The Black Dahlia

Det brutale mord på den kønne, ambitiøse B-skuespillerinde Betty Ann Short sender chokbølger gennem 40'ernes USA. Politibetjenten Bucky Bleichert og hans partner Lee Blanchard bliver sat på sagen, og snart er de vævet ind i et spind af løgn, begær og korruption, der har tråde langt ind i politikorpset. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Drama, Krimi, Thriller
Instruktør Brian De Palma
Medvirkende Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Aaron Eckhart, Hilary Swank
Spilletid 121 min.
Biopremiere 17.11.2006
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Brian De Palma

(INSTRUKTØR)
Efter et par komedier og lowbudget-film fik Brian Russell De Palma et mindre gennembrud med "Sisters" (1973) og etablerede sig hurtigt derefter som Hollywoods førende Hitchcock-klon. ”Carrie” (1976) lå i den bedre ende og viste De Palmas tæft for ualmindeligt indviklet kamerablær. ”Klædt på til mord” (1980) afslørede til g...

Anmeldere

Politiken
"Den er indviklet og fortaber sig i omstændigheder, der ikke engang på film virker tiltrækkende. Blod og blæver!"

Berlingske
"...kun for dem, der er ligeglade med genren og ikke kræver det store af deres underholdning."

Jyllands-Posten
"Smukke scener, betagende scenografi, flot tidsbillede. Men filmen mangler det ekstra niveau, som Ellroys bøger behersker der, hvor historien træder ud i virkeligheden."

Weekendavisen
"Der er enorme huller og forenklinger, nærmest skitseprægede passager, i Ellroys historie. Det fungerer som et stilgreb i bogen, men i filmen bliver det et problem."

Information
"...filmen mangler bogens nerve og brutalitet..."

Ekstra Bladet
"...en filmisk narrefisse."

B.T.
"...en oppustet og selvhøjtidelig krimi..."

Cinemazone
"Plottet er hullet som en si og fortællingen så rodet, at det er svært at følge med, selv hvis man har læst romanforlægget."

Brugere

10/07-09Sommerquiz - one degree of separation 4
Forbind hver af disse to kunstnere/grupper ved hjælp af én og kun én person (+ forklaring). Det sværeste spørgsmål er først.

1. David Lynch - Duran Duran

2. Lars Von Trier - Brian De Palma

3. Lars Von Trier - Dario Argento

4. Brian De Palma - Dario Argento

5. David Lynch - Brian De Palma

19/10-07gedigen krimifilm
man kan jo ikke komme uden om, at brian de palma er en stor instruktør

selvom the black dahlia ikke er noget nyt mesterværk er der dog tale om en gedigen krimithriller med solidt skuespil fra flere af hollywoods spidser

god til en lørdag aften hvor der skal hygges og underholdes

03/08-07Bog vs. film, part I
SPOILERS!

Med hovedvægt på bogen:

Bog og film har langt flere lighedspunkter end man umiddelbart forestiller sig. Ikke fordi der ikke er forskelle, for det er der.

1. Den fortælletekniske "folding" har bogen helt tilfælles med filmen. Bogen har en i bund og grund utroværdig jeg-fortæller, Bucky. Hans historie er præget af mangler med hensyn til tid og sted og består af usammenhængende begivenheder, som han så at sige punktvis springer mellem (navnlig mellem Kay og Madeleine). De nedture han oplever og de ting han gør, gør ham jo i bogformen til et mentalt grænsetilfælde uden troværdighed. Film og bog har vel overordnet set det tema, at Bucky tror at han kan bygge et forhold uden løgne op med Kay, men vi ved bedre. Når han vælger Kay til sidst vælger han også hendes løgne, som al...

21/05-07Ellroy havde fortjent bedre
Brian De Palma fik reduceret Ellroys store gennembrudsroman til en ordinær noirhistorie - komplet med klicheer som douchet lyssætning, fortællerstemme og klagende saxofon i baggrunden.

Når det er sagt, vil jeg gerne medgive, at det er en vellavet kliché. Først og fremmest er "The Black Dahlia" teknisk flot, smukt fotograferet, fint klippet og så videre. Men det er også en pirrende historie med brutale mord, korrupte magthavere og femmes fatales - også selv om den er rimeligt rodet og mangler en del kant i forhold til bogen. Josh Hartnett gør det eksempelvis udmærket i hovedrollen, men hans Bucky Beichert er pludselig blevet til en blød mand i stedet for den barske nævekæmper, jeg husker fra romanen. Tilsvarende er Scarlett Johansson en udmærket Kay Lake, men heller ikke mere.

I d...

03/05-07"de ligner jo ikke hinanden"
SPOILERS

Folk klager, "Madeleine ligner jo ikke den sorte dahlia. Hvorfor bliver de ved med at sige at de ligner hinanden?"

