Summer Of Sam

Vinny og Ritchie er gamle venner. Vinny er playboy, der er sin smukke kone utro. Ritchie er blevet punker. Det er sommer i New York, og en seriemorder - Son of Sam - er løs. Han dræber kvinder med en stor pistol, og i det lille italienske kvarter, hvor Vinny og Ritchie bor, begynder hysteriet at melde sig. Alle mistænker alle for at være morderen, samtidig med at der kommer masser af knas i de personlige forhold. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Thriller
Instruktør Spike Lee
Medvirkende John Leguizamo, Mira Sorvino, Jennifer Esposito, Adrien Brody
Spilletid 144 min.
Biopremiere 12.05.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

John Leguizamo

Columbiansk-fødte John Leguizamo har på effektiv vis formået at gøre sig gældende i både komiske og dramatiske roller, hvor han har portrætteret vidt forskellige latino-typer. Han debuterede i De Palmas 'De kaldte os helte' (1989), og et par år senere var han Al Pacinos irriterende ven i samme instruktørs 'Fanget af fortiden' (1993). I 'Willi...

Anmeldere

Scope
Trykkogeren

Spike Lee har lavet en film om og med italienere, som minder meget om "Do the Right Thing"

New York City, sommeren 1977. Det er varmt, faktisk den varmeste sommer i mands minde, og en seriemorder - Son of Sam - er løs i gaderne. Han skyder unge kvinder igennem hovedet og sender rablende breve til politiet og pressen. Samtidig, i et italiensk kvarter i Bronx, møder vi frisørplayboyen Vinny (John Leguizamo) og hans smukke kone Dionna (Mira Sorvino). Vinny boller udenom, for han kan ikke have normal sex med sin kone - sådan noget gør gifte folk ikke - til gengæld tager han sig på ægte pornomanér godt af kvarterets andre kvinder.

Dianna tror, at alt er i den skønneste orden, og at det er hende, som der er noget i vejen med. Samtidig kommer Vinnys barndomsven Ritchie (Adrien Brody) tilbage i vaskeægte punk-outfit og med påtaget cockney-accent. Han er blevet en del af den spirende punkbevægelse og bevæger sig hurtigt ud i bizar sex, biseksualitet og S/M performance.

Ritchie virker som en freak i det italienske kvarter, der efterhånden bliver mere og mere hysterisk, som mordene fra Son og Sam tager til, og vejret bare bliver varmere og varmere. Kvarterets rødder og den lokale mafia mistænker alle, der virker mærkelige og anderledes, for at være Son of Sam, og paranoiaen tager til. Det hele, både de personlige forhold og det lille kvarter, er en stor trykkoger, der på et tidspunkt må eksplodere.

Film næsten uden sorte
Med "Summer of Sam" har Spike Lee - stort set - undgået at lave en film om og med sorte, men sætter i stedet fokus på et italiensk miljø. Det er ikke et pænt billede, der tegnes af især mandlige italienere, der beskrives som forvirrede, lettere uligevægtige og seksuelt frustrerede drenge med et indgroet luder-madonna kompleks. De kan praktisk talt ikke have et normalt, kærligt forhold til en kvinde.

Men den er vel god nok, to af manuskriptforfatterne er italienere, så de må vel vide, hvad de snakker om! Alligevel bliver det for udenforstående for meget og for klichépræget. Og det er svært at finde en person i filmen, man rigtig synes om, alle er i og for sig lettere frastødende, så man ønsker ikke fuldt at involvere sig i deres skæbne.

Gør det rigtige
Ellers minder "Summer of Sam" en hel del om Spike Lees bedste film "Do the Right Thing" (1989), der også beskrev, hvordan et lokalt kvarter går amok i den varme summer. Og det er netop det centrale i "Summer of Sam", hvis man ser udover beskrivelsen af de italienske mænd. At beskrive varmen, stilstanden og den pludselige terror - i form af en seriemorder - og hvad den gør ved et lille samfund. Det er flot visuelt realiseret, det må man gi', og rammen med Son of Sam, der huserer i kulissen er effektiv og blodig.

Brugere

12/02-05Spikes bedste joint!
Anonym
Har nettop anskaffet mig "Summer of Sam" på dvd og den er efter min mening Spikes bedste film til dato.
FANTASTISK soundtrack. Der beskriver den tidsånden og stemningen, der var i New York i 1977.
Hvis du ikke har set den så gør det og bliv transporteret tilbage til sommeren 1977, Sams sommer.

05/01-05Anderledes Spike
"Summer of Sam" tager os denne gang ind i et anderledes miljø end vi er vant til at se fra Spike.

Til trods for filmens titel, så omhandler filmen meget lidt seriemorderen "Son of Sam". Den beskriver mere hændelserne i en lille gruppe menneskers liv, mens mordene stod på.

