Red Road

Skotske Jackie arbejder for et overvågningsfirma. Hun tager sit job seriøst og kører sit liv i faste rammer, hvor hun ungår al form for involvering med andre mennesker. Men en dag ser hun en mand på overvågnings-monitoren, som hun aldrig havde forestillet sig - eller ønsket - at se igen. Ikke desto mindre føler hun sig nødsaget til at opsøge ham. © Scope

Produktionsår 2006
Genre Drama, Thriller
Instruktør Andrea Arnold
Medvirkende Kate Dickie, Tony Curran, Martin Compston, Nathalie Press
Spilletid 113 min.
Biopremiere 29.06.2007
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...udvikler sig fra en bevægende og hudløs beskrivelse af en kvinde, der i sorglammelse har tværet sin livsgnist ud med hælen, til en slags thriller."

Berlingske
"Et råt og ærligt portræt af en kvindes vej ud af sorgen med uforglemmelige skuespilpræstationer."

Jyllands-Posten
"Anført af stort skuespil fra Kate Dickie som den forkrampede Jackie og Tony Curran som den frække og farlige Clyde formår den at glide umærkeligt fra overvågnings-paranoia til intens, thriller-lignende gengældelseshistorie."

Weekendavisen
"...faktisk er det ikke thrillerpræget og spændingsskabelonen, der bærer filmen i mål. Det er styrken i karakterernes reaktioner."

Information
"Red Road får undervejs sat tanker i gang om både fremmedgørelse og tilgivelse, overvågning kontra privatlivets fred og ikke mindst behovet for et samfundsfællesskab, hvor folk føler ansvar for hinanden."

Ekstra Bladet
"...er stramt komponeret og intelligent fortalt..."

B.T.
"...en historie fuld af drømmeagtige stemninger, foruroligende detaljer og rigtige mennesker af kød og blod."

Cinemazone
"Havde Red Road været en halv time kortere og en smule mere fokuseret mod enden, havde den efterladt sig et endnu mere uudsletteligt indtryk, men dens mangler kan ikke overskygge de mange kvaliteter."

Brugere

28/07-07I skjul bag kameraerne
*spoilers*

Den første af tre film under konceptet The Advance Party, der er udtænkt af von Trier og Zentropa. Ideen er, at tre debuterende spillefilmsinstruktører skal lave en film med de samme karakterer - ikke nødvendigvis de helt samme personer, men personer med de samme karaktertræk, efter oplæg fra Lone Scherfig og Anders Thomas Jensen. Filmene skal indspilles for mindre budgetter i Skotland.

"Red Road" er lavet af engelske Andrea Arnold, der kommer med en Oscar for bedste kortfilm i bagagen. Hun har formet oplægget om til en stille, stemningsfuld film om ensomhed og sorg, hvor hovedpersonen er en kvinde, der mistede mand og barn i en trafikulykke nogle år tidligere. Ved historiens start har hun lukket sig inde i sig selv, betragter kun verden gennem sit arbejde som operatør ...

02/07-07Avanceret Fest 2
SPOILERS

Der er bestemt nok af gods i filmen. Den starter godt nok stille og eksistentiel som en anden Kieslowski-film. Og forløsningen kommer som en banal konfrontation, et konkliktråd, hvor "offer" og gerningsmand mødes og snakker om oplevelserne. Men filmen er provokerende og tvetydig.

Hvad får Jackie til at tilgive? Svaret blæser lidt i vinden. Er det konfrontationen med Clyde? Måske er pointen, at kun den der elsker, også er i stand til at tilgive. Det ville være en fin pointe, netop fordi Jackie, politisk ukorrekt, kun finder vej til tilgivelsen gennem at søge hævnen. Den lige vej fører ingen veje. Og denne tilgivelse er lige netop det, der skal til for at hun selv kan komme videre med sit liv. Og Clyde, som er låsesmed, sidder i bogstaveligste forstand med nøglen til Jackie...

27/06-07Håndholdt overvågning
”Red Road” er Andrea Arnolds første spillefilm (hun vandt for nylig en Oscar for sin kortfilm ”The Wasp”), og filmen er lavet i et dansk samarbejde med Zentropa og Lone Scherfig samt Anders Thomas Jensen. Der skulle eftersigende være planer om to film med de samme karakterer, men af andre instruktører. Det ville ikke være af vejen, da Andrea Arnold får meget ud af disse karakterer.

Jackie (Kate Dickie) arbejder som CCTV-kameraovervåger. Hun betragter mennesker i de gader og stræder omgivet af kæmpestore slidte betonbygninger, og hun kontakter politiet, når hun ser noget kriminelt. En nat genkender hun en tidligere straffet mand (Tony Curran) fra sin fortid, og hun giver sig til at overvåge ham og skygge ham i den trøstesløse betonklods han bor i på Red Road.

”Red Road” kan både k...

Fakta

Medvirkende
Jackie Kate Dickie
Clyde Tony Curran
Stevie Martin Compston
April Nathalie Press
Alfred Andrew Armour
Avery Paul Higgins
Mand med hund John Comerford
Bag kameraet
Instruktion Andrea Arnold
Produktion Carrie Comerford
Manuskript Andrea Arnold, Anders Thomas Jensen, Lone Scherfig
Fotografi Robbie Ryan
Klip Nicolas Chaudeurge
Scenografi Helen Scott
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Psykologisk thriller
Premieredatoer
Biograf 29.06.2007
Dvd 18.11.2008
Øvrige oplysninger
Land Danmark, Storbritannien
Produktionsår 2006
Spilletid 113 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 6.924
Selskab Scottish Screen, Glasgow Film Office, UK Film Council, BBC Films, Zentropa Entertainments, Advanced Party Scheme, Sigma Films, Verve Pictures, Zoma Films Ltd.
Biodistributør Camera Film

Se også...