Zodiac

San Francisco, 1970. En seriemorder efterlader kryptiske spor på sine gerningssteder og sender forhånende breve til politiet, der dog ikke af den grund kommer tættere på at fange ham. En lille gruppe politifolk og en journalist forsøger stædigt at fange den nærmest usynlige morder, men må sande, at dennes magt strækker sig langt længere end de umiddelbart havde forstillet sig. © Scope

Produktionsår 2007
Genre Drama, Krimi, Thriller
Instruktør David Fincher
Medvirkende Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Anthony Edwards
Spilletid 158 min.
Biopremiere 18.05.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jake Gyllenhaal

Jacob Benjamin Gyllenhaal fik sin første filmhovedrolle som 18-årig i familiedramaet 'October Sky' (1999) som den unge NASA-ingeniør Homer Hickham. Den fuglte efter et lille årti med mindre roller, hvoraf den første var som Billy Crystals søn i 'Herretur' (1991). I indie-filmen 'Donnie Darko' (2001) viser Jake, at hans hjerte tilhører roller...

Anmeldere

Politiken
"Filmen er hele tiden frisk og udfordrende frem for nostalgisk og entydig, hvorfor det forekommer helt fortjent, at en umiddelbart vurderet solid og gammeldags kriminalfilm med dokumentariske virkemidler kan blive udtaget til hovedkonkurrencen i Cannes."

Berlingske
"Men man kan selv med sin bedste vilje ikke beskrive det som særlig spændende at se en usædvanlig lang film om en hæslig forbryder og hele tiden vide, at han aldrig vil få sin straf."

Jyllands-Posten
"Det er en ofte meget underspillet, men ikke af den grund spor mindre begavet, medrivende og uhyggelig film med spørgsmål og temaer, der handler om mennesker mindst lige så meget som om forbrydelser."

Weekendavisen
"Finchers film imponerer som altid, men den ryster os sjældent og rører os aldrig. Man har meget ud af at se den, men Zodiac vil næppe, som Se7en og Fight Club, blive en af de film, som man genser med glæde."

Information
"Med en spillelængde på mere end 150 minutter tager Zodiac sig god tid til at fortælle sin historie. Men det er også en kompleks og dyb historie fuld af liv og gåder, og den er ikke et minut for lang."

Ekstra Bladet
"Det tager indtil flere dage at komme sig over denne lynende intelligente thriller. Og det er ment som en uforbeholden anbefaling."

Cinemazone
"Zodiac er en mesterlig dissektion af, hvad der sker, når en begivenhed i tilværelsen tager kontrollen med ens liv."

Brugere

07/03-09Zodiac ja tak!
"...Meget lang og pikant historie, men på ingen måde dårlig."

25/11-08skøn film
synes nu den helt okey,tankevækkene,,,,,,

24/11-08kvalitets thriller
Zodiac en yderst sublim thriller af mesterinstruktøren david fincher (seven, fight club).

Filem er realistisk og kører i et stille tempo men med konstant stigende spænding imens vi følger jagten på seriedræberen Zodiac. Politiet kommer tættere og tættere på imens mordene fortsætter, men fanger de ham?

26/06-08Benjamin Button manus 3
År 2008 er en gylden alder for de interesserede, der ønsker et smugkig på alle kommende storfilm, som endnu blot er en prik på horisontlinjen for os mere ”dødelige” biografgængere. Internettet er blevet en sand myretue af lyssky personer der, under dække af finurlige nick-names, tilbyder udveksling af manuskripter for kommende film, til alle nysgerrige.

Bytte-bytte-købmand, og nu sidder en 18-årig, betydningsløs, ung mand fra Vejle, med manuskriptet til David Fincher's kommende ”The Curious Case of Benjamin Button” - sort på hvidt.
Imodsætning til hvad langt de fleste af jer måske tror, er det ikke engang særlig svært af få fingrene i. Selv officielle sider, såsom IMDB, vrimler med forum-posts, hvori internet-karakterer af enhver afstaming, kaster om sig med titler, der først når bio...

17/04-08anderledes, ja, bedre, hmm
spoilers

filmen skulle efter sigende udnævne en bestemt person som Zodiac. Hvis det er hensigten, syntes jeg den svigter. Jeg sad i hvert fald tilbage mere forvirret end nogensinde efter et plot, der var patchwork klippet sammen uden den store sammenhæng.

Jeg syntes i hvert fald ikke, man går ud fra filmen med den store tillid til håndskriftsanalyser - og selve filmen har det med at stritte i forskellige retninger af morderens identitet.
Hvad blev der af Rick Marshall-historien, hvad med ham gutten han besøgte med kælderen, hvor vi efterlades med indtrykket af en skyldig mand..

Og hvorfor føles denne kluntede og mærkelige taber-Leigh som den diamentrale kontrast til Zodiacs kølige og kringlede og ironiske stil, som den kom til udtryk i mordene og kommunikationen..
Muligvis er ...

