To verdener

Sammen med sin familie lever 17-årige Sara et meget isoleret liv i et religiøst samfund. En dag møder hun Teis, som hun forelsker sig i, og det resulterer i et frygteligt dilemma. Hvis Sara vælger at følge sit hjerte, så må hun samtidig fravælge sin familie. © Scope

Produktionsår 2008
Genre Drama
Instruktør Niels Arden Oplev
Medvirkende Rosalinde Mynster, Pilou Asbæk, Jens Jørn Spottag, Sarah Juel Werner
Spilletid 114 min.
Biopremiere 22.02.2008
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Niels Arden Oplev

(INSTRUKTØR)
Oplev afsluttede sin uddanelse på Den Danske Filmskoles instruktørlinie i 1987 med afgangsfilmen ”Kyndelmisse”. Siden har han arbejdet inden for en række forskellige genrer og medier. Han fik for alvor opmærksomhed for sin debutspillefilm Portland (1996), der i et kornet, gulligt og ekspressivt billedsprog fortæller en barsk histo...

Anmeldere

Politiken
"...en film, der både kan og vil meget. Man føler sig dog ikke helt overbevist af fylden i skildringen af Jehovas Vidner, men i hovedrollen er debutanten Rosalinde Mynster aldeles strålende."

Berlingske
"Her er ingen falske toner og med rørende kraft viser de både svagheder og styrker hos det forelskede par. De er med til at gøre »To verdener« til en gedigen dansk filmoplevelse..."

Jyllands-Posten
"...en dygtigt produceret film, der præges af gedigne skuespilpræstationer."

Weekendavisen
"Filmen er mere end værd at se for sit emne, og den har også stærke og levende scener, hvor karakteterne kommer til live, og ideerne træder i baggrunden. Som helhed tynges To verdener dog af en stadig trang til at polemisere, men den er altid solidarisk med Saras svære situation."

Ekstra Bladet
"Det skal i hvert fald ikke skorte på en varm anbefaling herfra."

B.T.
"Oplev holder sig fra ar hænge Jehovas Vidner alt for meget ud, og den spændende menneskehistorie er dybt relevant."

Cinemazone
"Ikke nogen filmisk genialitet, men en af den slags oplevelser, der stille og roligt lægger sig om hoved og hjerte og bliver der lidt længere end de fleste."

Brugere

28/04-08Det er dit eget valg ...
17-årige Sara er Jehovas Vidne ligesom resten af sin familie. Men det er den fyr, hun møder på det lokale diskotek, ikke. Så da hun forelsker sig i ham, fører det hurtigt til trusler om at blive udstødt og 'usynlig' for Vidnerne, inklusive hendes egen familie.

"To verdener" er inspireret af en virkelig historie om en ung kvinde, der groft sagt mistede hele sin forhistorie, fordi hun faldt for den forkerte. På den led er filmen et ganske interessant indblik i, hvordan et foretagende som Jehovas Vidner holder styr på flokken. Ikke ved vold eller tvang, men gennem socialt pres og truslen om, at man fornærmer De Ældste. Det er tankevækkende, så effektivt det er at sige: "Det er dit eget valg, men jeg synes ikke, det er en god idé".

Men filmen holder sig så også til at være tankevække...

11/03-08Fastlås i troen på kærlighed 14
Når en ung pige stædigt og modstridende siger nej til at modtage blod på operationsbordet, og dermed også nej til at hendes hjerte forsat skal slå, pga. af blodmangel efter et makabert trafikuheld, er det svært at indse og forstår hvorfor man netop siger nej, til at forsætte med at ånde og leve. Hvad er det der er så stærk, at den har kraft over ens eget liv? At man er tilbøjelige til at ofre ens kød og blod, og efterlade sine nærmest i dyb sorg, for noget eftersigende større end selve livet? Hvad er det der får os til at tro så meget, at vi i sidste ende tilsidesætter enhver form for almindelig, sund fornuft? Svaret er måske at finde i Niels Arden Oplevs nye film, som er bygget over en sandfærdig tragedie fra dagligdagens Danmark.

I en tidsperiode hvor ens tro alene er god nok grund...

09/03-08Forsvar eller angreb! 3
Fordomme er nemmere at håndtere og et valg er nemmere træffe hvis verden deles op i sort og hvid. Det kan godt være at tidl.jv. mener at filmen har et humanistisk livssyn, men hvis der kradses let ses det tydeligt at det kun er tyndt lag fernis, hvilket igen NAO ikke ligger skjul på.

Interessant nok glemte jeg flere gange da jeg så filmen at det skulle dreje sig om Jehovas vidner for den havde meget lidt til fælles med mit liv og jeg har efterhånden været et JV i mange år.

Men sådan er det ofte når vi skal potræteres. Det bliver som oftest lidelsesfulde mennesker undertrykte og forknytte. Eller som her hvor vi lever i en mærkelig ikke-verden.

At vi jeg andre Jehovas vidner på hver deres måde ”straks farer op” hvori ligger det underlige idet? Du forsvarer måske ikke det Du har...

