Volcano

Efter et mindre jordskælv i Los Angeles dør syv undergrundsarbejdere af meget kraftige forbrændinger. Mike Roark er chef for byens katastrofeberedskab og tvivler på den officielle forklaring. Han får fat på et par geologer, hvis utrolige forklaring lyder, at der gemmer sig en vulkan under byen! Hvor svært Mike end har ved at tro geologerne, skal han snart få syn for sagen og samtidig blive sat på sin største opgave nogensinde. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Action, Thriller
Instruktør Mick Jackson
Medvirkende Tommy Lee Jones, Anne Heche, Gaby Hoffmann, Don Cheadle
Spilletid 105 min.
Biopremiere 10.10.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Tommy Lee Jones

Tommy Lee Jones debuterede på Broadway i 1969 uden nogensinde at have modtaget undervisning i skuespil. Sideløbende med sin tidlige karriere på teatret optrådte han i forskellige daytime soaps. Senere er det jo gået udmærket for den seje fyr fra Texas - for eksempel fik han i 1994 en Oscar for 'Flygtningen', hvor han besvarede Harrison Fords bede...

Anmeldere

Scope
En glødende syndflod

Menneskets magtesløshed over for Gud og naturen er et klassisk tema i kunstens verden. Om "Volcano" på den baggrund vil opnå klassikerstatus kan man dog stille sig tvivlende overfor.

Katastrofefilm har fået et come-back i de sene 90'ere. Verden er af lave, og dens undergang er følgelig lige om hjørnet. Det er én af de ting, man kan lære af at gå i biografen i disse sidste dage. Om det er det nært forestående årtusindskifte, der netop nu nærer frygten for dommens dag, eller verden vitterligt er mere af lave end nogensinde før, er også efter "Volcano" et åbent spørgsmål.

Apokalypsen?
For ganske vist starter "Volcano" med en hurtig præsentation af livet i Los Angeles, som det former sig på godt og ondt. Og ganske vist refererer den til Hieronimus Bosch - en maler, der beskæftigede sig med Jordens undergang og Guds straf over menneskene. Så vel er der da tilløb til noget, der kunne ligne en tematik i "Volcano". Men først og sidst er det jo en popcorn-film, hvor Tommy Lee Jones skal vise en skide vulkan, hvor skabet skal stå.

Altså trækkes vi gennem den pænt forudsigelige historie om, hvordan en vulkan pludselig ligger og syder i Los Angeles' undergrund. Nogle kloakarbejdere bliver stegt, og kloge Tommy Lee Jones mener, at man hellere må undersøge, hvorfor de mon blev dét. Men han møder selvfølgelig modstand af dumme embedsmænd, der ikke vil standse togdriften på grund af en lille smule damp. Så er scenen sat, nu kan hovedattraktionen vises: En god, stor, fotogen katastrofe, hvor gaderne flyder med glødende lava.

Følg opskriften
Det er nu tid til et par gode gamle gennemprøvede tricks. Der er scenen, hvor en ædel brandmand ofrer livet for at redde én, som ellers var prisgivet. Det virker altid, også i "Volcano". Godt, endda. Der er en hund, der er lige ved at blive ædt af lava, men dyr er pr. definition uskyldige i USA, og den bliver derfor reddet. De knapt så uskyldige mennesker bliver der selvfølgelig ofret nogle stykker af, det er vel en katastrofefilm det her. Men ikke for mange alligevel, for så bliver det for uhyggeligt.

Sådan går det slag i slag: Lavaen flyder af sted og er farlig - så klarer de den lige ved at bygge en barrikade. Tommy Lee Jones er fortvivlet - så får han heldigvis en god idé. Folk er ved at gå i panik - så finder de alligevel ud af at samarbejde. Lava-syndfloden kunne have udslettet hele byen - men heldigvis blev L.A. reddet på målstregen.

Ingen overraskelser, ingen fejl. Og nej-nej, ikke noget ondt i dét, det er sådan man laver popcorn-film. Det er safe-play, money in the bank og business as usual. Og, naturligvis, ret kedeligt i længden.

Brugere

08/10-03skidt
Anonym
Dårlig skrevet, uoriginalt instrueret og i det hele taget bare elendigt. Man har nok tænkt, at man kunne tjene nogle hurtige penge ved at lave en katastrofefilm, fordi det var på mode i 1998. En stjerne som Tommy Lee Jones skulle redde den, men det gør han ikke. Den eneste nogenlunde præstation er fra Don Cheadle, som ikke mange kender, men som jeg mener er en af alletiders bedste skuespillere nogensinde!

En film, der skulle have endt i skraldespanden, da den er ubeskrivelig pinlig. Effekterne er dog godt lavet, men det kan ikke redde en film

24/11-02Volcano 90210
Anonym
Klichefyldt og poppet katastrofefilm, som kan måle sig med serier som Beverly Hills 90210 i dumhed. Som i slutscenen, hvor den lille dreng udbryder 'De Ligner Alle Hinanden' (han hentyder til, at de alle er beskidte i hovedet, så det er svært at se forskel på sorte, hvide og gule mennesker). Symbolikken i denne scene er så klæg at man må blive dårlig.

Ellers byder filmen på den sædvanlige moral og heltemod, folk der giver deres liv for andre, hunde der altid overlever mod forventning, hvide racister der bliver gode venner med sorte o.s.v.

Men det hele er godt lavet, selv om starten mere ligner en turistfilm for seværdigheder i L. A. Egner sig som matiné underholdning, men heller ikke mere.

16/10-02Tja.........
Anonym
Kedeligt affære hele vejen, uden dog rigtig spænding der tiltræk mig ind i filmen. Filmen er ok lavet....sådan da.....men så synes jeg, at jeg heller ikke har mere at sige.

Kort sagt....en svag film.....

Fakta

Medvirkende
Mike Roark Tommy Lee Jones
Dr. Amy Barnes Anne Heche
Kelly Roark Gaby Hoffmann
Emmit Reese Don Cheadle
Dr. Jaye Calder Jacqueline Kim
Politimand Ed Fox Keith David
Norman Calder John Corbett
Gator Harris Michael Rispoli
Stan Olber John Carroll Lynch
Kevin Marcello Thedford
Bag kameraet
Instruktion Mick Jackson
Produktion Andrew Z. Davis, Neal H. Moritz
Manuskript Jerome Armstrong, Billy Ray
Fotografi Theo van de Sande
Klip Don Brochu, Michael Tronick
Scenografi Jackson De Govia
Musik Alan Silvestri
Genrer og relationer
Genre Action, Thriller
Undergenre Katastrofefilm
Nøgleord Jordskælv, Vulkan
Premieredatoer
Biograf 10.10.1997
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 105 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 31.760
Selskab 20th Century Fox
Biodistributør Constantin Film

Se også...