De andres liv (Das Leben der Anderen)

Østberlin, 1984. Wiesler er stasi-agent, uhyre partiloyal og pønser på at blive til noget stort indenfor systemet. Derfor slår han til, da han får til opgave at overvåge den intellektuelle forfatter Dreyman og hans kæreste, for det er operation, som de allerhøjeste kredse satser stort på. Men Wiesler havde ikke forventet, at han ville blive tiltrukket af Dreymans verden. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Drama, Thriller
Instruktør Florian Henckel-Donnersmarck
Medvirkende Martina Gedeck, Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Thomas Thieme
Spilletid 137 min.
Biopremiere 13.10.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #14
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"En gribende, knaldspændende thriller fra Tysklands umiddelbare fortid – en film, De skal se!"

Berlingske
"De medvirkende spiller alle eminent, og visuelt er filmen præget af en på papiret paradoksal form for stemningsfuld saglighed, som bidrager til at gøre handlingen totalt overbevisende."

Jyllands-Posten
"...von Donnersmarck har med sikker hånd skabt et sandt mesterværk, hvor personerne lever for øjnene af en - og hvor en elementært spændende historie, stærkt skuespil og tidsrigtgie billeder går op i en højrere enhed."

Weekendavisen
"...en af de mange væsentlige film, som kommer ud af Tyskland i disse år."

Information
"Historien er gennemtænkt uden at være fortænkt..."

Ekstra Bladet
"...et benhårdt portræt af en forkvaklet nation, hvor ingen kan stole på hinanden."

B.T.
"Portrætterne af mennesker i klemme i systemet er så naturtro, at det løber én koldt ned ad ryggen."

Cinemazone
"...en stærk film, som ganske fortjent har vundet hjerter stort set alle steder, hvor den er kommet ud."

Brugere

25/12-09Den grå engel
SPOILERS

At jerntæppet altid har været gråt og hårdt i DDR, er ingen hemmelighed, men 'De andres liv' skraber den grå overflade ned og viser et råddent system, der på toppen trækker lige så store veksler på individualisme og grådighed, frem for kollektivisme og solidaritet.

Alt dette udspiller sig i et menneskeligt mesterligt eksekveret drama, der får den konforme Stasi-kaptajn, Wiesler, til at genopfinde livet gennem en overvågningsopgave af en varm kunstner og hans kone, skuespillerinden med det helgenagtige navn, Christa-Maria Sieland.

Det antydes faktisk allerede i starten, at den lille tyske republik er vendt fra drøm til mareridt: "Socialismen skal starte et sted", siger HGW's gamle skolekammerat og overordnet harsk. Nærmest hånende og stoisk har han haft albuerne højere ...

31/03-08grå spænding
jeg havde høje forventinger til "de andres liv" - ikke mindst pga den eminente "der untergang"

de forventninger blev ikke indfriet!

jeg synes til tider filmen er kedelig og næsten ligeså farveløs som det farveløse ddr. når filmen alligevel kan noget, er det pga godt skuespil - især af ulrich mühe - og en gribende slutning

filmen beskriver udemærket tiden i ddr, men det kunne godt være beskrevet mere medrivende og historien mere spændende

11/06-07Den gode vilje
Tyske film er ikke ligefrem noget vi danske biografgængere bombarderes med. Men når de endelige kommer, så triumferer de. Vi får cremen af den tyskel filmindustri leveret, og det er ofte film som har kvaliteter ef astronomiske omfang. Film som Das Boot, Lola Rennt, Goodbye Lenin, Der Untergang og senest Das Leben Der Anderen. Der er langt imellem, men det er oftest hele vendetiden værd.

Historien er Stasi regimets overvågningssamfund, er ikke bare en møghamrende spændende og effektiv thrillerinspireret fortælling. Det er også en fortælling som vil meget mere end det umiddelbare. Som kravler ud af sin egen kontekst, og ind i vores alles hverdag. Historien bliver universel, for det bliver en filosofisk fortælling om den gode vilje.

Årsagen til at jeg mener Das Leben ryger helt op i ...

22/05-07Filmen om Stasi
Nede i Tyskland er de ikke bange for at tage ubehagelige emner op på film i disse år. Efter et par indsigtsfulde film om nazi-tiden - "Der Untergang" og "Sophie Scholl" - kom turen her til DDR's sorte sjæl. Stasi og overvågningssamfundet.

Rammen er en historie om et kunstnerpar, som Stasi bliver sat til at overvåge, fordi en minister gerne vil have manden af vejen, så han kan lægge beslag på konen. Filmens reelle hovedperson er den Stasi-kaptajn, som leder overvågningen og undervejs kommer i tvivl om missionens formål. Man kan tolke det på flere måder - både at ministerens motiv ikke stemmer overens med Stasi-mandens ideologiske overbevisning, men også at han er en voyeur, der bliver fascineret af kunstnerparrets liv. Selv i det gråbrune DDR er det da også en stor kontrast til hans e...

