Hamilton

Carl Hamilton og hans kollega Åke Stålhandske får til opgave at eliminere en gruppe smuglere, der er i besiddelse af et kernevåben på 1½ megaton. Under aktionen lykkes det dog for én af smuglerne at slippe væk. Den skrupelløse Hawkins, der er hjernen bag operationen, fortsætter smugleriet igennem Sverige fortsætter, og snart er ikke bare Hamiltons Tessies liv i fare. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Action
Instruktør Harald Zwart
Medvirkende Peter Stormare, Mark Hamill, Lena Olin, Mats Långbacka
Spilletid 127 min.
Biopremiere 01.05.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Mark Hamill

I offentlighedens bevidsthed vil Mark Hamill som en anden Peter Pan altid huskes som den drengede blåøjede helt i de tre tidligste dele af Star Wars-sagaen. Rollen som jedi-ridderen Luke Skywalker i ’Star Wars’ (1977) var oven i købet hans filmdebut. På trods af filmen og dens to efterfølgeres universelle succes har Hamill haft svært ved at g...

Anmeldere

Scope
Hamilton - ultrasej svensker

Skrot Bond. Glem alt om Euroman. Hvis det er det ultimative mandlige idol, du leder efter, så er Hamilton manden, der ved, hvad der skal til. Han rykker i både jakke og slips, men er ikke bleg for at få snavsede hænder, når det virkeligt brænder på. Og han ved lige præcis i hvilken retning han skal pege, når det hårde stykke er ladt.

Lad mig lægge ud med at sige, at jeg intet kender til hverken Hamilton eller Jan Guillou. Overhovedet. Så her følger ingen sammenlignende analyse af tv-serie, bøger og film. Denne anmeldelse foregår helt på filmens præmisser, hvis udgangspunkt er bøgerne "Ingen mands land" og "Den tabte sejr".

Det starter med sort/hvide billeder af skikkelser i beskyttelsesdragter og masker, der bærer geværer og små atomare symboler på ærmerne. Musik, der prikker som en bidende kold vintervind. En af skikkelserne kaster en bold tilbage til en lille dreng uden beskyttelsesdragt på den anden side af hegnet, og vifter ham afvisende bort. Klip til helten, der kommer gående i fuld galla med medaljer og stiv flip med et sværd, som han overrækker til brudgommen. Bryllupskagen skæres for, og straks efter ankommer CIA-manden med ordrer om, at bryllupsnatten skal tilbringes i selskab med diverse øverstbefalende, fordi en krisesituation er opstået. Stemningen er lagt. Missionen kan begynde.

Jægerne

Missionen går i al sin enkelhed ud på at finde et kernevåden på 1½ megaton, der skal smugles ned gennem Sverige for at blive solgt på det sorte marked til terrorister. Missilet findes, og smuglerne tilintetgøres. Næsten da. For én af smuglerne slipper væk, og det betyder svedige armhuler og beskidte jobs. Det er sjovt, for ved nærmere eftertanke, så handler filmen ikke om ret meget mere end jagten på et forsvundet kernevåben, og om mænds glæde ved at lege røvere og soldater. Alligevel er den spændende, vellavet, underholdende og følelsesmæssigt engagerende. Måske fordi rigtige menneskelige følelser i korte øjeblikke får lov til at dukke op til overfladen og trække vejret. For eksempel i scenen, hvor Hamilton fortæller sin kæreste Tessie en grusom hemmelighed. Eller den lidt mere humoristiske scene, hvor Åke brokker sig over kameltransporten, fordi han er allergisk. Sker det nogensinde for Bond, spør' jeg bare.

Svensk Bond

Det seje ved denne actionmættede svenske Bond-film er først og fremmest, at den ikke er rendyrket Bond. Det andet er, at den har en vis troværdighed over sig et langt stykke hen ad vejen. Der diskuteres og forhandles på russisk, svensk, arabisk, og tvinges disse internationale helte og skurke til at kommunikere med hinanden på et ikkevoldeligt plan, så foregår det på (gebrokkent) engelsk. Akkurat som man forestiller sig, at det ville i virkeligheden. Det tredje er, at vores helteagenter, på trods af deres krævende erhverv, viser tegn på svaghed. Og det er denne kombination af menneskelig styrke og svaghed, der er brændstoffet i filmen.

Samarbejd, sagde agenten

Peter Stomare spiller helten Carl Hamilton, mens Lena Olin er hans forlovede Tessie, og Mats Långbacka er hans kollega Åke Stålhandske. Og vi taler helte, der ikke ligner gensplejsninger af det perfekte menneske. Den store amerikanske skurk Mike Hawkins spilles af Mark Hamill, som vist er bedre kendt for sin rolle som Luke Skywalker i Stjernekrigsfilmene. Instruktionen er foretager af den norske Harald Zwart, og musikken, der er i perfekt sync med resten af filmen, er smukt komponeret af Trond Bjeknæs. Manuskriptet er sammenfattet af Jonas Cornell og William Aldridge efter Jan Guillous bøger. De eksplosive billeder er fotograferet af Jerome Robert. Sikke et sammenarbejde.

Filmen er en af Skandinaviens største action-filmproduktioner nogensinde, og det bærer den tydeligt præg af. Den er helt klart rettet mod et internationalt publikum, og lever op til sine egne ambitiøse krav. Et plus er, at den har bevaret en svensk/europæisk tilgang til historien, så den har mere dybde og kvalitet i historien end typisk amerikansk flødebollefilm i sammen genre. Mit eneste kritikpunkt er, at den desværre kammer over i en du-tror-jeg-er-død-det-er-jeg-bare-ikke-ha-ha slutning, og skyder derved sig selv i foden. Dét, og så det faktum, at den ligesom den sidste Bond-film benytter sig lige lovligt meget af begrebet "product-placement", både Ericson, Telia og Statoil har haft en økonomisk finger med i spillet.

Ellers er der ikke så meget mere at sige end at den er et styks testosteronfyldt brag. Se den!!

Brugere

07/11-02Svensk Action
Anonym
Svensk spionthriller som tager tilløb til at blive rigtig god, uden nogensinde at blive det.

Filmen rummer enkelte gode, effektive actionscener, men det hjælper ikke for filmen fænger kun i de passager. Resten af filmen bliver aldrig rigtig vedkommende.

Hen imod slutningen, kommer det hele lige lovlig meget til at ligne en dårlig B-film.

Fakta

Medvirkende
Carl Hamilton Peter Stormare
Mike Hawkins Mark Hamill
Tessie Lena Olin
Åke Stålhandske Mats Långbacka
Anna Madeleine Elfstrand
Gustavsson Thomas Hedengran
Andersson Mikael Ahlberg
O'Keefe Monte Reid
Barabanov Andrei Smolyakov
Supreme Commander Niels Dybeck
Bag kameraet
Instruktion Harald Zwart
Produktion Hans Lönnerheden
Manuskript Jonas Cornell, William Aldridge
Fotografi Jerome Robert
Klip Darek Hodor
Scenografi Mikael Varhély
Musik Trond Bjerknæs
Genrer og relationer
Genre Action
Undergenre Spion-og-agent-film
Nøgleord Smugler
Premieredatoer
Biograf 01.05.1998
Øvrige oplysninger
Land Sverige
Produktionsår 1998
Spilletid 127 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Moviola
Biodistributør Buena Vista

Se også...