Narnia - Løven, heksen og garderobeskabet (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the W...

Under Anden Verdenskrig bliver børnene Peter, Susan, Edmund og Lucy sendt væk fra Londons bomber og ud på landet. Her finder de et magisk skab, der giver adgang på eventyrlandet Narnia, hvor den onde heks Jadis har indført evig vinter. Heldigvis kæmper den gode løve Aslan imod, og børnene kaster sig også ind i kampen. Men de fire er ikke alle på på samme side. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Adventure, Familiefilm, Fantasy
Instruktør Andrew Adamson
Medvirkende Georgie Henley, William Moseley, Skandar Keynes, Anna Popplewell
Spilletid 140 min.
Biopremiere 25.12.2005
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Skandar Keynes

Skandar Keynes blev kendt af eventyrglade biografgængerne verden over som Edmund Pevensie i kæmpehittet 'Narnia - Løven, heksen og garderobeskabet' (2005). Han er født og opvokset i London. Han fik sin første professionelle opgave som skuespiller allerede som 9-årig i The Royal Shakespeares tv-udgave af Macbeth. I tv-filmen 'Enzo Ferrari' (200...

Anmeldere

Politiken
"...er en storslået frugt af moderne animatronics-teknik og nydes bedst uden kristen facitliste..."

Berlingske
"Se den som et par farverige timers fantasifuld virkelighedsflugt, men tag ikke de mindste børn med."

Jyllands-Posten
"Filmen reproducerer Lewis' pointer loyalt og har betragteligt held med at få den fortættede lille roman og dens ret spinkle handling bredt ud til næsten to en halv times varighed."

Weekendavisen
"Filmen følger forlægget og er som sagt behagelig i sit rolige tempo. De voldsomme scener er tilpas doseret, samtidig med at de er klart fortalte..."

Information
"For så vidt er det fair nok, at filmen konsekvent holder en selvhøjtidelig, altmodisch og moraliserende tone. Men symbolsproget bliver stadigt mere svulstigt, i takt med at lydsiden hamrer pointerne fast med sytten-tommersøm."

Ekstra Bladet
"...hele familien kan med stor fornøjelse kigge med."

B.T.
"...et gennemført sympatisk og lidt over gennemsnitligt indlæg i den aktuelle bølge af fantasy- og eventyrfilm."

Cinemazone
"...et ret langt stykke af vejen gjort af det rigtige stof – det drømme gøres af."

Brugere

09/11-07Yderst vellykket filmatisering!
"Ikke siden Ringenes Herre, har en filmatisering af en bog været så vellykket! Narnia er uforglemmeligt magisk, og børne-skuespillerne er alle talentfulde, hver på deres egen måde. Tilda Swinton er perfekt i rollen som Den Hvide Heks, og Liam Neeson bringer fabelagtig liv til Aslan..."

07/11-07Fejl fra Scope
På rollelisten til Narnia, står der, at Brian Cox lægger stemme tl løven Aslan. Dette er dog ikke tilfældet, da det er Liam Neeson der er dennes stemme...

07/06-07Småkedeligt eventyr
Så vidt jeg ved, var det her første gang, C.S. Lewis' første Narnia-bog blev lavet som spillefilm. Sikkert fordi det har været umuligt at lave de mange fabelvæsener og talende dyr tidligere. Men selv om produktionen er ganske nydelig, blev jeg aldrig for alvor fanget af eventyret.

Det hjalp selvfølgelig ikke, at jeg syntes, tre af de fire hovedpersoner var irriterende. Børnene spiller ikke specielt godt. Men det er også noget med, at det aldrig rigtig bliver farligt. Den Hvide Heks er da ond, men hun er ond på en lidt ynkelig måde. Tilda Swinton er overraskende ligegyldig i rollen. Der mangler simpelt hen noget blod og smerte, så man kan tro på, at heksen er en møgfarlig modstander. I denne version undrer man sig over, at de ikke for længst har smidt hende ud af landet, når der ikke ...

03/12-064 ud af 6 2
Eventyrfilm er sammen med Sci-fi film det fedeste man kan få, hvis det er lavet ordentligt.

Narnia starter egentlig udmærket, men hvad i alverden laver Julemanden lige pludselig i et kæmpe antiklimaks, hvor man tror de bliver jaget? Og hvordan bliver børnene pludselig krigere fordi de får et sværd i hånden m.m. uden noget som helst træning?

Så er der gimmicket hvor Aslan laver "Jesus-tricket" og genopstår fordi Heksen havde overset/glemt nogle skrifter (tåbeligt). Der er altså en del der ikke holder - dette var bare nogle enkelte udsnit, men det er alligevel en udmærket film da der er en del spændende scener og selve historien og ideen om et land via klædeskabet er genial. Filmen ville blive en del bedre med noget tilretning. Topkarakterer, som den ser ud nu, kan den ikke få.

4 ...

02/12-06Syntetisk eventyr
Med 'kejserfilm' på markedet, som Lord of the Rings og Harry Potter, så er Disney's Narnia selvfølgelig kommet for at erobre en del af eventyrfilmenes kage. Storstilede fantasiunivers med økonomien i orden er lige hvad børnene har brug for. - Men Narnia kan ikke få de andre eventyr-film til ryste den mindste smule.

