Vildspor

De gamle venner Ossy og Jimmy mødes igen. De har levet det hårde liv i København og Bangkok, indtil Jimmy en dag besluttede at stå af. Gensynet slår gnister, og de bliver begge kastet ud på et vildspor, der fører dem helt til kanten af afgrunden. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Drama
Instruktør Simon Staho
Medvirkende Nikolaj Coster-Waldau, Mads Mikkelsen, Nukâka , Pálína Jónsdóttir
Spilletid 95 min.
Biopremiere 07.05.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Nikolaj Coster-Waldau

Rollen som den hårdt prøvede nattevagt Martin i Ole Bornedals thrillerhit fra 1994 gjorde med ét Nikolaj Coster-Waldau til det hotteste navn i dansk film. I de efterfølgende år tog han til London og gjorde alt for at slippe af med sit nye pretty boy-image. Blandt karrierekrumspringene var nazi-bøssedramaet 'Bent' (1997), hvor han spillede sa...

Anmeldere

Scope
Tilgivelsen på "Vildspor"

Debutanten Simon Stahos "Vildspor" er en af de stærkeste danske film, som denne anmelder har set i mange år. Filmen emmer af skæbner, der er så langt ude og samtidig så almindelige, at historien rammer lige der, hvor det gør allermest ondt

"Vildspor" er fortællingen om Jimmy, spillet af Mads Mikkelsen, og Ossy, spillet af Nikolaj Coster Waldau. Efter et årelangt venskab, der har bragt dem fra Københavns hårde natteliv til Bangkoks heroinhelvede, er Jimmy flygtet til Island, hvor han lever et traditionelt »provinsliv« med kone, barn og fast arbejde.

Ossy, der stadig lever det vilde liv i Bangkok, står pludselig en dag i Keflaviks betonlufthavn. I mere end geografisk forstand er han rejst om på den anden side af jorden for at indvie Jimmy i sit livs dybeste hemmelighed. Men Jimmy fornægter den del af sit fortid, som Ossy tilhører, og skubber ham væk, hvilket får Ossy til at tage en grusom hævn, som truer med at knuse det skrøbelige bånd, der binder Jimmys liv i det provinsielle fyrretræshelvede sammen.

Erkendelsens gensyn
Gensynet er for Jimmy et gensyn med den fortid, han har lagt bag sig, og for Ossy er det et møde med en nutid og et liv, som han inderst drømmer om at leve. Samtidig tvinger gensynet dem begge til at erkende, i hvor høj grad løgnen er blevet en naturlig del af deres liv. De må begive sig ud på en ørkenvandring, hvor erkendelsens lys kun stråler på den, der åbenbarer alt for sine nærmeste og sig selv.

Filmen efterprøver grænserne for, hvor meget et menneske kan forandre sig, og hvor langt man skal gå, før denne forandring bliver til en troværdig realitet. Begge filmens mandlige hovedkræfter er på "Vildspor". Jimmy, fordi hans omvendelse til familiefar ikke er troværdig, og Ossy, fordi han nægter at forandre sig trods realiteterne. De er begge altid to skridt bagefter i jagten på et liv, som de kun kan få, hvis de lader fortid og nutid smelte sammen i en uendelig fremtid.

Smertelig og fantastisk
Filmen kendetegnes af en hjertegribende realisme, der for en gangs skyld ikke stammer fra improvisation og håndholdte kameraer. Dialogen er skarp og vedkommende, og afleveres med en bidende præcision af skuespillerne, der alle som en leverer pragtpræstationer. Her er ingen højlydte skænderier, ingen storladne tilgivelser kun den tavse desperation, der kendetegner livets sværeste øjeblikke.

"Vildspor" er en af de stærkeste danske film i mange år. Med Island i baggrunden har Simon Staho skabt en fortælling, der ligeså godt kunne have foregået i hvilket som helst dansk provinshul, men den øde og barske islandske natur giver "Vildspor" den ekstra dybde, der får eftertænksomheden og erkendelsen til at gøre virkeligt ondt - både på personerne i filmen og på publikum.

Brugere

04/12-05Rigtig god film...
Anonym
Denne film tilhører i den grad 2 af dansk skuespils største talenter.
Både den underspillede Mads Mikkelsen som Jimmy og især det smertende portræt af Ossy, som bliver leveret helt suverænt af Nicolaj Coster-Waldau holder denne film en del over gennemsnittet.
Samtidig er billedesiden rigtig flot med en melankolsk dybde i den islandske natur.
En film der "bliver ved med at sidde" i lang tid!

28/08-05Super film
Anonym
Meget gribende og lækker film - men nok mest en tøsefilm egentligt

01/11-04God dansk
Anonym

15/07-04Stærk tobak !
Anonym
det er sgu stærk tobak mand. stærk tobak mand. stærkt mand. mand.

02/01-03Stærke Karakterer I Svag Film
Anonym
Dansk drama som starter rigtig godt, men det hele fører desværre aldrig rigtigt til noget, filmen slår i stedet over i tomgang, hvor man sidder og ærgrer sig over alle de gode tiltag der ikke bliver fulgt op.

Stilen er rå og upoleret og passer godt til beskrivelsen af forholdet mellem de to tidligere venner, en beskrivelse der også er filmens bedste del. Kan man forholde sig til denne beskrivelse er meget vundet.

Jeg har været meget i tvivl om filmen burde have 3 eller 4 stjener, da det ene er for lidt og det andet næsten for meget. Jeg besluttede mig for at give den 3.

Fakta

Medvirkende
Ossy Nikolaj Coster-Waldau
Jimmy Mads Mikkelsen
Jóna Nukâka
Anna Pálína Jónsdóttir
Thorbjörn Sævar Örn
Jónas Morfar Jón Sigurbjörnsson
Stefán Egill Ólafsson
Sigursveinn Finnur Jóhannsson
Thórhildur Hrönn Steingrímsdóttir
Bag kameraet
Instruktion Simon Staho
Produktion Henrik Danstrup, Friðrik Þór Friðriksson, Peter Aalbæk Jensen
Manuskript Nikolaj Coster-Waldau, Simon Staho
Fotografi Jón Karl Helgason
Klip Anne Østerud
Scenografi Árni Páll Jóhannsson
Musik Hilmar Örn Hilmarsson
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 07.05.1998
Dvd 10.03.2004
Øvrige oplysninger
Land Danmark, Island
Produktionsår 1998
Spilletid 95 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 28.654
Selskab Icelandic Film Corporation
Biodistributør Nordisk Film

Se også...