Starship Troopers

Vi befinder os i fremtiden. Jorden er i en blodig krig med gigantiske insekter - bugs - fra en fjern klode. Johnny Rico (Casper Van Dien), Carmen Ibanez (Denise Richards) og Dizzy Flores (Dina Meyer) er netop blevet studenter og melder sig alle under fanerne til den voldelige krig. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Science Fiction
Instruktør Paul Verhoeven
Medvirkende Casper Van Dien, Dina Meyer, Denise Richards, Jake Busey
Spilletid 129 min.
Biopremiere 27.03.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #74
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Paul Verhoeven

(INSTRUKTØR)
Den slagkraftige hollandske instruktør Paul Verhoeven er kendt, eller snarere berygtet, for sin utilslørede fascination af vold, sex og nøgent kød i alle afskygninger. Han lavede seks film i sit hjemland, deriblandt den outrerede sorthumoristiske thriller ”Den fjerde mand” (1983), før han debuterede på amerikansk med "Den vilde kriger...

Anmeldere

Scope
Get the Bug Out of Here

Tag på vildt og voldsomt eventyr med Paul Verhoevens "Starship Troopers"

Fremtiden: Jorden er i krig med en fremmed race. Ikke tohovede grønne monstre. Ikke hyperintelligente stålcomputere. Ikke mystiske energifelter. Nej, fjenden er en race af gigantiske insekter - de såkaldte bugs.

Midt i denne krig finder vi tre unge studenter. Vor Helt Johnny Rico (Casper Van Dien), der indrullerer i marinekorpset for at imponere sin kæreste Carmen Ibanez (Denise Richards). Hendes store drøm er at blive rumskibspilot, så hun dropper Johnny til fordel for træning med gigantiske stjernekrydsere. I marinekorpset sammen med Johnny er Dizzy Flores (Dina Meyer), der siden gymnasiet har været vildt forelsket i ham.

Efter endt træning sendes de unge soldater, sammen med tusinder af andre, ud i rummet til insekternes hjemplanet, hvor de for alvor skal rydde op. Det er nu ikke helt så nemt, for de mange bugs er nogle genstridige sataner og en hel del sværere at få bugt med end edderkoppen på badeværelset. Det er ikke nok at trampe på dem, her skal automatvåben og andet svært artilleri til.

Opdatering af collegefilm

Det er præmissen for den skrupskøre hollænder Paul Verhoevens nye science-fiction-epos "Starship Troopers". Han har tidligere begået sig i science-fiction-genren f.eks. med "Robocop" (1987) og "Total Recall" (1990), og han har en formidabel sans for at blande det voldelige, det monstrøse og kitchede til en sært fascinerende og underholdende gryderet. "Starship Troopers" er ingen undtagelse.

På sin vis er filmen en opdatering af firsernes amerikanske collegefilm, hvor vi følger en lille klike og deres kvaler på godt og ondt, når skolen er slut, og de sendes ud i verden. At denne verden i det her tilfælde er et småfascistoidt og krigsliderligt samfund i blodig krig med computeranimerede bugs, er en anden sag. Det vigtigste er, at filmen holder tungen lige i munden og ikke forfalder til fuldstændig kitchet anarki. Verhoeven tror på sine personer, og han tror på sin historie, men han gør det med et drilsk glimt i øjet, og en lyd og billedside, der virkelig rusker op i tilskueren.

For "Starship Troopers" er ektremt voldelig. Safterne flyder som altid i en Verhoeven film udover det brede lærred, når Johnny og de andre marinesoldater pløkker bugs i stride strømme. De mange speciel effects er noget af det bedste og mest overbevisende, som endnu er sendt ud af Hollywoods drømmefabrik. Tusindvis af hurtigløbende bugs, kæmpe store larver og enorme stjernekrydsere befolker lærredet, og radierer en stadig følelse af nærvær ud i biografsalen.

