Cast Away

Tiden er en altafgørende faktor for Chuck, systemplanlægger for et stort kurerfirma. Men han får mere end rigelig tid til eftertanke, da firmaets fly forulykker over Stillehavet. Chuck skylles op på en øde ø, hvor han i 4 lange år får tiden til at gå med at sove, spise, forrette sin nødtørft og føre samtaler med en volleyball. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Drama
Instruktør Robert Zemeckis
Medvirkende Tom Hanks, Helen Hunt, Nick Searcy, Christopher Noth
Spilletid 143 min.
Biopremiere 19.01.2001
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Helen Hunt

Helen Elizabeth Hunt debuterede allerede som 9-årig i tv-filmen 'Pioneer Woman' og har efterfølgende optrådt i et hav af teateropsætninger, tv-film og efterhånden også en del spillefilm. I 1992 fik hun som Jamie Buchman i sitcom'en 'Vild med dig' en rolle, der gjorde hende til et kendt ansigt hos et stort publikum. I 'Det bli'r ikke bedre' (1997)...

Anmeldere

Scope
Forlist

Tom Hanks skylles op på en øde ø og genforenes med "Forrest Gump"-instruktøren Robert Zemeckis i "Cast Away" - en fascinerende, men ikke ubetinget vellykket meditation over begrebet tid

Der sidder en mand på en tømmerflåde. Han hedder Chuck, men ligner til forveksling Tom Hanks på en dårlig dag. Og det med den dårlige dag er der en naturlig forklaring på. Chuck Noland har netop brugt fire år på at lave absolut ingenting.

Dybt at falde
Tid er penge, hedder et gammelt ordsprog, og det er Chuck helt enig i. Han arbejder for det transatlantiske pakkepostfirma FedEx, hvor alt opgøres i minutter og sekunder. "Tiden holder os varme eller slår os ihjel - og man må aldrig begå den synd at tabe tiden", råber han i en peptalk til sine medarbejdere. Det betyder desværre også, at der ikke er meget tid til samvær med kæresten Kelly (Helen Hunt). Selv under julemiddagen med familien kalder Chucks bipper ham af sted. Men flyet, der skal bringe ham til Fjernøsten, når aldrig sin destination. Det suges ind i et uvejr og nødlander i Stillehavet, hvor det knækker midt over som en våd langelænderpølse.

Næste morgen vågner Chuck med sand i munden på en ukendt strand. Han er alene. Det eneste andet levende væsen på øen er en krabbe. Med kun ganske få rekvisitter til sin rådighed - blandt andet et par FedEx-pakker, som er skyllet op på bredden - skal Chuck nu bruge tiden på at overleve og vente på hjælp. Men her hjælper ingen kære Mygind, og der er bestemt ikke megen Blå Lagune-romantik over "Cast Away". Hvad i alverden giver man sig til, når man vader rundt på en øde ø i hele fire år? Leder efter mad. Kommer til skade. Sover. Slår syge tænder ud af munden. Taler med sin volleyball. Sover noget mere. Bygger en tømmerflåde. Sender den af sted på prøve og ser den blive slået til smadder mod klipperne. Bygger en ny tømmerflåde.

Tavshed er guld
Man kan ikke sige andet, end at Chucks ophold på øen er gennemført med beundringsværdig filmisk konsekvens. Sjældent har man hørt så lidt dialog i en amerikansk mainstream-film, og det er der selvfølgelig indlysende grunde til - der er for fanden ingen andre mennesker på den skide ø.
Men også Robert Zemeckis' faste komponist, Alan Silvestri, holder sig tilbage i uhørt grad. Mens Zemeckis ventede på, at Hanks skulle blive tilpas udmagret, så "Cast Away" kunne optages færdig, instruerede han gyseren "Bag facaden" (2000). Den udmærkede sig ved at lade et imponerende antal scener foregå i stilhed, og i "Cast Away" er der slet ingen musik overhovedet i de godt fem kvarter, Hanks' ø-robinsonade varer. Zemeckis' blændende visuelle sans mærker man desværre ikke så meget til, og selv om man udmærket forstår hensigten med at trække opholdet på øen i langdrag - fire år er trods alt meget længe under sådanne omstændigheder - så undgår man som tilskuer ikke at kede sig lidt og i sit stille sind ønske, at Zemeckis og hans manuskriptforfatter havde disponeret deres stof en smule anderledes.

Ude af fokus
For det er først, da Chuck kommer tilbage til civilisationen - og det er ikke nogen overraskelse, at det gør han selvfølgelig - at filmen bliver reelt gribende. Hvordan forliger man sig med en verden, der for længst har afskrevet én som død, og en kæreste, som i mellemtiden har fundet en anden? Det bliver hurtigt klart, at Chuck er lige så strandet og forlist tilbage i sine vante omgivelser, som han var på den forrevne klippeø, og det er en tankevækkende problemstilling, som man næsten føler, at Zemeckis burde have brugt mere plads på. Her er potentiale til, at filmen endelig kan løfte sig og for alvor svæve af sted, men det hele er ovre lidt for hurtigt, og dramaet forbliver sært uforløst.
Tag ikke fejl, "Cast Away" er skam en interessant film, og værd at bruge to en halv time af sin dyrebare tid på. Alligevel forlader man biografen med en fornemmelse af, at den burde have været endnu bedre brugt.

