Fars fede ferie (National Lampoon's Vacation)

Familien Griswolds beslutter at krydse USA i bil med kurs mod det legendariske WallyWorld tivoli. Undervejs besøger de mystiske familiemedlemmer og kommer ud for alverdens uheld. Da familien endelig når frem er WallyWorld er lukket på grund af ombygning. Det bliver for meget for den ellers rolige familiefar. Han vil ind - koste hvad det vil! © Scope

Produktionsår 1983
Genre Komedie
Instruktør Harold Ramis
Medvirkende Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Imogene Coca, Randy Quaid
Spilletid 98 min.
Biopremiere 04.11.1983
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Harold Ramis

(INSTRUKTØR)
Det krølhårede næsehorn Harold Ramis startede sin karriere som komiker i det canadiske svar på 'Saturday Night Live', kaldet 'SCTV'. Han har siden skrevet og instrueret adskillige komediefilm med sine kollegaer herfra. Vi nævner i flæng Rick Moranis i 'Club Paradise' (1986), John Candy i 'Fars fede ferie' (1983) og Bill Murray i 'En ny dag truer'...

Brugere

13/01-05sarastro7
Stol på mig. Det er blevet foreslået maaaaange gange. Netop at man skulle gøre ligesom på "IMDB"´s site.

Der er også meget delte meninger herinde omkring hvorvidt det er irreterende eller ej, når folk kommer med meninger, som ikke har noget med anmeldelsen at gøre. Som f.eks. det jeg skriver nu. Da det imidlertid er den eneste måde vi kan kommunikere med hinanden på herinde pt., så er man nødt til det.

Jeg tror at Zach´s pointe (ligesom min egen) var, at når du afgiver stjerner, så anser man det som en anmeldelse og ikke bare din mening og derfor var din anmeldelse i dette tilfælde useriøs.

Ja der er mange (desværre) som skriver useriøse kommentarer herinde og korte intetsigende indlæg, som ikke giver nogen mening, men du virkede ikke som en af dem og derfor skrev jeg som jeg gj...

13/01-05Anmeldelser eller meninger?
Ja, jeg ser selvfølgelig pointen. Men jeg er ikke ene om at skrive korte "opkast" om diverse film herinde. Da jeg først blev inviteret til Scope troede jeg egentlig også at det skulle dreje sig om deciderede anmeldelser, men vi poster altså under en kategori der hedder "Brugernes mening". Og da mange netop skrev korte diskussionsforumsagtige kommentarer, syntes jeg ikke, det var værd at fastholde en streng praksis om produktion af rigtige anmeldelser. Det her forum virker jo reelt netop mere som et diskussionsforum, og Scope burde oprette et skel mellem snakkeforum og anmelderforum hvis de vil have at det skal handle om rigtige og seriøse anmeldelser. Dét synes jeg ikke at "Brugernes mening" lægger op til. Når det hedder sådan, så må vi også acceptere kortere kommentarer.

13/01-05Sarastro
Anonym
Nu har jeg fulgt jeres ligegyldige men alligevel relevante diskussion. Der hvor den er relevant, er at en sådan udtalelse, som Sarastro kom med til at starte med, skal man ikke slippe afsted med. Ligegyldigt om det er Fars fede juleferie eller Alien vi snakker om, så kan man som udgangspunkt ikke anmelde en film, man er usikker på om man har set. Det er simpelthen bare ikke i orden. Det her er en side for ANMELDERE Sarastro, og du kan ikke forvente at nogen vil tage dig seriøst med en "anmeldelse", der lyder således:

"Der er da mindst en 3-4 stykker af de her film, ikke? Kan aldrig kende forskel på dem... Synes ikke de er mere end nødtørftigt underholdende..."

Det er bare for useriøst. Det må du sku da ku se.

13/01-05Bestemt
Nu er der jo også forskel på genrer og hvis vi snakker komedier, så er det da en af mine yndlingskomedier og kan godt se hvorfor at du troede, at det var derfor jeg kommenterede dit indlæg, men det var det altså ikke.

Hvis du kigger under andre film jeg har anmeldt, så er der masser som har svinet dem til og det er da helt cool med mig, men de har også været konkrete om, at det netop var den film de hentydede til og det syntes jeg ikke, at du var.

Længere er den ikke.....og jo, jeg har hele tiden taget det med godt humør, selvom min pointe var seriøs (Griner) ;o)

13/01-05Jomen altså
Før jeg kom med mine to stjerner havde alle andre tilsyneladende givet filmen seks stjerner, så det virkede altså på mig som om du var fornærmet over at jeg saboterede filmens topscore-karakter... og din reaktion i øvrigt tyder da meget på at de film er din ungdoms hellige graler - hvilket jeg i betragtning af så mange andre gode/bedre films eksistens måske nok kan have lidt svært ved at tage seriøst, ja. Men kan vi ikke tage det med godt humør? Enighed er så kedeligt! :-)

13/01-05My point excactly
"jeg synes måske bare ikke, at netop disse film er værd at være gravalvorlig omkring". det var jo netop min pointe. Ergo er det også svært at tage en anmeldelse som den du kom med seriøst og det var jo netop min pointe.
Så har vi fået fastlagt, at når du i fremtiden kommer med en vag udtalelse om en film, som du ikke er er sikker på du har set, så er det fordi du har været smagsdommer og bestemt, at denne her film kan man godt tillade sig det med.

