In Dreams

Den synske Claire (Annette Bening) opdager, at hun har adgang til en barnemorders sind og må på egen hånd forsøge at stoppe ham. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Thriller
Instruktør Neil Jordan
Medvirkende Annette Bening, Aidan Quinn, Robert Downey Jr., Stephen Rea
Spilletid 100 min.
Biopremiere 03.09.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Annette Bening

Annette Bening var Oscar-nomineret i 1991 for sin indsats som femme fatale i 'Ærlige svindlere', og blev det igen for 'American Beauty' (1999). Hun fik yderligere afløb for sin tilbagevendende trang til overspil i 'Mars Attacks!' (1996), hvor hun var Jack Nicholsons førstedame. Benings egen beauty hedder Beatty, med fornavnet Warren. De spille...

Anmeldere

Scope
Mor(der) i drømmeland

Neil Jordans seneste film er endnu et eksempel på den irske instruktørs forkærlighed for eventyrlige billeder og drømmenes verden

"In Dreams" er en lækkerbisken for psykologistuderende og andre med hang til symbolanalyser og drømmetydning. Filmen byder på moderbindinger, blodrøde farver, vandmængder, osv. i spandevis, og det på så fascinerende vis, at tilskueren helt glemmer at interessere sig for personer og plot. Der er heller ingen tvivl om, at Jordan har været langt mere interesseret i drømme og det overnaturlige end realiteternes verden med parforholdskriser, jordnære psykiatere og forstokkede politifolk.

In the Company of Dreams
Således ligger "In Dreams" i direkte i forlængelse af Jordans "The Butcher Boy" (97), der kun har fået videopremiere herhjemme. Denne films unge forstyrrede hovedperson havde i den grad også svært ved at skelne drømme fra virkelighed. I Jordans produktion er der et markant skel mellem de mere fabulerende film som de førnævnte samt "En vampyrs bekendelser" (94) og "Ulvenes nat" (84), og så de fabelagtige romantiske thrillere "Mona Lisa" (86) og "The Crying Game" (92), der har gjort instruktøren til en af den slags filmfolk, man har høje forventninger til. De udfris desværre ikke til fulde med den aktuelle produktion.

"In Dreams" tager sit udgangspunkt i et efterårsgyldent New England. En farve, der indhyller hele filmen på smukkeste vis, men under den gyldne overflade ånder mørket og ondskaben. Annette Bening spiller Claire Cooper, der sammen med sin mand (Aidan Quinn) og datter (Katie Sagona) bor tæt ved en kunstig sø, der dækker over en oversvømmet by. Claire, som lever af at illustrere børneeventyr, har synske evner, og hendes drømme og forudanelser intensiveres i forbindelse med flere pigemord på egnen. Hun har svært ved at få andre til at tro på sine syner, heriblandt sin egen mand, der føler sig forsømt og lidt ude på et sidespor i forhold til Claires indre verden. Efterhånden finder Claire ud af, at hun deler bevidsthed med pigemorderen, og da hendes egen datter også bliver kidnappet, begynder mareridtene for alvor.

Lys over land
Selvfølgelig dyrkes konflikten mellem det rationelle og det overnaturlige, men tilskueren tvivler aldrig for alvor på Claires - og Jordans overbevisende syner. Derfor bliver Stephen Reas anonyme psykiater aldeles uinteressant, idet han blot udgør behandlingssystemets og samfundets mur af rationel tankegang. Og alligevel vælger filmen til slut at bekende sig til det virkelighedsnære (eller amerikansk mainstream, om man vil). Ondskaben, der i starten har karakter af noget uforståeligt og overnaturligt, ender som noget åbenlyst og overforklaret og hænges op på et enkelt menneskes barndomstraumer.

Ingen tvivl om, at Neil Jordan er fænomenal med billeder og fantastiske scenarier, godt hjulpet på vej af dygtige fotografer og production designere, men nogle gange matcher den fortællemæssige side af hans film ikke helt denne høje standard. Hører man til Jordans fanskare, er "In Dreams" dog en vigtig brik i den irske auteurs poetiske univers af eventyr, drømme, og ondskab.

Brugere

23/08-05Jordan om filmen:
SPOILERS

I don't think the story made a lot of sense to them (amerikanerne). The story justifies everything in a way. The story had been developed by Steven Spielberg himself, at Amblin, and he'd commissioned Bruce Robinson to write a screenplay. I read the screenplay and the images were fascinating, the premise of the entire story was absolutely fascinating. It went into this strange territory. I did a version of the screenplay myself, you know, in an attempt to solve that [story] problem. But lo and behold when I finished the movie that problem was still there. It's impossible to end that story... dealing with the death of a child in the middle of a film like that creates this huge narrative hole, you don't know where to put your emotions... There are certain rules in the genre, in ...