Brugere

06/07-08- Hanks i topform -
Endnu en underholdende film med hjerte fra Zemeckis, der her får maksimalt udbytte af et ellers ret simpelt manuskript. Den er rørende såvel som morsom, og så har den Tom Hanks, som med veloplagt spil og perfekt timing omfavner den krævende hovedrolle og får de næsten 2½ timer til at flyve afsted. Det hele afsluttes perfekt med en slutning, der for en gang skyld har jordforbindelse og samtidig sætter hele filmen i nyt perspektiv - det er måske ikke psykologi på højeste niveau, men det er stadig forbandet godt håndværk.

21/11-07Zzz...
Jeg har kun en gang før kedet mig så meget i biografen. Den var simpelhen kedelig!

22/06-07Elsker Tom Hanks
En smuk og nervepirrende film, der i store træk handler om overlevelse.

22/03-06Robinson ekspeditionen 1
Anonym
Cast Away er Hanks og Zemeckis store genforenings fest efter deres globale succes med Toms Chokolader i 94.

Hanks spiller den fortravlet forretningsmand, hvor bogstavligt hvert sekund i døgnet tæller. Dette skal selvfølgelig ses som den oplagte kontrast til den primitive Hanks på øde øen, hvor det meste af filmens laaaaaaaaaaaaaaaaaaaange handling udspiller sig i invalid krabbe tempo.

Hanks lære at alle hans talenter og værdisæt ikke er meget værd, når man skal overleve ved egen hånd, og når tid pludeslig ikke længere er en faktor der tælles i minutter, men i dage, ja år.

Hanks gør hvad han kan for at få sit Robinson Cruse ophold til at blive interessant. Her er Hanks fredag dog en volleyball. Kækt fundet på, da vi så får et indblik i både hans tanker og mentale nedbrud/udvikli...

31/01-06rigtig god
den er rigtig god og det er en film der kan ses 10 gang og stadig være sjov.

29/01-06den er rigtig god
der er ik andet og sige end den er god....

29/01-06tom tom tom
tom hanks har tidlige vist at han er god, og igen igen gør han det.
sopm en adne herinde skriver, burde han have haft en oskar for denne præsentaion.
han er den ideele til denne rolle.
men ogfså de smukke omgivelser og de kreative scener giver thumps up.

06/01-06Tom Hanks bærer filmen alene
Filmen fungere kun pga Tom Hanks' skuespil, få skuespiller kan bære en film helt alene som en af den eneste personer i filmen. Han giver en af de bedste præstationer nogensinde og skulle helt klart havde fået en oscar for denne rolle.

29/12-05gaaaaaab
Anonym
Det er sjældent jeg går før filmen er slut, men denne film er godt nok kedelig. Tom Hanks der taler til en fodbold.... Nej tak!

05/03-05Positiv overraskelse!
”Cast Away” har i lang tid været holdt på afstand af mine fordomme overfor både Tom Hanks, der ofte har begivet sig ud på irriterende og sentimentale skuespil-togter, og i særdeleshed den sentimentale og mainstream instruktør Robert Zemeckis! Men da filmen i går blev vist i tv så jeg ingen grund til ikke at give den en chance, og jeg må erklære at jeg skulle være en aldeles hårdnakket benægter hvis ikke jeg straks indrømmede at jeg blev ganske positivt overrasket over Tom Hanks’ udskejelser som eneboer på en øde ø, og over Zemeckis evne til at holde sentimentaliteten stangen det meste af filmen! Faktisk er ”Cast Away” mere end blot en gribende, medrivende og undertiden fantastisk rørende vellavet film om ”a cityboy out in the bush”, men også en underforstået kommentar til det moderne sam...Fakta

Medvirkende
Chuck Noland Tom Hanks
Kelly Frears Helen Hunt
Stan Nick Searcy
Jerry Lovett Christopher Noth
Bettina Peterson Lari White
Maynard Graham Geoffrey Blake
Becca Twig Jenifer Lewis
Dick Peterson David Allen Brooks
Nicolai Semion Suradikov
Kellys mor Nan Martin
Bag kameraet
Instruktion Robert Zemeckis
Produktion Tom Hanks, Jack Rapke, Steve Starkey
Manuskript William Broyles Jr.
Fotografi Don Burgess
Klip Arthur Schmidt
Scenografi Rick Carter
Musik Alan Silvestri
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 19.01.2001
Dvd 03.07.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 143 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab DreamWorks, 20th Century Fox, Image Movers, Playtone
Biodistributør United International Pictures
Priser Golden Globes 2001, Bedste mandlige hovedrolle (drama)

Se også...