09/03-08To verdener 7
Det er en meget god film, den er utroligt godt lavet. Niels Arden Oplev har virkelig sat sig ind i stoffet. Rosalinde Mynster spiller rollen som Sara utroligt godt og indlevende! Anders W. Berthelsen virker også rammende i rollen, som en ægte bekymret Ældste. Det er en meget hjerteskærende, sammensat og nuanceret film. Jeg syntes absolut ikke, at den fortegner billedet af JV. Selvom filmen er fiktion, bygger den på en sand historie. Men der er mange enkeltstående situationer i filmen, som samlet tegner et godt billede af problemstillingerne med JV.
Hvis man evt. laver en dokumentarfilm om Hitler, vil den kun være et BILLEDE af Hitler. Præcis som Magrittes kendte billede af en pibe ”Ceci nést une pipe” (Dette er ikke en pibe), netop ikke er en rigtig pibe, men kun BILLEDET af en pibe.
...

09/03-08Film eller virkelighed 1
Filmen skærer budskaberne så hårdt op (selvom NAO påstår at han gør det modsatte)at nuancerne forsvinder. Der kan argumenteres for at dette bør gøres hvis der komme en film ud af det! Det uhyggelige er imidlertid at det skal fremstå som realisme og instruktøren selv er i høj grad farvet af egne fordomme, der fører til at folk så vælger at lade det fremstå som den absolutte sandhed (hvem vil ikke betale for at få sin fordom bekræftet).

At der så i dette debatforum, som burde omhandle film fremkommer så kraftige skældsord anser jeg som patetisk. Hvis I ikke er enige når vi banker på jeres så fremkom med argumenter, i stedet for at råbe usaglige skælsord for derefter at holde sig for ørerne og råbe ”propaganda” når der bliver svaret. Det virker som om det ikke handler om Jehovas vidner...

08/03-08To verdener omtalt på TV2

06/03-08Scope! 1
Kan Scope ikke gøre noget for at stoppe at folk som Muzika benytter siden til at agitere for sin hjernevaskede patetiske religiøse sekt. Det er jo belastende at alle de folk der gerne vil sige noget som film, deres indlæg forsvinder så hurtigt, fordi denne latterlige diskussion for og imod jv pumper indlæg ind der ikke hører hjemme her! Og så slet gerne alle disse tåbelige indlæg de i forvejen har smidt ind tak!

04/03-08hvorfor vandt den ikke i Berlin
Var i Berlin og så filmen på verdenspræmieren, og alle talte om den, og om hvor den burde vinde. Selv dem der ikke syntes om den, skød på den som den mest mulige vinder. Og hvordan kan det så være den ikke gjorde det, det synes jeg virkelig er mærkværdigt.

03/03-08Dage Blev Til År 2
Eller This Life Was Not For You

SPOILERS

To Verdener er en næsten umulig film at anmelde. Filmen indeholder sin egen treenighed, da den dels er fiktion, dels er en based-on historie, dels foregår i kontroversielt, virkeligt religiøst miljø. Trier valgte et stærkt kristent miljø til Breaking The Waves for at skabe et kontrastmiljø til Bess' skøre indfald og dermed sikre, at publikums sympati var med en i øvrigt skør hovedperson. Oplev gør det samme men uden samme ide og effekt, fordi det hele, modsat Trier, er afgjort inden filmen starter. Vores sympati for hovedrollen udfordres ikke som hos Trier, den bekræftes kun. Men sådan er Oplev jo: Mere endimensionel i forhold til hvad der er rigtigt og forkert.

Hvordan kan man lave en film om Jehovas Vidner? Og hvorfor ændrer man ikke na...

26/02-08Muzica er helt forkert på den! 4
Hej Muzica, når du tyer til at den her film er fiktion, gør det mig næsten arrig. Og samtidig at du siger du kender folk som er JV og hentyder til at den her film ikke fortæller sanheden. Sandheden er dog at mange fra JV truer med udstødelse fra ''tossesamfundet'' som du sarkastisk kalder det, hvis han/hun overvejer at være sammen med en som ikke er enig i samme religiøse holdninger.

Nu kender jeg sjovt nok også en JV som netop i det her år er blevet smidt ud af JV pga. hun ikke ville giftes med lige den JV som hendes forældre mente var rigtig for netop hende. Så kom ikke og sig at det ikke er noget som kunne ske i dagens Danmark.

:)Fakta

Medvirkende
Sara Rosalinde Mynster
Teis Pilou Asbæk
Andreas Jens Jørn Spottag
Elisabeth Sarah Juel Werner
August Jacob Ottensten
Karen Sarah Boberg
John Anders W. Berthelsen
Thea Catrine Beck
Jonas Thomas Knuth-Winterfeldt
Jette Charlotte Fich
Bag kameraet
Instruktion Niels Arden Oplev
Produktion Thomas Heinesen
Manuskript Steen Bille, Niels Arden Oplev
Fotografi Lars Vestergaard
Klip Anne Østerud
Scenografi Søren Skjær
Musik Jacob Groth
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Romance
Nøgleord Kærlighed-på-tværs-af-kulturer, Religion
Premieredatoer
Biograf 22.02.2008
Dvd 26.08.2008
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 2008
Spilletid 114 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 312.160
Selskab Nordisk Film
Biodistributør Nordisk Film
Priser Robert 2009, Årets mandlige birolle
Robert 2009, Årets kvindelige birolle
Bodil 2009, Bedste kvindelige birolle

Se også...