En forførende kultklassiker

Mange - piger især - vil nok stå af overfor denne lettere pupertære hybrid mellem ultravold og ungdomsfilm. Dem om det. For "Starship Troopers" er en film for drengerøve med den audiovisuelle sans skruet helt op og de fine moralske fornemmelser og forargelsens retlinede kvalmemonster lagt på hylden.

Det er vildt og voldsomt. Et frådende kvantespring udi filmfantasiens yderste rum med børnelokkeren Verhoeven som den gale videnskabsmand ved roret. Spring på og lad dig forføre. "Starship Troopers" har alt, hvad der skal til for at blive en kultklassiker.

Brugere

03/08-16A Good Bug Is A Dead Bug 10
Det fantastiske ved næsten hele Verhoevens actionrepetoire er at han kun lige skjuler filmenes dybere mening lige under laget af velkoreograferede actionscener og ST er bestemt ingen undtagelse. Hvordan denne film fik grønt af et så stort studie som Disney ved jeg ikke, men jeg er utroligt glad for det.

For under den bombastiske musik, den traditionelle kærlighedshistorie og de stadig flotte actionscener, ligger den syrlige satiregryde og bobler og uddeler håndkantslag ud til alt fra ekstrem højrenationalistisk glorificering af militæret, propaganda og etiske og moralske principper omkring krigsførelse.

Hvis ikke de hyperbolske billeder overbeviser om sin agenda, er den mindst lige så eksplicit i sin dialog med replikker som "violence is the supreme power from which all other forms...

04/01-08// Do You Want To Know More? // 2
Flere gange har jeg haft muligheden for at se Starship Troopers, og til min store anelse, så jeg den ingen af gangene færdig. Filmen er nu endelig på min DVD-hylde, som jeg faktisk er stolt af. Hollandske Paul Verhoeven har aldrig rigtig faldet i min smag og hans større film som bl.a. Basic Instinct, Showgirls og Hollow Man, har jeg imidlertid også stemplet som elendige. Alligevel har han også præsteret at instruere ret så effektive og underholdende film som RoboCop, Total Recall og sidst men ikke mindst Starship Troopers.

Filmen udspiller sig engang ude i fremtiden, hvor menneskedens eksistens trues af fremmedartede og fjendtlige insekter (i filmen omtalt som 'arachnider' eller simpelt 'bugs'). Vi følger de tre helte Johnny Rico (Casper Van Dien), Carmen Ibanez (Denise Richards) og ...

23/07-07Undskyld ordet...Fucking Fed Film! 4
Den er sku godt nok en af de bedste Science-Fiction Krigsfilm nogensinde, Special Effekterne er helt i særklasse, Skuespillerne er overbevisende og den formår at skabe et helt univers, med planetens lidt overnaturlige skoler, deres kaserner, Selv deres fjernsyn er anderledes end normalt, det er det Science-fiction skal, synes jeg, denne film er et helt univers, kan godt forstå der kommer en 2er, har nu ikke HELT så store forventninger!

22/06-07Overvurderet
En film der er baseret på dens flotte tekniske effekter, flotte scener, gode lydeffekter, og så heller ikke mere.

14/04-06Stor satire!
Anonym
NU har jeg ikke haft tid til at læse alle indlæg, men...

For mig er filmen en fantastisk satire af DAGENS amerikanske samfund (anno filmens udgivelsesår), især som det blandt andet kommer til syne i amerikanske (U.S.A.ske) kultur-produkter, som tv-serier, hollywood film, reklame spots, cartoons, mv, men også the public opinion.

Den facistoide tone har for mig at se allerede en stærk tilstedeværelse i det amerikanske samfund, måske mere nu end da filmen blev lavet.

Med andre ord, overfladiskheden, det afstumpede og flad-pandede er fremhævet så stærkt at det må blive absurd - selv for en amerikaner, må vi håbe! - derved være med til at sabotere stereotyperne og den selvsvingene selvfedme i alle andre am. kulturprodukter :)

29/08-05Genial ironisk sci-fi
"You are some sort of big, fat, smart bug aren't you"

Starship troopers er en film som alle der ikke går så meget op i små fejl, og bagataler vil elske. Personerne er firkantede, historien er tynd, men dette er alligevel en suveræn film.

