Tsotsi

Bøllen Tsotsi har en mor, der er ved at dø af AIDS, og en sadistisk far, og han er derfor overladt til et hårdt miljø i den fattige del af Johannesburg. Under et biltyveri dræber han ejeren og opdager efterfølgende en baby på bagsædet. Roden beslutter at tage spædbarnet til sig og oplever efterfølgende helt nye sider af sig selv. Men det er en situation, der ikke viser sig at være holdbar i længden. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Drama, Krimi
Instruktør Gavin Hood
Medvirkende Presley Chweneyagae, Mothusi Magano, Israel Makoe, Percy Matsemela
Spilletid 94 min.
Biopremiere 12.04.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Brutal uden at blive effektjagende. Der er saft og kraft og medrivende skæbner i beskrivelsen af den sydafrikanske virkelighed."

Berlingske
"Men man får en god, vedkommende historie og dertil et besøg i en af klodens mest fascinerende og skræmmende geografier, Soweto."

Jyllands-Posten
"...en fæl understrøm af sentimentalitet i en som udgangspunkt meget væsentlig og veldrejet film. For slet ikke at tale om hvordan handlingen udvikler sig mere og mere usandsynligt, efterhånden som Tsotsis skrupler tager over."

Weekendavisen
"Tsotsi kunne nok vise flere nuancer, hvis den foregik i et helt andet land. Men den handler om sin nation her og nu. Den insisterer på at stå ansigt til ansigt med livet."

Information
"Tsotsi kunne være blevet en drivende sentimental film, men fordi historien foregår i så nedslående og grumme omgivelser, og fordi de unge spillere er så troværdige, holder den akkurat balancen."

Ekstra Bladet
"...en stærk og vedkommende film..."

B.T.
"...vandt en Oscar, men afholder samtidig den flotte og varme film fra topkarakter i et mindre politisk korrekt filmklima som det danske."

Cinemazone
"...fordi vi med overbevisning bliver ført med ind i deres liv, så lykkes den svære kunst at lade hovedpersonen være et dumt svin og samtidig vinde vores medfølelse."

Brugere

27/04-09International topklasse
"..har aldrig grædt af en film, men denne gang kunne tårerne simpelthen ikke holde sig væk."
-
Denne film er så stærk, og rørende (og hvilken slutning), og absolut en af de bedste ikke amerikanske film, jeg længe har set.

Du vil ikke fortryde at se "Tsotsi", som vandt en Oscar, for Bedste Udenlandske Film.

14/06-07Har allerede glemt slutningen
Så Tsotsi igår, men har allerede glemt slutningen (dette plejer jeg ikke). Det skal siges at filmen tager fat om nogle meget relevante problemstillinger i Sydafrika, derfor vil jeg gerne anbefale den, hvis man ikke kender til Sydafrika. Men det rent tekniske i filmen formår ikke at leve,

28/05-07Menneskelighed i ghettoen
Sidste års Oscar for bedste udenlandske film gik til "Tsotsi", der er sydafrikansk og handler om lederen af en bande fra ét af Johannesburgs townships. Tsotsi er egoistisk og voldelig, men bliver pludselig konfronteret med en anden side af sig selv, da han skyder en kvinde for at stjæle hendes bil - og først bagefter opdager, at hun havde et spædbarn siddende på bagsædet.

"Tsotsi" er en ujævn blanding af barsk socialrealisme og den feelgood-stemning, der opstår i takt med, at hovedpersonen forsøger at tage sig af spædbarnet. Den er lige ved at kamme over og blive for naivt sentimental, og som portræt af de mekanismer, der driver kriminaliteten i slumkvarteret, er den en klasse under den brasilianske "City of God".

Men samtidig er det en rigtig velfungerende film på flere planer. ...

21/10-06- Tilfredsstillende -
Selvom den sydafrikanske oscarvinder ”Tsotsi” ikke ligefrem er en film, der gør et uudsletteligt indtryk, bør man alligevel ikke snyde sig selv for den. En sød og til dels også rørende fortælling fra storbyens slum.

Filmens største kvalitet er ikke historien, men derimod måden den er fortalt på. For egentlig er det en halvbanal fortælling, vi har med at gøre, som sikkert kunne være endt miserabelt i hænderne på en middelmådig Hollywood-instruktør. Men i stedet har den (indtil nu) ukendte sydafrikaner Gavin Hood brygget et vellykket og medrivende stykke drama sammen.

Særligt billedsiden er god og er helt sikkert et af filmens stærkeste kort. Scenerne fra det golde og fattige Johannesburg er eminente, og Hood har i den grad forstået at lade sine billeder tale for sig selv, når miljøe...

10/10-06anbefalelsesværdig
Er man typen der kun ser 1 fremmedsproget film om året, skulle man vælge denne..

Sjældent har jeg oplevet en sådan sympati for en ellers ret usympatisk person..

Interessant i sin personskildring såvel som i sin miljøskildring og der venter folk der ikke har set filmen en god oplevelse..

Fin lille film.

08/10-06Tsotsi. Soweto, South Afrika. 1
Uden tvivl en af de bedste, mest vedkommende og relevante film jeg har set i år. Den kandidere blandt mange andre til at være min bedste udenlandske filmoplevelse dette år. I og med at det er en af den slags helt særlige sensitive filmoplevelser, der bare formår at være så ubegribeligt realistisk, vedkommende og i dette tilfælde medfølende og medmenneskelige, en stor og god kvalitet der har det godgørende formål at vække varme i sit publikums indre og hjerter.

Det er altså en helt utrolig historie, gør dig selv den tjeneste at se dette drama der er et sandt billede af Syd Afrikas dramatiske og tragiske virkelighed, i den nærmeste fremtid.

"Tsotsi kunne nok vise flere nuancer, hvis den foregik i et helt andet land. Men den handler om sin nation her og nu. Den insisterer på at stå...

Fakta

Medvirkende
Tsotsi Presley Chweneyagae
Boston Mothusi Magano
Tsotsis fader Israel Makoe
Sergeant Zuma Percy Matsemela
Morris Jerry Mofokeng
Unge Tsotsi Benny Moshe
Pumla Dube Nambitha Mpumlwana
Butcher Zenzo Ngqobe
Aap Kenneth Nkosi
Soekie Thembi Nyandeni
Bag kameraet
Instruktion Gavin Hood
Produktion Peter Fudakowski
Manuskript Athol Fugard, Gavin Hood
Fotografi Lance Gewer
Klip Megan Gill
Scenografi Emilia Roux
Musik Paul Hepker, Mark Kilian, Vusi Mahlasela
Genrer og relationer
Genre Drama, Krimi
Undergenre Psykologisk drama
Nøgleord Ungdomskriminalitet
Premieredatoer
Biograf 12.04.2006
Dvd 19.09.2006
Øvrige oplysninger
Land Storbritannien, Sydafrika
Produktionsår 2005
Spilletid 94 min.
Link Officielt website
Solgte billetter 12.196
Selskab Industrial Development Corporation of South Africa, Moviworld, The National Film and Video Foundation of SA, The UK Film, TV Production Company PLC
Biodistributør Angel/Scanbox
Priser Oscar 2006, Bedste udenlandske film

Se også...