Vintersoverne (Winterschläfer)

Fem mennesker bliver bundet sammen på skæbnefyldt vis i forbindelse med en bilulykke der får tragiske konsekvenser. Theos datter kommer på hospitalet og hans mission bliver at finde frem til synderen. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Drama, Thriller
Instruktør Tom Tykwer
Medvirkende Ulrich Matthes, Marie-Lou Sellem, Floriane Daniel, Heino Ferch
Spilletid 124 min.
Biopremiere 19.03.1999
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Tysk drama og suspense

Tom Tykwer er det nye, store navn i Tyskland og nu får danskerne også lov til at opleve ham med hans spændings- og kærlighedsfilm "Vintersoverne"

I bjergene i det sydlige Tyskland følger filmen fire unge mennesker i slutningen af tyverne. Laura (Marie-Lou Sellem) og Rebecca (Floriane Daniel) bor sammen i en hytte, godt gemt af vejen med en masse møbler og souveniers, så den indelukkede og klaustrofobiske stemning står i klar kontrast til de smukke, frie og klare snefyldte omgivelser. Vi følger Rebecca og hendes kæreste Marcos (Heino Ferch) konfliktfyldte kærlighedsforhold. Laura møder den mystiske René (Ulrich Matthes) og de indleder også et forhold. Sideløbende følger vi den ældre farmer Theo (Josef Bierbichler) og hele den indviklede og skæbnefyldte fortælling starter med en bilulykke, hvor Theo og René er tæt på at kollidere. René ender bare i sneen, men Theos bil og hesteanhænger vælter og datteren, som har sneget sig med på turen, kommer slemt til skade. René husker ingenting bagefter, og går derfor bare sin vej. Det eneste Theo husker er et slangeformet ar, han ser på Renés hoved og, han bliver besat af at finde frem til synderen.

Indviklet skæbnefortælling
"Vintersoverne" er en sjov fortælling om kærligheden og dens trange kår i 90'erne, hvor alle egentlig bare tænker på dem selv. Men historien er konstrueret på Altmansk manér, hvor personernes veje krydses uden de ved, hvem det er, de står over for og skæbnen og tilfældighederne spiller ind og tager styringen. Filmen kunne godt være en skæbnefortælling - en personskildring i de følelseskolde 90'ere, men krimigenren bliver inddraget i kraft af bilulykken og suspensselementet, da man hele tiden venter på, at Theo skal finde frem til René og opklare ulykken.

Tom Tykwer leger med kameraføringen og det virker ganske godt. Med close-ups og skæve vinkler involverer kameraet sig i fortællingen. Det observerer ikke bare begivenhederne men går tæt på og understreger personernes følelser og sindstilstand. Og netop på grund af dette filmsprog er Tom Tykwer blevet sammenlignet med David Lynch. Visuelt er den også lidt speciel idet karakterenes personlighed er afspejlet i deres tøjs farve. Rebecca er f.eks. altid iført røde nuancer og lever af at oversætte trashede kærlighedsromaner, så hun er selvfølgelig den lidenskabelige i denne historie, og på samme måde repræsenterer de andre karakterer en bestemt type menneske, som hver især har deres opfattelse af livet og forskellige mål i tilværelsen.

Selvom "Vintersoverne" både er trist og tragisk, er der nu også nogle morsomme scener. Det er især karakteren Marco, der bringer et smil frem på læberne, når han har svært ved at styre sin jalousi og ikke synes Rebecca er så sød ved ham, som hun burde være. Alt i alt er "Vintersoverne" bestemt en seværdig film.

Brugere

16/08-05Tykwer on the rocks
Det er aldrig kedeligt at overvære en Tykwer-film. Hans evigt tilbagevendende fascination af tilfældighedernes (skæbnens?) spil afspejles hver gang i en overdådig billedside og særdeles fantasifuld kameraføring og -perspektivering.

"Winterschläfer" er dog betydeligt mindre romantisk anlagt end efterfølgende succeser som "Lola Rennt" og den i så henseende sublime "Der Krieger und die Kaiserin".
Filmen byder således på langt mindre forløsning. Faktisk er det langt hen ad vejen en flerstrenget fortælling, der bæres frem af misforståelser og mere eller mindre uheldige sammentræf, der giver filmen en behagelig troværdighed midt i den sydbayerske vinterkuldes, sne og is.

Scope-anmelderens fremhævelse af persongalleriets farvesymbolik vil jeg supplere med en titel-observation: Den lille ...

Fakta

Medvirkende
Rene Ulrich Matthes
Laura Marie-Lou Sellem
Rebecca Floriane Daniel
Marco Heino Ferch
Theo Josef Bierbichler
Nina Laura Maori Tonke
Marita Sophia Dirscherl
Otto Sebastian Schipper
Anna Saskia Vester
Gerd Renee Schoenberg
Bag kameraet
Instruktion Tom Tykwer
Produktion Stefan Arndt
Manuskript Tom Tykwer, Anne-Françoise Pyszora
Fotografi Frank Griebe
Klip Katja Dringenberg
Scenografi Uli Hanisch
Musik Reinhold Heil, Johnny Klimek, Tom Tykwer
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Premieredatoer
Biograf 19.03.1999
Øvrige oplysninger
Land Tyskland
Produktionsår 1997
Spilletid 124 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle Tilladt for alle
Solgte billetter 892
Selskab Arte
Biodistributør Gloria

Se også...