Dette er en film, som alle b-films elskere vil omfavne og kalde en af deres egne. Fejl er der masser af, men det er fejlene der gør denne film til det hit den i sandhed er.

F.eks. går hovedpersonen Johnny Rico igennem et sandt helvede. I denne film dør hele hans familie, alle hans venner undtagen 2, han er ansvarlig for at en af hans soldater dør under en øvelse, hans kæreste forlader ham, og han bliver pisket af hans overordnede. Dette er nok til at få enhver person til at vakle på randen af sindsyge, men på intet tidspunkt for man det indtryk...

06/04-05Grotesk splatter
Grotesk og vulgær, men også vældig underholdende med holdbare effekter. Satirisk og morsom og provokerende. Instruktør Verhoeven pakker fornemt de dybere lag under overfladen, måske derfor filmen er fløjet hen over hovedet på mange ved premieren. Underholdende blodbad!

07/01-05Ikke kun for fyre
Jeg ser i Scope's anmeldelse af Starship Troopers (hvor er dagspressens omtaler?) at anmelderen mener at især piger nok ikke vil sætte pris på filmen, men det er nu ikke rigtigt. Starship Troopers er faktisk min lillesøsters yndlingsfilm (ja, altså, næst efter Dirty Dancing - suk!). Udover at hun værdsætter filmens overordnede stil, er det især skildringen af forholdet mellem Johnny og Carmen, hun godt kan lide. På mange måder er det jo et lidt omvendt kønsrolle-forhold, hvor Carmen er den seje og selvstændige pilot, mens Johnny er den følelsesladede, utrygge og ubeslutsomme kæreste. Dette forhold er også et led i Verhoevens skildring af filmens fremtidssamfund, som til trods for sin fascisme på mange måder ikke er helt utiltrækkende... f.eks. er der større lighed mellem kønnene.

05/01-05©Bug-a-boo©
En meget omdiskuteret og kritiseret Paul Verhoeven film, som sædvanlig fristes man til at sige.

Et af de punkter filmen er blevet kritiseret for, er de meget overfladiske personer, som får filmen til at minde om "Barbie & Ken" i rummet.

Hvis man har set Verhoeven´s andre film, så vil man vide, at det ikke skal tages helt alvorligt. Det er et overlagt træk fra Verhoeven´s side, der på den måde giver en god kontrast til al den vold og splatter, som vi er vidne til og det giver filmen et komisk og tegneserieagtigt look.

For mit vedkommende er dette en af de mest underholdende Sci-fi action film der har været igennem de sidste 10-15 år og effekterne er forbløffende gode i betragtning af, at filmen allerede er 7 år gammel. Derudover indeholder filmen en del komik og ironi, som er ogs...

05/01-05Thomas+Sandman
Jeg antyder de samme ting, så vi er flere der har fået det indtryk, Sandman. Se den. *G*Fakta

Medvirkende
Johnny Rico Casper Van Dien
Dizzy Flores Dina Meyer
Carmen Ibanez Denise Richards
Ace Levy Jake Busey
Carl Jenkins Neil Patrick Harris
Sergeant Zim Clancy Brown
Sugar Watkins Seth Gilliam
Zander Barcalow Patrick Muldoon
Jean Rasczak Michael Ironside
Biology Teacher Rue McClanahan
Lumbreiser Amy Smart
Bag kameraet
Instruktion Paul Verhoeven
Produktion Jon Davison, Alan Marshall
Manuskript Edward Neumeier
Fotografi Jost Vacano
Klip Mark Goldblatt, Caroline Ross
Scenografi Allan Cameron
Musik Basil Poledouris
Genrer og relationer
Genre Science Fiction
Premieredatoer
Biograf 27.03.1998
Dvd 22.06.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 129 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 60.034
Selskab TriStar Pictures
Biodistributør Buena Vista

Se også...