Skjult (Caché)

George, Anne og deres søn Pierrot lever et liv som de fleste i den europæiske middelklasse. Det får en ende, da mystiske videobånd og morbide tegninger begynder at dukke op. Politiet er ikke meget for at hjælpe, selvom indholdet bliver stadig mere nærgående og tyder på en person med indgående kendskab til familien. George får mistanke om at forklaringen skal søges i hans fortid og beslutter at komme til bunds i sagen. © Scope

Produktionsår 2005
Genre Drama, Thriller
Instruktør Michael Haneke
Medvirkende Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Maurice Bénichou, Walid Afkir
Spilletid 117 min.
Biopremiere 28.04.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Daniel Auteuil

Den alsidige Daniel Auteuil er en af Frankrigs mest populære skuespillere og har medvirket i mere end fyrre film siden begyndelsen af 70erne. Med 'Kilden i Provence' (1986) og 'Manon og Kilden' (1986) fik han sit store gennembrud og fik samtidig indyndet sig hos sin co-stjerne Emmanuelle Béart. Auteuil er en særdeles alsidig skuespiller. I fø...

Anmeldere

Politiken
"Med skjult kamera og thrillerens virkemidler afslører den østrigsk-franske auteurs mesterstykke det privilegerede menneskes - og den rige verdens - diskrete skyld og vilje til vold."

Berlingske
"...foruroliger med en næsten hypnotisk intensitet. Jeg har foreløbig set den tre gange og anbefaler alle at gøre det samme, for hver gang vokser fascinationen."

Jyllands-Posten
"Det er flot arrangeret - nærmest konstrueret - og intellektuelt stimulerende, men følelsesmæsigt uengagerende..."

Weekendavisen
"...en afsindigt spændende film, ikke mindst fordi den stryger tilskuerens forventninger til genren mod hårene."

Information
"Sjældent har det føltes så godt at være på gyngende grund."

Ekstra Bladet
"Haneke vil være en sten i skoen. Det er han, og det er godt, selv om det gør nas. Der er film nok, som stryger os med hårene."

B.T.
"Michael Haneke folder sit talent ud, så det bliver åbenlyst for enhver i Skjult, der er et raffineret og mesterligt moderne familiedrama."

Cinemazone
"Det er hård kost for svage sjæle, men også foruroligende spændende, for alle der forlanger mere end det sædvanlige."

Brugere

20/11-09

15/06-07Spørgermål ? 1
Hej

Jeg så filmen igår på dvd og syntes den var super god, en af de bedste ikke hollywoodigsfilm. Men den slutter jo med at man selv skal tænke hvem der gjorder det, jeg tænker at det helle tiden er Majid som sendt video optagelsene. Men var det ham? Jeg er nemlig ikk helt sikker. Og jeg har et spørgermål til. Hvorfor er filmen så lang med sine billeder. Altså billedet bliver hængende mere på skærem mere end en hollywood film. Hvorfor?

29/05-07Fortrængninger
Østrigske Michael Haneke står bag denne franske film om et ægtepar, som opdager, at deres hjem bliver overvåget, da de begynder at modtage videobånd sammen med ubehagelige tegninger.

På ét plan handler filmen om, hvad der sker med familien, efterhånden som chikanen fortsætter, og de begynder at miste tilliden til hinanden. Det viser sig nemlig, at overvågningen har forbindelse til noget fra mandens fortid, som han ikke har lyst til at fortælle om. To af fransk films store stjerner, Daniel Auteuil og Juliette Binoche, spiller ægteparret og deres konflikt særdeles overbevisende.

På et dybere plan handler filmen om skyld og fortrængning. Haneke sidestiller mandens fortrængning af sin hemmelighed med den kollektive franske fornægtelse af Den Algeriske Frihedskrig og den brutalitet, f...

08/04-07Foruroligende terrorleg (med publikum)
Michael Haneke formår som få andre instruktør at aktivere, inddrage og ikke mindst lege med sit publikum via sine film, som er alt andet end mainstream. Således også med Skjult, som der handler både om psykisk terror og led med publikum og ikke mindst om dekonstruktionen af en familie.

Allerede i filmens første kamera-indstilling leger Haneke med publikum. Bedst som scenen virker rolig og ufarlig brydes stilheden og med få virkemidler er en foruroligende stemning skabt. Vi har i virkeligheden overværet en film i filmen, som vores hovedpersoner - Georges og Anne - har fået tildelt anonymt sammen med en tegning af en dreng, som kaster blod op. Videobåndet indeholder optagelser af Georges og Annes hus og terrorlegen er i gang.

Filmen fortsætter nu ud af to spor, som ikke kan adskilles...