Det hele er så syntetisk og teatralsk at det er svært at engagere sig. Nuvel, det er jo for børn, og derfor skulle filmen vurderes gennem en 10-årigs blik. Men ikke engang på dette niveau forstår jeg filmen. Den er ufattelig kedsommelig, man skriger efter fremdrift og den første time går historien i cirkler om sig selv. Og med en spilletid på over 2 timer, syntes jeg virkelig det er utrolig hvis børnene ikke mister tålmodigheden.

Narnia's store trumkort (udover markedsfø...

26/09-06Hmm ...
En fantastisk film. Andrew Adamson har virkelig lavet sit job godt. Han er en fantastisk instruktør. Nu var det jo også hans første spille film, så det var nyt for ham. Alle dyrene er flot lavet. Børnene spiller godt. Jeg kunne blive ved med at sige posetive ting. Kan ikke rigtig finde det negative i filmen.

17/09-06- Fantasien længe leve -
C.S. Lewis’ elskede børnebøger om Narnia, landet i kosteskabet, har nu endelig fået sin egen længe ventede og stort opsatte filmudgave, og heldigvis er udfaldet tilfredsstillende.

Med ”Narnia” får vi nemlig stort set alt det, som eventyr-hjertet kan begære. Store og flotte billeder, farverige helte, modbydelige skurke og, selvfølgelig, et afsluttende og storladent slag mellem de stridende parter.

Alt dette kan enhver dog have med i sin film, men få derimod kan fortælle det hele så levende og medrivende, som det er lykkedes instruktør Andrew Adamson her at gøre. Med de to Shrek-film har Adamson før bevist, at han kan levere glimrende underholdning, og netop energien fra disse film skinner også tydeligt igennem her. Et flot spring er taget fra animation til storfilm.

Man har tydel...

28/06-06Meget Flot
Det er en rigtig god film , som er vel udført. jeg føler på intet tidspunkt at der mangler noegt i filmen. Den er vel skrevet og fundet på. Så Narnia er 100%

08/06-06Et blæs i vinden
"Narnia - Løven, heksen og garderobeskabet", som filmen i fulde drag hedder, er et lettere mildt og luftigt skud fra hoften, afsendt af Disney. De udspiller med stor selvsikkerhed eventyrgenrens sikre og vante kort, men forgæves...

"Narnia" går så systematisk til værks, at det næsten ikke er til at døje. Alt skæres med hjælp fra den mekaniske skapelon, den der syntes anvendt for mange gange før. Andrew Adamson nyder i instruktørtjansen godt af udpinte og slidte ideer fra fortidige eventyrfilm og slipper naturligvis afsted med det, da han som nødvendigt sikkerhedsnet garantere sig de, noget nær yngste og lettilgængelige tilskuere og afskriver det ældre, mere krævende men ikke desto mindre eventyrlystige publikum.

"The Lord Of The Rings" står i min bog ikke blot krediteret for de ene...

07/05-06En typisk DISNEY familiefilm - Der pengene er vigtigare en at ge filmen "personlighed"
En film med udgangspunkt fra C.S Lewis bøger ... obs: Jeg skrev udgangspunkt.
For at vare rigitgt kritisk så følger ikke kronologien i filmen rigtigt den som er i bogen. I denne filmen har man valgt at undvare scener (fra bøgerne) som måske ikke er perfekte men som viser og beskriver heksens ondskab, og giver en mening, samtidligt som den også beskriver kampen mellem det gode og det onde på en fair måde.

Jeg vil mene at Marilyn Fox (BBC, tv-film 1988) bedre lykkes fange sjælen og magien ur C.Lewis bøger og overføre den til det Store lærredet,/TV-skærmen, en hvad Andrew Adamson lykkes med.

I paralleller til TV-filmen (1988) vil jeg sige at Barbara Kellerman (heksen 1988) giver ondskaben et mere personifieret træk. Dette lykkes ikke rigtigt Tilda Swinton (heksen 2005). Nu kender ...Fakta

Medvirkende
Lucy Pevensie Georgie Henley
Peter Pevensie William Moseley
Edmund Pevensie Skandar Keynes
Susan Pevensie Anna Popplewell
Aslan (stemme) Brian Cox
Jadis Tilda Swinton
Mr. Tumnus James McAvoy
Sentry Centaur Shane Rangi
Fox (stemme) Rupert Everett
Susan som voksen Sophie Winkleman
Bag kameraet
Instruktion Andrew Adamson
Produktion Mark Johnson
Manuskript Ann Peacock, Andrew Adamson, Christopher Markus, Stephen McFeely
Forlæg C.S. Lewis
Fotografi Donald McAlpine
Klip Sim Evan-Jones, Jim May
Scenografi Roger Ford
Musik Stephen Barton, Harry Gregson-Williams, Amy Lee
Genrer og relationer
Genre Adventure, Familiefilm, Fantasy
Nøgleord Parallelt univers, Søskende, Talende dyr
Relaterede film Narnia: Morgenvandrerens Rejse
Premieredatoer
Biograf 25.12.2005
Dvd 25.04.2006
Øvrige oplysninger
Land USA, New Zealand
Produktionsår 2005
Spilletid 140 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 468.569 (#113)
Selskab Walt Disney Pictures, Walden Media
Biodistributør United International Pictures

Se også...