13/02-08"This Is The Zodiac Speaking"
Jeg er vild med David Fincher og han skuffer mig heller ikke denne gang. Spændende, intelligente og vellavet thriller med et super cast og gennemført skuespil ( især Mark Ruffalo som Inspector David Toschi er en oplevelse ) hele vejen igennem. Smukt filmet og dejlig lyd - filmen har et lækkert feel og er en fornøjelse at være i selskab med. Selvom jeg kendte historien om Zodiac var jeg ypperligt underholdt samtlige 2½ time og Zodiac føles aldrig et minut for lang, den kunne havde forsat en time til og jeg ville havde samme holdning. Jeg ved ikke hvad det er, men filmen mangler lige det sidste for at få mere end 5 stjerner.

15/11-07Tilbage i toppen
Så er Fincher tilbage igen, og han har noget at rette op på efter sin sidste lidt rodede film "Panic Room".

Fincher har allerede bevist med film som (sagt mange gange før) "Fight Club" og "Se7en" at han hører til i toppen af verdens bedste inden for film. Denne gang prøver han kræfter med Zodiac et knap så relavant emne, men alligevel et hul i historien der aldrig helt blev fortalt. Det var med store forventninger, og alligevel rodede følelser jeg så filmen på DVD for første gang.

Genkendte straks Fincher stil hvad angår stemning og de diamentrale personligheder, der ligger op til en film i særklasse. Min bekymring var om han kunne holde stilen hele vejen. Spørgsmålet siver efter 5min hen i det ubevidste, da jeg sidder klistret til skærmen de næste 150 min varer.

En krimi i sær...

05/08-07Krimiens mester tilbage
Når man kan formå at holde spændnings niveauet så højt, i over 150 min. når tilskueren kender slutningen, og måske historien på forhånd, så besidder man altså et instruktør talent udover det sædvanlige.

Ikke desto mindre er det tilfældet med David Finchers Zodiac. Absolut intet i Zodiac er overladt til tilfældighederne, og her snakker vi alt lige fra klipning,kostumer,scenografi,små ledetråde og bemærkninger.
Finchers magiske dystre touch, som man især genkender fra Seven, får man lynhurtigt øje på.

Man skal dog ikke forvente en ny Seven, men kan du lide Finchers måde at skabe stemningsfyldte scener på og en god krimifortælling, er Zodiac et must.

Nu drejer dette indlæg sig måske mest om David Fincher, men det skyldtes han er en af mine helt store instruktør helte og min Sens...

26/07-07Fincher på sin hjemmebane!
Zodiac er David Finchers blot 6 film. Og sidst vi så David Fincher i aktion var i 2002 med den lidt upersonlige, men fint underholdende Panic Room. Men Fincher kan meget mere end det han viste i Panic Room, og det skulle han bevise her med hans nye thriller. Og her har Fincher en hjemmebanefordel - han kan, som ingen andre skrue en fed krimi/thriller sammen. Og det beviser han altså også med Zodiac, og tak for det. For det første lykkes det Fincher at være grundig i sin opbygning. Meget af tiden er opklaringsarbejdet, hvor man prøver at finde frem til den intelligente seriemorder, Zodiac. Selvfølgelig er der også nogle hæderlige spændingsmomenter, som giver filmen uhygge, men det er en film som kræver stor tålmodighed (den har en lang, men ikke for lang spilletid), hvis du vil fange de g...

14/06-07Was Zodiac speaking?
David Fincher, der inden for de seneste 10 år har beriget os alle med film som Se7en og Fight club, som begge regnes, af de fleste, som store (mester)værker, er endnu en gang på banen. Med Zodiac forsøger Fincher at fuldende sit hattrick af store film, godt nok har han kreeret Panic room og Full frontal i ventetiden. Efter Panic room havde Fincher en del at rette op på, og det får han da også gjort. Dog uden at få bolden helt over stregen, til det 3., og fuldendene mål i hattricket.

Zodiac handler om, som de fleste nok er bekendte med, seriemorderen af samme navn, som hærgede, og vel nærmest regerede, i San francisco og de omkringliggende stater, i årene omkring 1970. Den første halvdel af filmen drejer sig primært om hvordan Zodiacmorderen informerer, og forvirrer de lokale aviser, o...Fakta

Medvirkende
Robert Graysmith Jake Gyllenhaal
Paul Avery Robert Downey Jr.
Dave Toschi Mark Ruffalo
Bill Armstrong Anthony Edwards
Catherine Allen Jules Bruff
Melvin Belli Brian Cox
Linda Ferrin Clea DuVall
Melanie Chloë Sevigny
Kathleen John Ione Skye
Arthur Leigh Allen John Carroll Lynch
Bag kameraet
Instruktion David Fincher
Produktion Ceán Chaffin, Brad Fischer, Mike Medavoy, Arnold Messer, James Vanderbilt
Manuskript James Vanderbilt
Fotografi Harris Savides
Klip Angus Wall
Scenografi Donald Graham Burt
Musik David Shire
Genrer og relationer
Genre Drama, Krimi, Thriller
Undergenre Seriemorderfilm
Nøgleord Journalist, San Francisco
Premieredatoer
Biograf 18.05.2007
Dvd 25.09.2007
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2007
Spilletid 158 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 47.706
Selskab Paramount Pictures, Phoenix Pictures
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...