14/01-07Blotlagt fra sit skjul
”Skjult” er ingen almindelig film. Det ved man allerede efter 2-3 minutter, hvor billedet har stået i stilstand med filmningen af en moderne overklasselejlighed. Pludselig spoles billedet bagud som en båndoptagelse, hvilket sker flere gange i løbet af spilletiden. Østrigske Michael Haneke er kendt som en af europæisk films største nulevende filmkunstnere, og hans film, ”Skjult”, leger med konventionerne og thrillergenren med en listig sans for detaljen.

Overvågningsoptagelsen fra før er af hr. og fru. Laurent og deres 12-årige søns hjem. De har modtaget en bizar børnetegning og et kassettebånd med flere hændelsesløse timers filmning af deres lejlighed. Anne og George som parret hedder, ser til at starte med på videobåndende og tegningerne som fuldkommen meningsløse, mens de foræres f...

13/01-07Caché-mysteriet 2
Spoilers:

Jeg så filmen her i går aftes, og fandt den uhyre spændende og interessandt. Endda i så høj grad at jeg så den to gange efter hinanden.

Sporene omkring hvem der sender båndende er næsten udeblivende, men én scene er næsten nok i sig selv til at være en kæmpemæssig ledetråd. Det er scenen, hvor Georges efter det har ringet på døren går ud og tjekker gaden for hvem der mon kan have givet falsk alarm. Da han igen går indenfor sidder båndet og tegnigen fast i døren, hvilket det ikke gjorde da han åbnede den i første omgang. Altså må nogle indefra have sneget sig ud i gangen og placeret tingene. Det underlige er blot Georges passive reaktionen.

Er det Anne? Ja, det må vel næsten være nogle fra under middagen med vennerne, der forsøger at få Georges øjne op for den sanhede...

30/08-06Mesterværk
Utrolig film. Kan ikke beskrives, skal bare ses. Igen og igen og igen.

01/06-06The end is nigh
Spændende film med mange aspekter, endnu et mesterværk fra Haneke.
Desværre fangede jeg ikke hvad der skete til allersidst ved rulleteksterne.. nogen der kan hjælpe?

16/05-06Blottet
Jeg ser i disse dage langt flere ældre film på DVD end nye, men film som Hanekes fantastiske ”Caché” giver mig virkelig forhåbninger for de film, der skabes i denne tid. Det er en film, der forsøger at nedbryde konventioner om form. Samtidig er det ikke blot en stiludøvelse, men en film med mening og betydninger.


Men nok ros. Haneke udstiller fra starten publikum som voyeuristen, der betragter filmens karakterer. Det publikum, der ser denne type film, har dog sikkert en del til fælles med filmens hovedpersoner, så det er i høj grad os selv, som vi smugkigger på. George (Daniel Auteuil) og Anne Laurent (Juliette Binoche) er et intellektuelt ægtepar, der bor i en lækker lejlighed i Paris med deres søn, Pierrot (Lester Makedonsky). De er omgivet af enkelt design, lyse farver. De spiste...

01/05-06Ahhm, I don't get it... 4
Var det det? Filmen slutter nærmest uden et ordentligt tredje akt, og flere ting der er sat op i plottet har ikke noget payoff. Til gengæld er den velspillet og ganske interessant fotograferet. Minimalistisk men effektivt.

Kanon ide til en psykologisk thriller, men fortælleteknikken, tempo og filmens struktur, well, puzzles me like hell frankly.

Ja, filmen starter en interessant leg med publikums forventninger og hversdags paranoia, men jeg følte mig ærligt talt snydt. Lidt som da drengen løber ud mod havet når Truffaut's "400 Lashes". Hvad den udtalelse vil genere af polemik ved jeg ikke, men jeg er meget kræsen når det kommer til "open endings".

Ved virkelig ikke rigtig hvordan jeg skal bedømme filmen...svært. Jeg synes ikke filmen virker dramaturgisk, lige meget hvad den fors...Fakta

Medvirkende
Georges Daniel Auteuil
Anne Juliette Binoche
Majid Maurice Bénichou
Majids Son Walid Afkir
Pierrot Lester Makedonsky
Pierre Daniel Duval
Mathilde Nathalie Richard
Yvon Denis Podalydès
Georges' redaktør Bernard Le Coq
Georges' Mor Annie Girardot
Bag kameraet
Instruktion Michael Haneke
Produktion Veit Heiduschka
Manuskript Michael Haneke
Fotografi Christian Berger
Klip Michael Hudecek, Nadine Muse
Scenografi Emmanuel de Chauvigny, Christoph Kanter
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Psykologisk thriller
Nøgleord Overvågning, Paranoia, Videobånd
Premieredatoer
Biograf 28.04.2006
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Tyskland, Italien, Østrig
Produktionsår 2005
Spilletid 117 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 19.958
Selskab Wega Film, Les Films du Losange
Biodistributør Camera Film
Priser Cannes 2005, Bedste instruktion

Se også...