14/05-07Hjertevarmens kamp i det iskolde østtyske jernbur 9
Florian Henckel-Donnersmarcks De Andres Liv er et brag af en debut. Hans skildring af det politiske system i østtyskland og i særdeleshed hans eminente blotlæggelse af Stasi's metoder får det til at løbe koldt end af ryggen på en. Selvom man som tilskuer umuligt kan fange den følelse, som østtyskerne har haft det i dette overvågningsrædselsregime med frygt som det primære undertrykkelsesinstrument, så giver De Andres Liv os et troværdigt bud. At Henckel-Donnersmarck hænger denne myrekrybende fremstilling op til et skelet bestående af et overordentligt stærkt og ualmindeligt gribende menneskeligt drama, som er filmens egentlige omdrejningspunkt, gør bare hans debutfilm endnu mere fantastisk.

Filmens hovedperson er den yderst partiloyale stasiagent Hauptmann Gerd Wiesler, som gennem et...

08/04-07Sikker vinder
Fortjent OscarVinder som årets bedste udlandske film. Måske lidt lang og i den sidste ende søvndysdende. Men når det så nu er sagt: God, Vigtig og ikke amerikansk. 5 Stjerner*

05/04-07Vedkommende film om DDR-tiden
Jeg finder som andre på dette site også filmen både relevant og rigtig god.
Jeg forstår ikke at den vandt over "Pans Labyrint" (Oscar); men kan godt se dens nødvendighed!

Glædelig med gode tyske film :-)

12/03-07Forført af livet
Få år før Berlinmurens fald bliver en iskold Stasiagent sat til at overvåge skuespilforfatteren Georg Dreyman og hans skuespillerindekæreste Christa Marie Sieland, men han er ikke forberedt på at mødet med deres passionerede liv får ham til at indse tomheden i sin egen tilværelse og stille spørgsmål ved hans troskab mod DDR.

Das Leben der anderen er blevet overøst med anmelder roser siden dens premiere, og jeg stiller mig gladelig op sammen med den beundrende skare. Donnersmarck har skabt et intenst drama med sin debut film som rammer lige ind i hjertet.

Filmen går op i en smuk helhed, manuskriptet er stramt skrevet og bliver en fantastisk kombination af en politisk thriller og menneskeligt drama. Man røres af personerne og samtidig sidder man limet til stolen af spænding. Musikke...

19/01-07Mesterværk.
Når jeg tænker tilbage på '06 er denne virkelig en af de film der har indprintet sig i mig. Den er virkelig fangende, skræmmende, rørende, underholdende og oplysende. Da rulleteksterne kom, sad jeg med en følelse af filmen lige var startet. Synes på ingen måde den var for lang, da jeg var grebet af skuespillet, intensiteten og historien fra start til slut. Hilser tyske film velkommen i biografmørket. Dette mesterværk skal klart ses igen!

07/01-07Det levedygtige kontrolsamfund
Instruktør Florian Donnersmarcks helt store pletskud med denne film ligger i skildringen af "systemets godtroende fodsoldat", Wiesler, i Ulrich Mühes mindeværdige fortolkning. Mühe huskede jeg ellers bedst for hans medvirken som konfliktsky familiefar i flere af Michael Hanekes dystre dramaer.
Stærkt står også Ulrich Tukurs rolle som helt igennem uberegnelig, umiddelbart jovial men også superkynisk Stasi-oberst, og dermed Wieslers chef.

Hvorvidt historien kunne være troværdig eller ej, er naturligvis meget interessant. Ikke desto mindre er de to førnævnte karakterportrætter helt essentielle for eftertidens muligheder for at begribe et styre som DDRs - og såmænd også i høj grad Nazitysklands - desværre som regel ganske effektive måde at fungere på.

Hvad jeg kan indvende mod filmen ...Fakta

Medvirkende
Christa-Maria Sieland Martina Gedeck
Hauptmann Gerd Wiesler Ulrich Mühe
Georg Dreyman Sebastian Koch
Minister Bruno Hempf Thomas Thieme
Oberstløjtnant Anton Grubitz Ulrich Tukur
Nowack Thomas Arnold
Paul Hauser Hans-Uwe Bauer
Benedikt Lehmann Ludwig Blochberger
Karl Wallner Matthias Brenner
Stasi indsatsleder Werner Daehn
Bag kameraet
Instruktion Florian Henckel-Donnersmarck
Produktion Quirin Berg
Manuskript Florian Henckel-Donnersmarck
Fotografi Hagen Bogdanski
Klip Patricia Rommel
Scenografi Silke Buhr
Musik Stéphane Moucha, Gabriel Yared
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Nøgleord Agent, Overvågning
Premieredatoer
Biograf 13.10.2006
Øvrige oplysninger
Land Tyskland
Produktionsår 2006
Spilletid 137 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 156.939
Selskab Arte
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Robert 2007, Årets udenlandske film (ikke-amerikanske)
Oscar 2007, Bedste udenlandske film
Bodil 2007, Bedste ikke-amerikanske film

Se også...