Jeg havde nok også ignoreret det, hvis du i det mindste havde været konkret omkring at det var præcis denne film du kritiserede. Det er ikke fordi, at det er "Fars fede..." det drejer sig om.

Hvis du inde under "Saving Private Ryan" havde skrevet: "Er det ikke den der krigsfilm med Nicolas Cage og indianerne? Er der ikke en fortsættelse ...

13/01-05Folk er forskellige
Jeg synes, du overreagerer. Jeg er ked af hvis jeg har udtalt mig nedladende om din barndoms største klassikere; det var ikke personligt ment. Jeg prøver ikke at latterliggøre dig; jeg synes måske bare ikke, at netop disse film er værd at være gravalvorlig omkring.

Hvis nogen havde sagt som jeg sagde om Star Wars, så havde jeg nok bare ignoreret vedkommende. Det kunne du jo også gøre. Folk har ikke de samme meninger om tingene, ejheller den samme form for humor, og der er ingen lov der siger at jeg skal argumentere for min holdning på en sådan måde at det tilfredsstiller dig. Men jeg skal da i fremtiden nok tænke mig om en ekstra gang før jeg lufter en skødesløs negativ mening om en film som af det øvrige selskab omtales i højstemte vendinger.

13/01-05Griner
Ja, du kan jo også prøve at vende det hele på hovedet og prøve at latterliggøre mig, når jeg prøver at være seriøs omkring det her. Virkelig intelligent.

Jeg synes, at du skal kigge på din anmeldelse igen og så bare svare mig på dette: Ville du have syntes, at det havde været en konkret og holdbar anmeldelse, hvis jeg havde skrevet det samme inde under en af "Star Wars" filmene??

PS: Dit sidste indlæg tyder jo også på, at du alligevel ikke aner havd for nogen du har set. Nej de andre er her ikke - derfor har jeg heller ikke anmeldt dem. Der må man vente til de bliver oprettet med at give dem karakter. Det er vel ikke så svært?

13/01-05Sikke du tager på vej
Det virker som om du er blevet meget fortørnet over mine to stjerner... håber du kommer over det en dag!

Men altså, det er den første film i serien som er mest kendt og som genudsendes oftest i TV, og det er såvidt jeg kan se også den eneste i serien som overhovedet er med her i Scope's filmdatabase, så der er jo slet ikke mulighed for at stemme på de andre herinde... Så da det også er denne film, jeg kender bedst, bekjendtgøres det hermed at de to stjerner er for netop denne film, og ikke for de øvrige (der, som du siger, sikkert alligevel kun ville få én af mig).

Har du det bedre nu?

13/01-05Fint nok
Griner. Nu må du ikke misforstå mig. Jeg har slet ikke noget imod, at du ikke kan lide disse film. Vi kan jo ikke allesammen have samme smag.

Min pointe var bare, at hvis man vil bedømme en film, som er del af en serie, som man ikke bryder sig specielt om, så kan man da i det mindste (evt. af respekt for dem som kan lide disse film) før man satte dem alle over en kam, finde ud af præcis hvor mange af dem der var lavet, om man havde set præcis denne her og sidst men ikke mindst være sikker på, hvad det var for en af filmene i serien man bedømte.

Det er jo "Fars fede ferie 1" du bedømmer her - ikke hele serien. Nu er der faktisk lavet 5 i det hele (Sidstnævnte er med Randy Quaid og Chevy Chase er ikke med) og da den blev udgivet på DVD for nylig, så lyder det ud fra din usikkerhed om...Fakta

Medvirkende
Clark Wilhelm Griswold, Jr. Chevy Chase
Ellen Griswold Beverly D'Angelo
Tante Edna Imogene Coca
Cousin Eddie Randy Quaid
Russell Griswold Anthony Michael Hall
Audrey Griswold Dana Barron
Roy Walley Eddie Bracken
Mand på lejer Brian Doyle-Murray
Kusine Catherine Miriam Flynn
Betjent James Keach
Lasky John Candy
Bag kameraet
Instruktion Harold Ramis
Produktion Matty Simmons
Manuskript John Hughes
Fotografi Victor J. Kemper
Klip Pembroke J. Herring
Scenografi Jack T. Collis
Musik Lindsey Buckingham, Ralph Burns
Genrer og relationer
Genre Komedie
Relaterede film Fars fede Las Vegas-ferie, Fars frygtelige feriedage, Fars fede juleferie, Fars sygt fede bilferie
Premieredatoer
Biograf 04.11.1983
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1983
Spilletid 98 min.
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 15.451
Selskab Warner Bros.

Se også...