Knowing

Da professor John Koestler gennem sin søn kommer i besiddelse af et mystisk dokument, opdager han en kodet besked, der angiver præcise datoer og koordinater for hver eneste større naturkatastrofe i de seneste 50 år. Dokumentet angiver også datoerne for tre større kommende katastrofer, men som truer med at udslette hele jordens befolkning. Da ingen tror ham, må John selv tage affære... © Scope

Produktionsår 2009
Genre Drama, Thriller
Instruktør Alex Proyas
Medvirkende Nicolas Cage, Chandler Canterbury, Rose Byrne, D.G. Maloney
Spilletid 115 min.
Biopremiere 24.04.2009
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Nicolas Cage

Nicholas Kim Coppola havde tidligt en rolle i onkel Francis’ 'Motorcykeldrengen' (1983). Allerede på det tidspunkt havde han ændret efternavnet til Cage efter en af hans yndlingstegneseriehelte. Han var noget så fjoget og kær som Kathleen Turners highschool-kæreste i 'Peggy Sue blev gift' (1986), om end han indkasserede mange tæv for sin fo...

Anmeldere

Politiken
"I hovedrollen har Nicolas Cage fået rodet sig ud i endnu en oppustet action-produktion, hvor hans lidt for veludviklede evne til at se bøvet ud, hver gang der er ufattelig stor fare på færde, bliver spændt til bristepunktet."

Berlingske
"...kan man give køb på et meningsfyldt indhold er »Knowing« i sine bedste øjeblikke en thriller."

Jyllands-Posten
"...historien, der er for langtrukken, er glemt i samme øjeblik, den er forbi, skønt billedforløbet i sjældne øjeblikke har en vis mystificerende råstyrke."

Information
"Den sjoveste selvhøjtidelige og humorforladte film længe."

Ekstra Bladet
"...filmen trænger langsomt sig selv op i en krog, og man begynder at få en grim fornemmelse af, at det ganske enkelt ikke kan lade sig gøre at give den en plausibel slutning."

B.T.
"Læn dig tilbage, dyk ned i popcornene og nyd så denne monumentale virkelighedsflugt."

Cinemazone
"Det slutter desværre, som man frygter."

Brugere

05/04 18:55retrospective: Knowing 2
En undervurderet sci-fi perle. Selvom den klarede sig hæderligt ved boxoffice, fik den noget ufortjent et renommé som noget religiøst pladder. Ambitiøs sci-fi er sjældent mødt med stående bifald ved fødsel. Det må vi bare erkende. Men nogle film klarer dog tidens test bedre end andre.

Filmen lægger op til spørgsmålet om tilværelsen er underlagt determinisme eller tilfældigheder, og det gør den på baggrund af en velfortalt historie, der både rummer gys, drama, spænding og eftertænksomhed.

Den løftes sågar også af en fint spillende Nicolas Cage i hovedrollen. Rart at se ham i noget godt igen. Slutningen deler vandene og er formentlig mere til dem med hang til højpandet filmkunst. Det må gerne en film være i min verden!

11/08-11god men...
synes at det vare en rimeli film men mit problem med den er at jeg blev forviret over genren. i starten var den gyseragtig hvor den så bliver katastrofeagtig. og de genre blandet sammen er egentlig ok men så går den over til sci-fi og det fungerer bare ikke rigtig godt.

men bortset fra det er de en film jeg synes man skal tage et kig på. Historien er god og fungere det meste af vejen ( få steder fejler den dog ) og man bliver rørt til sidst i filmen.

03/10-09Hvad for noget?
Der gik ikke længe før jeg blev i tvivl om det var en katastrofefilm eller gyser, jeg var igang med at se.
Jeg synes selve ideen bag filmen er rigtig god, men filmen bliver ødelagt med et utal af platheder.

22/09-09Not that bad! 2
Overraskende god og livlig sci fi film fra den habile instruktør Alex Proyas. Handlingen er bestemt ikke ny, tværtimod bygger den på et velkendt koncept fra diverse katastrofefilm og overnaturlige thrillers. Den er dog fint skruet sammen og har helt afgjort noget på hjertet.

CGI-delen er ret overbevisende. Fly-scenen er ret godt udført. Men ellers en fin underholdende fortælling som har gode momenter af spænding, gys og endda et strejf af noget intelligent for sig. Den vil formentlig ikke falde i alles smag, som man også mærker i omtalen. Personligt byder jeg altid sci fi film med store visioner velkommen, særligt når det gøres så effektivt som her.