Spike leverer som sædvanlig et ordentligt persongalleri og selv om filmen er lidt anderledes, så har den stadig hans "touch".

Netop fordi den er lidt anderledes og Spike denne gang forbliver mere neutral i sin holdning, så synes jeg faktisk, at det er en af hans bedre.

John Leguizamo er næsten altid en oplevelse og hvis man kun har set ham i roller, hvor han skal spille den smarte rapkæftede fyr, så bør man tjekke "Hangin´with the homeboys" som vist nok kom til at hedde "En vild bytur". Der ser man en meget ...

17/09-03o
Anonym

17/09-03Kan godt følge dig!
Anonym
Jeg kender godt den følelse, hvor man genser en film efter flere år, så ser man noget nyt i den og bliver måske automatisk bedre af den grund. Der er flere film jeg har det sådan med.

men jeg synes alligevel, at man skal bedømme de film man anmelder, så kan folk måske se eller blive klogere på noget. Det er også synd at skrive lange og gode indlæg, og så ikke bedømme de film - synd og skam for dem der ellers læser ens indlæg, at de måske ikke kan se (i dette tilfælde dig) din afgørelse og karaktere på de film du anmelder.

16/09-03Das Gott
Anonym
Godt spørgsmål. Jeg ved det faktisk ikke, det ligger bare ikke lige for. Jeg synes det er svært at give en specifik karakter og stå inde for den på troværdig vis. Måske er det mere vedkommende for mig at udtrykke min mening i ord.

De fleste seriøse instruktører har jo et eller flere tilbagevendende temaer, som man må respektere, fordi det er væsentligt. Det er dét jeg leder efter når jeg ser en film. Og tilfredsstillelsen ligger så i at se, hvordan temaet er anvendt undervejs i filmen. Sådanne film (af Trier, Vinterberg, Lynch, De Palma, Kieslowski, Hitchcock, Haneke, Spike Lee, Woody m.fl.) står derfor lidt uden for bedømmelse.

Jeg elsker dog som regel de film jeg kommenterer, og hvis ikke, så vil det klart fremgå af kommentaren.

Selvfølgelig føler jeg mere for nogle film end f...

16/09-03Sandmand!
Anonym
Hvorfor bedømmer du aldrig de film du anmelder?

16/09-03Death of a disco dancer
Anonym
Nu burde rosen jo tilflyde John Leguizamo som spillede Vinny snarere end Adrien Brody som spillede Richie.

For S.O.S. er historien om et menneske der går i opløsning på typisk Spike Lee agtig facon, dvs. om hvordan Vinny hjensøges at sin egen private Sam-dæmon.

Derfor er morderens person ligegyldig. Vinny er hovedpersonen. Og hvem føler ikke dybt nede blot en lille smule sympati for denne uhyrlighedernes Tony Manero, der i modsætning til Travoltas figur er fanget i en overlevelseskamp, så han ikke formår at komme ud af miljøet.

16/09-03skuffende
Anonym
Jeg har altid været en stor nyder (og til dels hader) af Spike Lees film. Clockers er et skamfuldt overset mesterværk. Derfor havde jeg også glædet mig afsindigt til at se SOS, for hvad kan SL ikke lave udfra en til dels kriminalhistorie?
Ikke så overraskende meget. I stedet for at beskrive personen Son of Sam, lægger han mere vægt på folkene i et byområde, der bliver påvirket af morderens gerninger. Det er ikke det dummeste ', han kunne gøre, da vi allerede ved, hvad der sker med sos, men man kunne godt ønske sig lidt mere persontegning over morderen.
Til gengæld er hovedfigurerne i historien interessante, men et stort problem ved filmen er, at vi ikke fatter sympati for dem.
Skuespillerne gør det fremragende, hver og en af dem. De virker som om de hele deres liv har befærdet sig i ...

Fakta

Medvirkende
Vinny John Leguizamo
Dionna Mira Sorvino
Ruby Jennifer Esposito
Ritchie Adrien Brody
Joe T Michael Rispoli
Gloria Bebe Neuwirth
Woodstock Saverio Guerra
Helen Patti LuPone
Bobby Del Fiore Brian Tarantina
Anthony Al Palagonia
Bag kameraet
Instruktion Spike Lee
Produktion Spike Lee, Jon Kilik
Manuskript Victor Colicchio, Spike Lee
Fotografi Ellen Kuras
Klip Barry Alexander Brown
Scenografi Thérèse DePrez
Musik Terence Blanchard
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 12.05.2000
Dvd 24.07.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 144 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 1.953
Selskab Touchstone Pictures, 40 Acres & a Mule Filmworks
Biodistributør Buena Vista

Se også...