The Queen

Det engelske folk går i dyb sorg, da Prinsesse Diana omkommer i et tragisk biluheld i september 1997. Men der er ikke megen støtte at hente fra Dronning Elizabeth II, som mener, at følelser er noget, der hører hjemme i privaten. Diana er ikke længere en del af kongefamilien, og derfor er det heller ikke et statsanliggende. Men den nyindsatte premierminister Tony Blair har en anden holdning til tingene. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Drama
Instruktør Stephen Frears
Medvirkende Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell, Sylvia Syms
Spilletid 97 min.
Biopremiere 03.11.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

James Cromwell

James Cromwell husker vi alle som den rare landmand fra 'Babe - den kække gris' (1995). Han har dog fortrinsvis gjort sig gældende i roller som autoritetsfigur, hvor han har forenet begreber som 'grå eminence' og 'dumt svin' i samme figur - for eksempel som officer, dommer, eller sågar præsident. Efter sit gennembrud i grise-komedien har Crom...

Anmeldere

Politiken
"Stephen Frears’ film om dronning Elizabeth II i en svær stund – prinsesse Dianas død – er navnlig værd at se, fordi Helen Mirren er så helt ud fremragende som dronningen."

Berlingske
"Og selv om respekten indimellem er for stor, også for Tony Blair, har Frears uden tvivl lavet en sober og seværdig film."

Jyllands-Posten
"Skarp, vittig og eminent velspillet skildring af det engelske kongehus største moderne krise. Og Gud bevare Helen Mirren."

Weekendavisen
"The Queen er en overvældende vellykket film. Den er indholdsrig, formelt elegant, følelsesmæssigt anfægtende og spændende på et plan som forbløffer, eftersom alting er givet på forhånd."

Information
"...en velturneret og højt begavet underholdningsfilm."

Ekstra Bladet
"Sobert, sagligt og med et ganske troværdigt portræt af Elizabeth II. Alligevel sad jeg lidt uroligt i sædet undervejs..."

B.T.
"...en vildt underholdende voksenfilm..."

Cinemazone
"Det er filmisk gribende, følelsesmæssigt bevægende og politisk interessant – lige til at grine, græde og blive lidt klogere af."

Brugere

01/09-10Hendes Majestæt Helen Mirren
Mens andre modne skuespillerinder kæmper for at fastholde grebet om karrieren, klatrer 65-årige Dame Helen Mirren mod nye tinder med usvækket kraft.

I 2006 vandt hun Sølvløven i Venedig for "The Queen", og jeg havde fornøjelsen af en guddommelig audiens hos Mirren, der talte bramfrit om sine tatoveringer og det danske kongehus og spurgte den undrende journalist: "Have you ever seen the Queen's bottom"?

Læs interviewet med Helen Mirren og min anmeldelse af "The Queen" på Bries Blog-O-Rama:
http://brianiskov.blogspot.com/...en-mirren.html

29/07-08God oplevelse
Har desværre først fået set The Queen nu på DVD.
Jeg finder filmen god med rigtig godt skuespil af Helen Mirren.

21/05-07Elizabeths sorte år
Før jeg så "The Queen", syntes jeg, at det var en lidt spøjs film at lave, og det syntes jeg også bagefter. Den handler om det britiske kongehus' største krise i nyere tid - nemlig den første uge efter Dianas død, hvor kongefamilien mente, at prinsessen skulle have en diskret privat begravelse i stedet for at gøre det til en stor offentlig begivenhed.

Helen Mirren har den store hovedrolle som dronning Elizabeth og gør det rigtig godt. Michael Sheen er også ganske overbevisende som Tony Blair, og James Cromwell spiller et fantastisk fjols som prins Philip. Jeg sad dog hele tiden med bevidstheden om, at det i sagens natur må rent gætværk, hvad der bliver sagt mellem hovedpersonerne - og det svækker troværdigheden en anelse.

"The Queen" er et præcist spillet og leveret, men også gan...

