Flammen og Citronen

København, 1944. Modstandsgruppen Holger Danske har travlt, ikke mindst den effektive og kompromisløse Bent, også kaldet Flammen, og den følsomme Jørgen, der har dæknavnet Citronen. En ordre fra deres chef Winther sår tvivl hos Flammen. Han mener, at der er noget galt. Og fornemmelsen af en skjult dagsorden forstærkes af den smukke, men mærkelige kurér Ketty. © Scope

Produktionsår 2008
Genre Drama, Krimi, Thriller
Instruktør Ole Christian Madsen
Medvirkende Mads Mikkelsen, Thure Lindhardt, Stine Stengade, Peter Mygind
Spilletid 120 min.
Biopremiere 28.03.2008
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Stine Stengade

Med den stort anlagte krimiserie "Edderkoppen" (2000)kom Stine Stengade ind i de fleste danske hjem i rollen som femme fatale og politidatter. Året efter fik hun sin egentlige spillefilmsdebut med en hovedrolle i den 7. dogmefilm "En kærlighedshistorie". Her spiller hun igen overfor Lars Mikkelsen. I "Den attende" (1996) har hun en lille rolle...

Anmeldere

Politiken
"En voldsom film i det store format med indlysende ridser i lakken. Men også en kraftpræstation, som i sidste ende fortjener at blive bedømt på andet og mere end ridserne i lakken."

Berlingske
"...en film, der i sin beskrivelse af den danske modstandsbevægelse under Anden Verdenskrig balancerer fornemt mellem hyldest og kritik. Stor respekt for det og en lille ærgrelse over, at denne lange, dyre og ambitiøse film aldrig kryber helt ind under huden på sin imponerede, men køligt observerende tilskuer."

Jyllands-Posten
"...er nok værd at se. Det manglede også bare, så bekostelig den har været. Men noget egentligt appellerende, medrivende, uafrysteligt drama er den ikke, dertil er den for sval og for omstændelig."

Weekendavisen
"Ole Christian Madsens besættelsesdrama kombinerer romantisk metode og historisk revisionisme i en stilmæssigt gennemført storfilm. Det har ingen for alvor haft held med før nu."

Information
"Det pæneste, man kan sige om denne film, hvis det er pænt, er, at den hylder det naive historiesyn; i forsøg i det mere dybsindige henfalder den til det kedeligt ubegribelige."

Ekstra Bladet
"...langt det bedste, vi endnu har set om krigen herhjemme. Et must - simpelthen."

B.T.
"Instruktøren rammer en fin balancegang mellem den melankoli, der ligger i det ensomme job som idealistisk hitman og så den action, der bør være i en krigsfilm til et bredt publikum."

Cinemazone
"Udover således at være en begavet ildsjæl, der ikke sådan kan sættes i kunstnerisk bås, er han også en ualmindelig dygtig filmhåndværker. Det ses også i Flammen & Citronen, hvor dialogen klinger og billederne stråler af lækker film."

Brugere

10/11-08danmarks dyreste
Man får et interessant indblik fra dengang nogen turde trodse overmagten, men historien kunne være bedre og personerne mere interessante..

Det er ikke helt godt nok for den dyreste filmproduktion herhjemme nogensinde.

25/10-08Overvurderet og amerikaniseret
Det lød som en kanon film, da man hørte om den i trailers osv. Alle snakkede om at det var en kanon fed film, virkelig autentisk osv.
Så selvfølgelig, som historieinteresseret, glædede man sig til at se den...

Faktum er nu engang noget helt andet! Filmen er alt for amerikaniseret, stemningsløs og "tom".
Det trækker også ned, at vi skal have alle de ligegyldige, amerikanske kysse- og sexscener, hvis eneste formål er at trække film ud, og så fordi "at det skal der bare være"! (nej der skal ej!)

Filmen kunne sagtens havde været gjort mere autentisk, oprigtig og spændingsfuldt, hvis instruktøren ikke fulgte mainstream-normerne inde for film.

Filmen ligger og svinger mellem 3 og 4 stjerner. Men de ligegyldige og tåbelige kyssescener vægter altså over på 3.

14/09-08Flammen & Citronen
Den bedste danske film, jeg har set.

01/08-08 flot film
Det er nu en god film den er godt lavet og jeg levet mig helt ind i filmen.

