R

Ved ankomsten til Horsens Statsfængsel får Rune Pedersen oplyst, at 'de store gutter' står klar til at vise ham på plads nederst i hakkeordenen. Den føjelige Rune, som skal afsone to år for vold, bliver slave for 'Mureren', der sætter ham til at gøre sit beskidte arbejde inden for murene. Men Rune stiger i graderne, da han opdager en ny metode til at distribuere stoffer mellem afdelingerne. © Scope

Produktionsår 2010
Genre Drama
Instruktør Tobias Lindholm, Michael Noer
Medvirkende Pilou Asbæk, Dulfi Al-Jabouri, Roland Møller, Jacob Gredsted
Spilletid 99 min.
Biopremiere 22.04.2010
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Berlingske
"...ogen opmuntrende oplevelse er denne barske skildring af en grov og afstumpet verden absolut ikke. Men dens konsistens aftvinger respekt..."

Jyllands-Posten
"Hurra for en dansk film, der gør og tør, og efterlader sit forhåbentligt store publikum med et håb om aldrig at blive budt på morgenkaffe À la Horsens Statsfængsel."

Information
"...Noer og Lindholms persontegning er helt igennem sober..."

Ekstra Bladet
"...en modig spillefilmsdebut fra to instruktører, der ikke ønsker at tækkes nogen, men stringent forfølger deres egen vision. Mere af det, tak."

B.T.
"Ned til mindste statistrolle oser 'R' af at være ægte og uforstilt."

Cinemazone
"Det er en kritik af fængselssystem, der hverken er moralsk eller bedrevidende. Men den gør det, den er kommet for. At sætte virkelighedens præmis på fiktionens spids. Det virker, og det virker stærkt."

Brugere

28/08-12
Anonym

13/05-10Intens som bare fanden
Tobias Lindholm og Michael Noer er mændene bag 'R', og dermed debuterer de begge med historien om en mand, der afsoner straf i Horsens Statsfængsel.

Filmen er på én gang et drama og et antropologisk studie af livet i et dansk fængsel. Den er rå, den er barsk, og den er oftest realistisk som bare fanden... Tror jeg! For jeg kender jo intet til den verden. Bevares, jeg har besøgt de danske fængsler flere gange i flere sammenhænge. Jeg kender til mange skæbner i fængslerne, og jeg har naturligvis fulgt med i debatten omkring, hvorvidt danske fængsler er ”ferie på statens regning”. Hvis filmen bare er 50% realistisk, så kan der vist godt skydes en stor hvid pæl gennem det sidste udsagn.

Læs hele anmeldelsen her http://www.navlefnuller.dk/?id=96

07/05-10Årets danske film?
Den her var en stor positiv overraskelse for mig. Jeg var ret spændt på at se, hvad man kunne få ud af en dansk fængselsfilm, men jeg havde ikke regnet med at få en så fremragende, virkelighedsnær oplevelse.

"R" handler om en ung fyr, som bliver sat ind på én af de sikrede afdelinger i et dansk fængsel. Vi får at vide, at han sidder der på grund af et knivstikkeri, og én af hans offers venner sidder på den samme afdeling, som er styret af store, tatoverede rockertyper. Hovedpersonen er fra start i bad standing og starter på bunden af hierarkiet, hvor han bliver presset til at gøre ting og først begynder at arbejde sig opad, efter han finder på en fidus til at smugle hash en etage ned til fangerne med arabisk baggrund. Men hans nyvundne status holder kun så længe, at de andre ikke ved...

23/04-10Fantastisk, modbydelig og kynisk
Den her film, er næsten en helt ny genre. Det er rigtigt, at der ikke sker særlig meget, men stemningen af brutalitet og kynisme gør, at man sidder helt ude på kanten af stolen. Den er BESTEMT ikke kedelig... Men den er hård!
Jeg tror aldrig jeg har været så berørt af en film før, og den sidder stadig i kroppen her dagen efter.

Det er næsten unødvendigt, at sige at alle spillere er fuldstændig fænemenale. De to hovedroller, Pilou Asbæk og Dulfi Al-Jabouri, har I dén grad sat sig på landkortet, og fortjener alle de priser de kan få. Men også Roland Møller, i en stor birolle som Mureren, formår at skabe en utryghed og utilregnelighed, som gør at filmen river én rundt på biografsædet. Det er ganske enkelt verdensklasse.

Da jeg kom ud tænkte jeg, at de har formået at give tilskuerne 9...

Fakta

Medvirkende
Rune Pedersen Pilou Asbæk
Rashid Dulfi Al-Jabouri
Mureren Roland Møller
Carsten Jacob Gredsted
Fængselsbetjent Kim Kim Winther
Bazhir Omar Shargawi
Sune Sune Nørgaard
Bag kameraet
Instruktion Tobias Lindholm, Michael Noer
Produktion Rene Ezra, Tomas Radoor
Manuskript Michael Noer, Tobias Lindholm
Fotografi Magnus Nordenhof Jønck
Klip Adam Nielsen
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Fængselsdrama
Premieredatoer
Biograf 22.04.2010
Dvd 09.11.2010
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Sprog Dansk
Produktionsår 2010
Spilletid 99 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 32.180
Selskab Nordisk Film
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film
Priser Bodil 2011, Bedste danske film
Bodil 2011, Bedste mandlige hovedrolle

Se også...