Det er spejlingen som Ellroy/De Palma vil udstille. Vi skaber selv spejlet. Vi spejler os i andre mennekser, i filmstjerner, vi spejler andre mennesker i endnu andre mennesker, vi mister vores identitet, vores begreb om identitet - som den sorte dahlia gjorde, som Bucky, der spejlede sig i morderen, blev morder, Forbrydelsens Element revisited.

The double er desuden klassisk De Palma. Hvem synes at Sinise og Cage ligner hinanden? Ingen. Alligevel var de ét med hinanden i Snake Eyes. Næsten uadskilleligt.

06/04-07What a waste! 3
Ja, jeg er enig med Gott. Jeg har aldrig fået skrevet en anmeldelse af denne film, da den er utroligt skuffende. Og det selvom jeg ikke var opsat på at den skulle være noget særligt.
Længe skal man lede for at finde en film, der er så flot og emmer af stemning, men samtidig er så dramaturgisk bankerot og kedelig.

Jeg mistænker De Palma for at lave filmen udelukkende for at kunne side og kigge på Scarlett Johanson, hvis rolle svinger håbløst mellem utroværdig femme fatale og kåd intet-fattende blondine. Det holder slet ikke. Aaron Eckharts rolle opfører sig meget mystisk og har nogle helt umotiverede (ifølge mig) status-skift. Jeg er fan af Eckhart, men han ved slet ikke hvad han skal gøre. I don't blame him....I don't believe it either! De Palma prøver at kompensere ved at få ham ti...

05/04-07Endnu en fuser fra De Palma
Efter adskillige forsøg på et comeback, lykkedes det heller ikke denne omgang for De Palma, og vi må derfor konstatere, at han er en færdig mand. Han har ganske enkelt ikke lavet en seværdig film i mere end et årti og derfor er det vel meget passende at afskrive manden som værende færdig i branchen. Der er ellers linet flot op til en noir-krimi med solidt cast, men hold op hvor er det skidt eksekveret, fyldt med kedelig exposition, kedelige karakterer og halvsvag historie.. Æergerligt!!

11/03-07Elendigt makværk
Jeg kan ikke lade være med at tænke på Bonfire of the Vanities, som også var en skrækkelig filmatisering lavet af Palma. Black Dahlia er mega rodet, blottet for atmosfære og spænding, og castingen er bogstavlig talt til at grine højt og længe af. En af de dårligste film jeg så i 2006. Ekstremt kedelig og ligegyldig. Brian de Palma er en af de mest ujævne instruktører jeg kender til.

23/01-07Lidt ydmygende for De Palma 6
at se Vilmos Zsigmond nomineret, når man ved at De Palma jo nærmest er ét med sit kamera. Men OK, et fint nik til filmen.

Læs en god og en dårlig analyse af BD samt om hans øvrige film

http://www.reverseshot.com/fall_2006/de_palma

27/12-06udemærket men... 5
jeg kunne altså ikke lade være med at grine hver gang vi fik at vide at Madeleine (Hilary Swank) skulle forestille at ligne Elizabeth Short (Mia Kirshner) især i scenen hvor Scarlett råber "She looks like that dead girl, how sick are you". Jeg gider ikke engang gå i detaljer med hvor fejlcastet Swank er, misforstå mig ikke hun er en genial skuespiller men hun er sgu ingen skønhed som Mia Kirshner er og jeg kunne ikke forestille mig andre i rollen som Elizabeth Short så valget af Kirshner var perfekt. Ikke engang karaktermæssigt virkede de ens. Men udover det nød jeg da filmen ganske meget.Fakta

Medvirkende
Dwight "Bucky" Bleichert Josh Hartnett
Kay Lake Scarlett Johansson
Sergent Leland "Lee" Blanchard Aaron Eckhart
Madeleine Linscott Hilary Swank
Elizabeth Short Mia Kirshner
Russ Millard Mike Starr
Ramona Linscott Fiona Shaw
Ellis Loew Patrick Fischler
Dolph Bleichert James Otis
Emmet Linscott John Kavanagh
Bag kameraet
Instruktion Brian De Palma
Produktion Rudy Cohen
Manuskript Josh Friedman, James Ellroy
Fotografi Vilmos Zsigmond
Klip Bill Pankow
Scenografi Dante Ferretti
Musik Mark Isham
Genrer og relationer
Genre Drama, Krimi, Thriller
Undergenre Neo-noir
Nøgleord Baseret på roman, Femme fatale, Mord, Politikorruption
Premieredatoer
Biograf 17.11.2006
Dvd 03.04.2007
Øvrige oplysninger
Land Tyskland, USA
Produktionsår 2006
Spilletid 121 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 3.301
Selskab Millennium Films, Signature Films
Biodistributør Scanbox

Se også...