30/05-08Himlens hjerte vs. Flammen og Citronen
Snork, hvor var jeg dog skuffet over "Flammen og Citronen". Jeg havde lige set "Himlens hjerte", som jeg synes var så fantastisk og så kom jeg ind og så Flammen og Citronen. Det er bemærkelseværdigt at se, at en dyr film og en billig bestemt ikke behøver betyde, at den dyreste er den bedste. Det vigtigste er historien og den er for tynd, utroværdig og slet ikke gribende i "Flammen og Citronen". Det er faktisk en gåde for mig, hvordan et så alvorligt emne kan blive filmatiseret på en måde, der efterlader mig så upåvirket. Jeg burde jo være bevæget over alle de mange mord og uhyrligheder, men det var jeg slet ikke.

Inger

13/05-08Udemærket...
En god film, god action...men jeg ville ønske vi fik mere af historien om før krigen og "sjælen" på de to hovedpersoner...mangler det "dybe" i filmen...men ses den som actionfilm er den ok....

09/05-08TOP KLASSE FILM
Flammen og citronen kan kun beskrives med få ord FANTASTISK en super film hele vejen igennem en film hvor man er trukket så langt ind, en film hvor der vækkes følelser og tankerne køre . en film som vi kun kan og skal være stolte af. Hatten af for Flammen og Citronen...

09/05-08Fantastisk 1
Smag og behag er jo som bekendt forskellig. Her er dog en film hvor min mand og jeg er dybt enige, det er en film man kan og burde se igen. Der er så mange facetter der gør at jeg tror man vil få mere ud af at se den igen.
Jeg synes det er en framragende film. Jeg sad i åndeløs spænding hele filmen igennem, for her er en film - endelig om hvad der sker "bag modstandsbevægelsen". Filmen havde så mange paranelle historier der kørte, at den lægger op til videre snak bagefter og måske endda læse mere om denne modstandsbevægelse. Og så må jeg sige at hvis ikke Thue Lindhard var med, så ville det have været en helt anden film. Den mand kan sit kram, gi ham flere hovedroller inden USA og de store penge hiver for meget i ham. 6 stjerner fra mig - virkelig årtiets film.

06/05-08Skuffet......og dog!
Lyd og billedsiden bragede flot igennem,men handlingen virkede imho tynd og overfladisk. Det bar tydelig præg af,at det blev satset på action-delen af filmen,men de virkede til gengæld også rigtig godt. Men man kom aldrig ind under huden på hovedpersonerne. Havde hellere set at de havde vist noget mere om starten af Flammen & Citronens virke, med sabotøraktioner m.m. Thure Lindhardt gjorde det rigtig godt i rollen som Flammen,imens Citronen (sorry Mads) i form af Mads Mikkelsen klart var castet pga kendis-graden. Stine Stengade er jeg måske lidt inhabil over for,da jeg er forblændet over hendes skønhed,men synes hun gjorde det ok. Jeg havde dog generelt hellere set,at der var blevet brugt "ukendte" skuespillere i hovedrollerne,men så havde filmen nok ikke opnået det gode billet-salg??!! ...

04/05-08I krig gælder alle kneb
En rigtig god film om de danske modstandsfolk og 2. verdenskrig. De to modstandsfolk Flammen og Citrionen og disses kamp er nuanceret skildret. De både hyldes og kritiseres.
Filmen er barsk og sommetider også intens. Gamle optagelser fra krigen er brugt hist og her og det er en rigtig fin detalje.
Alle skuespillerne er gode i deres roller.
Filmen føles dog sommetider meget lang hvilket ødelægger filmoplevelsen lidt. Heldigvis kommer der nogle små twist lige før handlingen går helt i stå. Jeg vil ikke sige så meget om disse twists, men jeg kan godt røbe at i krig gælder alle kneb, og derfor er det ikke alle man kan stole på.

4,5 stjernerFakta

Medvirkende
Citronen Mads Mikkelsen
Flammen Thure Lindhardt
Ketty Selmer Stine Stengade
Aksel Winther Peter Mygind
Bodil Mille Lehfeldt
Hoffmann Christian Berkel
Gilbert Hanns Zischler
Bananen Claus Riis Østergaard
Frode Jacobsen Lars Mikkelsen
Flammens far Jesper Christensen
Bag kameraet
Instruktion Ole Christian Madsen
Produktion Lars Bredo Rahbek
Manuskript Lars Andersen, Ole Christian Madsen
Fotografi Jørgen Johansson
Klip Søren B. Ebbe
Scenografi Jette Lehmann
Musik Karsten Fundal
Genrer og relationer
Genre Drama, Krimi, Thriller
Undergenre Periodedrama
Nøgleord Anden verdenskrig, Modstandsbevægelse, Undercover
Premieredatoer
Biograf 28.03.2008
Dvd 30.09.2008
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Flame and Citron
Land Danmark
Produktionsår 2008
Spilletid 120 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 673.741 (#46)
Selskab Wüste Filmproduktion, Nimbus Film Productions, Simply Cinema
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...