25/09-04Seriøs debat om filmen 1
Anonym
SPOILERS

I denne film er der meget lidt der er hvad det giver sig ud for, men ...

Hvis man tager scenerne med Dr. Silverman (spillet af den klassiske Jordan skuespiller Stephen Rea) og politifolkene for pålydende, ved vi i hvert fald, at Vivian Thompson eksisterer, og at han (altså Vivian) har slået Claire og Paul Coopers datter ihjel. Det siger Rea på sindssygehospitalet efter at han opdager at Claire er flygtet på samme måde som Vivian gjorde i 70'erne.

Endvidere ved vi - og der er nok i virkeligheden her løsningen til filmens mysterium ligger - at Paul Cooper er blevet dræbt på et værelse på Carlton Hotel. Men hvem har dræbt ham ? Vivian Thompson har næppe. Han er børnebortfører, men har intet motiv til at slå Claires mand ihjel.

Dr. Silverman foreslår selv, at Paul ikke ...

08/09-03fint med mig
Anonym
Måske skulle jeg så ændre navn til "Spoiler-a-head"

Nu er der jo desuden ikke just enighed om min udlægning af In Dreams (to put it mildly), for i modsærning til ready made thrillers som Sixth Sense stiller Jordan jo helt andre krav til tilskueren. Så det var også et debatoplæg, og jeg fik jo hvad jeg bad om, kan man sige ...

08/09-03til sandmanden...
Anonym
Selvom det ikke er nævnt her på siden, finder jeg det da naturligt at man skriver spoiler warning, også selv om filmen måske ikke er ny mere, idet man da stadig kan ødelægge en god filmoplevelse for andre folk.
De fleste filmsites udpensler da heller ikke i deres regler at man ikke må afsløre vigtige dele af plottet, men folk plejer da at have nok respekt til ikke at gøre det.

08/09-03Sandman
Anonym
Derfor kan du jo godt skrive om der er spoilers i dit indlæg, din kloning.

08/09-03meningen med dette forum
Anonym
Sakset fra Om Scope siden:

"Brugernes mening
Som bruger kan du selv give din mening til kende ved at klikke på "brugernes mening" under de enkelte film. Du kan tildele filmen stjerner efter fortjeneste. Desuden kan du skrive din uforbeholdne mening om filmen og kommentere andre brugeres indlæg. Gennemsnittet af brugernes bedømmelser er angivet med (blå) stjerner og i procent."

Redaktionen deler i hvert fald ikke din opfattelse af forummets hensigt. Prøv f.eks. at gå til anmeldelserne af Den Sjette Sans, og slutningen er røbet. Filmene går jo ikke længere i biffen. faktisk er Jordans film fra 1999.

På imdb.com er spillereglerne lidt anderledes. Der skal man forinden angive om indlægget indeholder "spoilers", ellers bliver indlægget ikke optaget.

08/09-03Gab Sandman
Anonym
Skulle bare læse anmeldelserne - og så serverer Sandmand lige slutningen ... det er da bare for latterligt!

03/09-03et smukt mareridt
Anonym
Personlighedsspaltning kan ikke vises bedre. Morderen eksisterer ikke. Det er hende selv. Hendes datter døde og hun gik i spåner. Sad and simple.

15/08-02Starter Godt, men.............
Anonym
Sær psykologisk gyser, der starter rigtigt godt med flere dybt uhyggelige optrin, men hen mod slutningen bliver for konventionel og kedelig. Filmen er dog ret flot lavet.

Fakta

Medvirkende
Claire Cooper Annette Bening
Paul Cooper Aidan Quinn
Vivian Thompson Robert Downey Jr.
Doctor Silverman Stephen Rea
Jack Kay Paul Guilfoyle
Snehvide Kathleen Langlois
Ond stedmoder Kristin Sroka
Politimand John Fiore
Stevens Dennis Boutsikaris
Mary Prudence Wright Holmes
Bag kameraet
Instruktion Neil Jordan
Produktion Stephen Woolley
Manuskript Neil Jordan, Bruce Robinson
Fotografi Darius Khondji
Klip Tony Lawson
Scenografi Nigel Phelps
Musik Elliot Goldenthal
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 03.09.1999
Dvd 24.01.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 100 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 1.133
Selskab DreamWorks, Amblin Entertainment
Biodistributør United International Pictures

Se også...