Ben X

Ben er autist med Aspergers syndrom. Både lægerne og familien har så småt givet op, og han bliver mobbet grumt i skolen. Som reaktion søger Ben tilflugt i online computerspillet 'Overlord', hvor han er den frygtløse helt i kamp mod det onde. En dag tager mobningen i skolen overhånd, men i stedet for at klage sin nød til autoriteterne, begynder Ben at planlægge sin hævn. © Scope

Produktionsår 2007
Genre Drama
Instruktør Nic Balthazar
Medvirkende Greg Timmermans, Laura Verlinden, Marijke Pinoy, Pol Goossen
Spilletid 93 min.
Biopremiere 17.10.2008
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...Nic Balthazar har skabt et indlæg mod børns ondskab, lidelse og flirt med selvmord, der formelig dirrer af vigtighed."

Berlingske
"...man ser så store kvaliteter i denne usædvanlige film, at man gerne bærer over med dens temmelig fortænkte slutning."

Jyllands-Posten
"...en ganske anden historie end den ventede. Overraskende, ambitiøs og konfronterende - men desværre også mindre rørende."

Weekendavisen
"Man føler både med og for Ben, så længe han lever i virkeligheden, men slutningens dramatiske kolbøtte modarbejder den gode præmis."

Information
"Ben X er en bumletur af en film, men de enkelte eminente øjeblikke er næsten det hele værd. Men også kun næsten."

Ekstra Bladet
"...en sidegod - hvis jeg må være så bramfri - og dybt rørende film."

B.T.
"...et elegant og opfindsomt studie i, hvordan verden er, når man er meget anderledes."

Cinemazone
"Netop i den hudløse ærlighed, i gennem fremhævelsen af sindslidelsen lige dele dramatiske og udramatiske sider, når man ind til kernen. Ben X når desværre kun halvvejs."

Brugere

27/11-08Bens verden
Ben er en belgisk teenagefyr med en form for autisme, Aspergers syndrom. Hans forældre forsøger at lade ham leve et normalt liv, men Ben selv er gladest, når han spiller online-rollespillet ArchLord, for der kan han være en helt uden at have problemer med social kontakt. Virkeligheden trænger sig dog på i form af et par klassekammerater fra gymnasiet, som mobber Ben groft og driver ham længere og længere ud.

Som det vel kan anes af ovenstående, er "Ben X" en historie med et vist element af løftet pædagogisk pegefinger - men ikke uden grund, eftersom forfatter-instruktør Nic Balthazar er inspireret af en sag, hvor en autistisk dreng blev mobbet så voldsomt, at han begik selvmord.

Filmen er faktisk Balthazars tredje gennemarbejdning af historien, for han har tidligere lavet den som...

30/10-08Fantastisk, grotesk, ubeskrivelig...
Denne film er så ubeskrivelig fantastisk, genial, og samtidig rørende og grotesk, at det mildest talt er en storfilm, som det er en hån imod at den kun går ét sted i hele landet (Vester VovVov).

"Ben X" har næsten opfundet sin egen genre. Det er ikke drama, thriller eller dokumentar, heller ikke en kombination, men det er det nærmeste man kan definere den.
På det opbygningsmæssige, ved man aldrig rigtig i filmen, om han HAR begået selvmord, eller... ER pigen fantasi, eller...

Indholdsmæssigt er filmen dybt rørende og sindssyg grotesk, at man bare tænker "dette er løgn" - og nej, det er det ikke! Dette er ikke engang det slemmeste tilfælde, af hvordan det er i virkeligheden!
I "Ben X" kommer vi også så langt ind i en aspergers liv og sjæl, at selv den mest ignorante ikke længere e...

Fakta

Medvirkende
Ben Greg Timmermans
Scarlite Laura Verlinden
Mor Marijke Pinoy
Fader Pol Goossen
Bogaert Titus De Voogdt
Desmedt Maarten Claeyssens
Sabine Tania Van der Sanden
Psychiater Peter De Graef
Lærer Johan Heldenbergh
Lærer Jakob Beks
Bag kameraet
Instruktion Nic Balthazar
Produktion Burny Bos, Peter Bouckaert, Erwin Provoost, Michiel de Rooij, Sabine Veenendaal
Manuskript Nic Balthazar
Fotografi Lou Berghmans
Klip Philippe Ravoet
Scenografi Kurt Loyens
Musik Praga Khan
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Aspergers syndrom, Autist, Computerspil, Hævn, Mobning
Premieredatoer
Biograf 17.10.2008
Dvd 01.09.2009
Øvrige oplysninger
Land Belgien
Sprog Hollandsk
Produktionsår 2007
Spilletid 93 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 1.453
Selskab MMG Film, TV Production
Biodistributør Miracle Film

Se også...