Porco Rosso (Kurenai no buta)

I sine unge dage var Porco Rosso den mest frygtede kamppilot i Første Verdenskrig. Men efter at hele hans deling blev dræbt, forvandlede den smukke unge mand sig på mærkværdig vis til en lyserød orne. År senere er Porco stadig på vingerne og arbejder med at beskytte luksuslinere mod angreb fra luftpirater. Men onde skurke er ved at være godt trætte af den flyvende gris. © Scope

Produktionsår 1992
Genre Adventure
Instruktør Hayao Miyazaki, Tony Bancroft
Medvirkende Shûichirô Moriyama, Tokiko Kato, Sanshi Katsura, Tsunehiko Kamijô
Spilletid 94 min.
Biopremiere 01.05.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Hayao Miyazaki

(INSTRUKTØR)
Med 'Chihiro og heksene' (2001) fik den japanske animationsinstruktør Hayao Miyazaki sit store gennembrud i den vestlige verden, men længe inden havde han slået sit navn fast som Japans førende tegnefilmskaber og vundet anerkendelse blandt alverdens fans af japansk anime-film. 'Chihiro og heksene' skildrer en 10-årig piges fantastiske rejse al...

Anmeldere

Politiken
"Til gengæld kan man så håbe på, at Miyazakis særlige univers efterhånden er så etableret herhjemme, at både børn og voksne vil nyde den særlige eventyrlighed, der tilbydes."

Berlingske
"...handler om krig og kærlighed og er med sine unikke karakterer, maleriske billeder og – det siger lidt sig selv – formidable humor et must for eventyrlystne filmelskere."

Jyllands-Posten
"Det er helt trygt at udråbe den til en klassiker, for den har så mange år efter sin første premiere ikke en snert af det mølædte eller det kedeligt støvede over sig..."

Information
"Porco Rosso er måske ikke lige så dyb eller allegorisk som andre af Miyazakis film - den er lidt mere enkelt skruet sammen - men den er en charmerende hyldest til livet, til helten i os alle og til flyvningens fortryllende kunst."

Ekstra Bladet
"...en helt igennem enestående og vidunderlig oplevelse."

Cinemazone
"...dette er blot en solid Miyazaki, og han har nået højere luftlag både før og siden."

Brugere

07/05-09Eventyret er derude
I rækken af forsinkede danmarkspremierer på Hayao Miyazakis film er Camera Film nået til "Porco Rosso" fra 1992 - en på flere måder fantastisk historie om en jagerpilot, der er blevet forvandlet til en gris (med overskæg).

Historien udspiller sig i mellemkrigstiden i Adriaterhavet, hvor Porco Rosso er en helt-til-leje, der i sin højrøde vandflyver tager ud og bekæmper luftpirater, så snart telefonen ringer. Handlingen kommer også omkring dueller med en amerikansk spradebasse, hovedpersonens uafklarede forhold til sin store kærlighed og en længere sekvens med genopbygning af flyet, som fører til, at Porco Rosso får en geskæftig teenagepige som sin nye mekaniker.

"Porco Rosso" er gennemsyret af instruktørens velkendte kærlighed til flyvning, men Miyazakis virkelige kup er den måde,...

08/06-07Pigs do fly!
Porco Rosso er et nyt tiltag fra Miyazaki sensei. Det er ikke en ny film i tid, men et nyt univers, som handlingen udspiller sig i. Han forlader sine parallelverdener og giver sig i kast med de brølende tyvere, en periode hvor vandflyverne var dagens helte (og skurke).

I Porco Rosso er vor helt en gris - den rette betegnelse er vel egentlig svin, men det har nogen andre ikke specielt positive konnotationer, så jeg fortsætter med gris.
Hans egentlige navn er Marco Bellini og han har en fortid som italiensk flyveres under 1. Verdenskrig. Imidlertid er han blevet ramt af en forbandelse, der har forvandlet ham til en gris og han tjener nu til dagen og vejen som dusørjæger i sit røde hydroplan, deraf tilnavnet Porco Rosso - Den Røde Gris.

Porco Rosso kæmper mod en række forskellige ba...

Fakta

Medvirkende
Kurenai no Buta (stemme) Shûichirô Moriyama
Jina-sama (stemme) Tokiko Kato
Pikkoro-oyaji (stemme) Sanshi Katsura
Manmayuto no shachô (stemme) Tsunehiko Kamijô
Fio Pikkoro (stemme) Akemi Okamura
Donarudo Kâchisu (stemme) Akio Ôtsuka
Bâ-chan (stemme) Hiroko Seki
Porco Rosso (dansk stemme) Henning Jensen
Fio (dansk stemme) Mille Hoffmeyer Lehfeldt
Gina (dansk stemme) Solbjørg Højfeldt
Donald Curtis (dansk stemme) Jens Jacob Tychsen
(dansk stemme) Mads M. Nielsen
(dansk stemme) Søren Sætter-Lassen
(dansk stemme) Henning Moritzen
Bag kameraet
Instruktion Hayao Miyazaki, Tony Bancroft
Produktion Rick Dempsey
Manuskript Cindy Davis Hewitt, Donald H. Hewitt, Hayao Miyazaki
Fotografi Mark Henley, Atsushi Okui
Klip Hayao Miyazaki
Scenografi Katsu Hisamura
Musik Joe Hisaishi
Genrer og relationer
Genre Adventure
Undergenre Animation, Anime, Periodefilm
Nøgleord Forvandling, Gris, Helt, Pilot, Tegnefilm
Premieredatoer
Biograf 01.05.2009
Dvd 20.10.2009
Øvrige oplysninger
Land Japan
Produktionsår 1992
Spilletid 94 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 6.167
Selskab Studio Ghibli, Tokuma Shoten
Biodistributør Camera Film
Dvd-distributør Scanbox

Se også...