08/05-09At vide for meget
Set i forlængelse af min oplevelse med den både kropumulige og delvist uafrystelige spanske gyser, ’[REC]’, som jeg anmeldte i sidste uge, så kan mange af de samme helt igennem paradoksale ord sagtens siges om Nicolas Cage-thrilleren ’Knowing’ - en film der så afgjort er et stort og kejtet rod, ja nærmest et tagselvbord af dårlig timing, men også af øjeblikke, man aldrig vil glemme.

Lige som ’[REC]’er der noget underlig pubertært og amatøragtigt over ’Knowing’. Ikke nok med at filmen, i næsten lige så høj som sidste års pinlige ’The Happening’, kæmper at levere sine replikker med naturlighed og undgå det krampagtige skuespil i en fuldkommen forgæves kamp, så lider ’Knowing’ også af et par selvforskyldte skud i foden, der er tæt på at blive fatale. Her tænker jeg på de to katastrofesce...

08/05-09overraskende
synes faktsik filmen overraskede mig, på den gode måde altså.
Den var meget mere spændende end jeg havde forestillet, og synes handlingen er cool.
Jeg vil også lige nævne at jeg synes de virkelig har brugt nogle fantastiske kamera vinkler.
Slutningen var dog lidt nederen da den pludselig begynder at gå hen til det kristne, og man tænker jo bare: hvorfor?
men altså, udover slutningen synes jeg faktisk det var en virkelig feed film.

01/05-09Katastrofal, må man nok sige
Katastrofefilm møder overnaturlig horror i denne seneste filmudgave af Nicolas Cage, der løber desperat rundt. Ideen i "Knowing" er faktisk ret fin - nemlig at en gruppe skoleelever for 50 år siden blev bedt om at tegne deres forestillinger om fremtiden, som så blev forseglet. Nu åbner skolen tegningerne igen, og det viser sig, at én af eleverne efterlod en talkode, der forudsagde alle større katastrofer i de mellemliggende år - plus nogle, der endnu ikke er hændt.

Koden ender i hænderne på Cage, der naturligvis forsøger at forhindre de kommende katastrofer, samtidig med at det går op for ham, at hans egen søn har en nøglerolle i forudsigelsen. Men allerede efter kort tid begynder filmen at gå op i limningen, i takt med at hovedpersonerne opfører sig mindre og mindre sammenhængende, ...

26/04-09Vil for meget 2
Filmen starter med at være nogenlunde god, men den ender med at have lidt for meget sc-fi. Desuden er Nicolas Cage virkelig dårlig til at spille hans karakter i filmen.

25/04-09Filmnørden anmelder Knowing
Det har været en bittersød fornøjelse, at se den helt fantastiske karriere-nedtur, som Nicolas Cage har været på, de seneste mange år. I 2002 nåede han nye højder med sin fantastiske præstation i Orkidé-tyven, men herefter har han været i et konstant fald ned fra træet med gode hovedroller og har ramt hver en gren på vejen. Først *KNÆK* National Treasure i 2004. Herfter *BRÆK* World Trade Center ('06), *KNAS* The Wicker Man ('06), *KRONSH* Next ('07), *KVAS* Ghost Rider ('07) og *BUMP* Bangkok Dangerous ('08) - ja, det er et højt træ at falde ned fra. Hvorfor Filmnørden har set ALLE disse film, må du nok spørge om. Nu er Nicolas Cage så klar med Knowing og til Filmnørdens store overraskelse, ser det ud til at Nic for en stund har fået fast greb om en gren.

En skoleklasse er igang med ...

Fakta

Medvirkende
John Koestler Nicolas Cage
Caleb Koestler Chandler Canterbury
Diana Wayland Rose Byrne
The Stranger D.G. Maloney
Lucinda Embry / Abby Wayland Lara Robinson
Grace Koestler Nadia Townsend
Rev. Koestler Alan Hopgood
Allison Adrienne Pickering
Younger Caleb Joshua Long
Frøken Taylor (1959) Danielle Carter
Bag kameraet
Instruktion Alex Proyas
Produktion Todd Black, Jason Blumenthal, Alex Proyas, Steve Tisch
Manuskript Ryne Douglas Pearson, Juliet Snowden, Stiles White, Stuart Hazeldine
Fotografi Simon Duggan
Klip Richard Learoyd
Scenografi Steven Jones-Evans
Musik Marco Beltrami
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Katastrofefilm
Nøgleord Dommedag, Jordens undergang, Naturkatastrofer
Premieredatoer
Biograf 24.04.2009
Dvd 22.09.2009
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2009
Spilletid 115 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 24.450
Selskab Summit Entertainment, Escape Artists, Goldcrest Pictures, Kaplan/Perrone Entertainment, Mystery Clock Cinema
Biodistributør Nordisk Film

Se også...