07/02-07Se den pga. Helen Mirren!
Lad mig starte i den positive ende: Helen Mirren leverer så formidable en præstation i The Queen, at det i sig selv er billettens fulde pris værd. Hun træder i den grad Dronning Elizabeths II’s konede sko fuldt ud. Med kyndig assistance af make-up og kostumeafdelingen er den fysiske fremtoning som en ”copy & paste” udgave af den nulevende dronning, som Helen Mirren med eminente indlevelses- og mimiske evner har formået at udnytte optimalt, så man virkelig får fornemmelsen af, at det er hendes majestæt, vi møder deroppe på lærredet. Den tunge gang; det klodsede; det mussegrå; det stive smil og den kølige fremtoning er fænomenalt affotograferet og beviser endnu engang, at Helen Mirren er en af vor tids så absolut ”grand dames”. Jeg har i mange år været begejstret for hendes kunnen og bredd...

29/01-07- For Queen and Country - 4
Med ”The Queen” graves der dybere i en autentisk episode, der fyldte meget tilbage i 1997, og som længe har været en torn i øjet på den britiske befolkning. Nemlig den tragiske trafikulykke i Paris, hvor Prinsesse Diana og hendes sammenlever omkom. Her fokuseres der så på ulykkens efterspil, og vi oplever således tingene indefra - både hos den kongelige lejr men også hos den nyligt valgte statsminister Tony Blair, som ikke deler hendes majestæts ønske om at undgå en offentlig begravelse og i stedet sørge i stilhed.

Lad det være sagt med det samme – filmen er vellykket, men mangler også en del nye tanker for at kunne kalde sig skelsættende de gode hensigter til trods. Det er en meget ”engelsk” film, som ligner sin hovedperson; afdæmpet, udramatisk og, desværre også, konservativ. Denne ...

06/01-07Quite!
Hellen Mirren (”The Cook, the Thief, His Wife, and Her Lover”) viser et kæmpetalent i hendes store præstation som den britiske dronning. Hun formår give et nuanceret portræt af dronningen, samtidig med at hun i løbet af filmen dykker ned under den kølige, stoiske facade og antyder noget tvivl og uro.

Det er en flot film om en kvinde, der er låst så fast i sine værdier og verdensopfattelse, at hun ikke forstår det, når der sættes spørgsmål ved hendes måde at gebærde sig på. Selv om Stephen Frears og Peter Morgans film handler om det engelske kongehus, så er dette tema ganske universelt, og noget som alle kan forholde sig til. På et mere generelt plan handler film nemlig om at blive ældre i en verden, der er under konstant forandring.

Mere specifikt handler det om den uge, hvor kon...

08/11-06The Queen said: "I'm aghast"
SPOILERS

Spøjs film.

Man sidder med tårene i halsen gennem hele filmen. Dramaet lurer på britisk vis under overfladen. Den handler om forholdet mellem Tony Blair og Dronning Elizabeth. Man havde jo næsten glemt at Blair kunne være menneskelig, men det er han så i denne film. Eller er han blot populist? Michael Sheen rammer rollen for godt. Man kan godt spille Blair uden at smile som Blair gør. Det er karakterens indre man skal ramme, ikke det ydre.

Hvor Frears egne sympatier ligger, er ikke helt klart. Nok mest hos Blair, gud bedre det. I nogen grad hos Elizabeth og i ringeste grad hos Diana.

Kronhjorten bliver for Elizabeth symbol på riget og monarkiet. Og da den dør, indser hun, at hun må tage til London, tale til folket og redde hvad reddes kan.

Men hvor er det forsvar...

Fakta

Medvirkende
HM Dronning Elizabeth II Helen Mirren
Tony Blair Michael Sheen
Prins Philip James Cromwell
Dronningemoderen Sylvia Syms
Prins Charles Alex Jennings
Cherie Blair Helen McCrory
Robin Janvrin Roger Allam
Stephen Lamport Tim McMullan
Lord Airlie Douglas Reith
Janvrins sekretær Lola Peploe
Bag kameraet
Instruktion Stephen Frears
Produktion Andy Harries, Christine Langan
Manuskript Peter Morgan
Fotografi Affonso Beato
Klip Lucia Zucchetti
Scenografi Alan MacDonald
Musik Alexandre Desplat
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Biografifilm
Nøgleord Det engelske kongehus, Paparazzi
Premieredatoer
Biograf 03.11.2006
Dvd 20.03.2007
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Italien, Storbritannien
Produktionsår 2006
Spilletid 97 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 94.024
Selskab Granada Film Productions, Scott Rudin Productions, Canal+
Biodistributør Sandrew Metronome
Priser Golden Globes 2007, Bedste kvindelige hovedrolle (drama)
Golden Globes 2007, Bedste manuskript
Oscar 2007, Bedste kvindelige hovedrolle

Se også...