Melancholia

På et slot med havudsigt fejrer Justine og Michael deres bryllupsfest, men ud på de små timer begynder Justines depression at sætte ind. Desuden synes en stjerne på himlen at nærme sig Jorden med faretruende hast. Justines søster, Claire, går i panik over menneskehedens snarlige undergang, men Justine reagerer stenroligt. I hendes melankolske optik går det jo som forventet, hvilket vil sige ad helvede til. © Scope

Produktionsår 2011
Genre Drama, Science Fiction
Instruktør Lars von Trier
Medvirkende Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling
Spilletid 130 min.
Biopremiere 26.05.2011
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Kirsten Dunst

Allerede som teenager havde Kirsten Dunst en lang række film bag sig. Hun debuterede i Woody Allens 'Oedipus Wrecks' fra 'New York Stories'-trilogien (1989), og året efter var hun Tom Hanks datter i De Palmas katastrofale yuppie-satire 'Forfængelighedens bål' (1990). I Neil Jordans 'En vampyrs bekendelser' (1994) var hun barnevampyr, mens hun...

Anmeldere

Politiken
"’Melancholia’ er en usædvanlig film om et emne, der normalt bliver behandlet som optimistisk action og ikke som tragisk billedopera."

Berlingske
"Den er stor, den er gådefuld, og nu og da er den temmelig irriterende. Men den er også et visionært værk, som gør et gigantisk indtryk."

Jyllands-Posten
"Han nøjes ikke blot med at lade sine film være en sten i skoen, nu er de også en planet lige i fjæset. Det er ikke opløftende, men det er fandengalemig sort galde, som vil noget."

Information
"... fordi også de to kvinder er en slags symboler på to yderpunkter, to sider af en intellektuel og metafysisk diskussion, bliver filmen aldrig så følelsesmæssigt engagerende, at verdens undergang for alvor gør ondt."

Ekstra Bladet
"Selvfølgelig er der masser af eksempler på von Triers visuelle magi i ' Melancholia ', men hvis jeg skal være ærlig, så småkedede jeg mig også i visse passager."

B.T.
"Triers nye film er et mesterværk."

Cinemazone
"...det samlede projekt ender lidt usikkert mellem storslået visionær filmkunst og et overtænkt og overfortalt melankolsk drama om livets nyttesløshed og manglende kærlighed mellem mennesker."

Brugere

30/07-18SKRID, DET ER EN LUKKET FEST
Den unge Justine (Dunst) fejrer sit bryllup i sin søsters (Gainsbourg) palæ. Hendes ophold ender dog med at blive særdeles forlænget og uden sin nye mand, da hun bliver ramt af en alvorlig, muligvis overjordisk depression i kølvandet på intet mindre end Jordens undergang, som skal vise sig at være forestående. Planeten Melancholia er på kollisionskurs mod Justine og hele vores klode.

Denne anmelder var personligt skuffet over oplevelsen. Den danske instruktør Lars von Trier trænger til at komme ned på jorden og lave nogen rigtige film, for selvom hans "Melancholia" af nogen ganske givet bliver anset som kunst, ændrer det ikke på, at det er en meget rodet affære. Øjensynligt er han komplet ligeglad med manden i biografsædet og det mærkes fra start til slut i hans ekskluderende historie...

31/03-13Marry Or Be Merry
Spoilers,

Den korte sandmandanalyse - nu da filmen har nogle år på bagen:

Trier har lavet en smuk, intelligent og rørende film om hvad ægteskab kan betyde for folks sind. Det er i korte træk hvad filmen handler om og ikke andet og mere. Verden går f.eks. ikke under. Verden går kun under for Claire i hendes halvdel af filmen, for hun har fortrængt sig selv, opgivet sin identitet og presset sig ind i et ægteskab med en rig, egoistisk og dominerende mand, hvor hun ikke kan trække vejret (bemærk symbolet). Det er hendes verden og hendes identitet der går under, fordi for Claire er planeten Melancholia og dermed melankolien fatal. Ægteskabet for Claire er en elegant vist dødedans mellem både menneske- og himmellegemer.

Hendes søster Justine, der i sidste øjeblik handler så rationelt ...

19/06-11Den kendte opera ...
Lars von Trier har længe være indehaver af Danmarks mest omtalte depressioner, men de har aldrig før været så tilstedeværende i hans film som i "Melancholia". Den handler på overfladen om verdens undergang og er opdelt i to kapitler: I det første er hovedpersonen Justine blevet gift og fejrer det med en stort anlagt fest på det gods, hendes søster og svoger driver. Men festen og brylluppet ender i fiasko. I andet kapitel er Justine ramt af ekstrem depression og kommer på rekreation på godset. Og i baggrunden lurer den løbske planet Melancholia, hvis bane kommer faretruende tæt på Jorden.

Handlingen i "Melancholia" er åbenlyst symbolsk, og filmen handler reelt om Justines sindstilstand. Først forsøger hun at være forceret glad, men kan ikke leve op til omgivelsernes krav om lykke. Så ...

06/06-11Melancholia har Oscar-potentiale!
En filmoplevelse af de helt STORE!
Magisk magtdemostration af, von Trier!
Se Den! Se Den! Se Den! Se Den! Se Den!

26/05-11Jordens undergang er allerhelvedes smuk
Hvem havde troet, at Jordens undergang ville være så allerhelvedes smuk? Det er ikke desto mindre tilfældet. Her svæver den enorme planet Melancholia i filmens prolog elegant og altødelæggende ind i vores lille blå planet. Dommedag malet op i panoramiske skønhedstableauer og skudt i magisk ultra slowmotion, hvor fugle falder fra himlen og livet går op i flammer. Filmen starter mildt sagt med enden – på det hele! Herefter tager filmens to kapitler fat, et til hver af søstrene Justine og Claire. Justines bryllupsfest holdes i Claire og hendes mands palæ. En passende pompøs location til Jordens undergang. Selvfølgelig med godt udsyn til dommedag og vi sidder med på første parket.
- Læs videre på min filmblog: http://blog.mtv.dk/movies/2011/...helvedes-smuk/

23/05-11Hypnotisk, tankevækkende, god.
Uanset hvad man måtte mene om Lars Von Trier, så er hans udtryk helt unikt, og hans film er altid rendyrkede på den særlige 'trierske' facon.

Mesterværker som 'Dogville' og 'Dancer in the Dark' er udtryk for netop dette, mens hans seneste film før 'Melancholia', 'Antichrist', var en helt igennem forfærdelig, ubehagelig, uafrystelig og fremragende oplevelse, der ansporede tolkning og eftertænksomhed.

Det var således med ganske stor forventning, men også en anelse uro, da Trier jo også har lavet 'Direktøren for det hele', at vi satte os til rette i biografsædet.

Læs hele anmeldelsen her:
http://navlefnuller.dk/anmeldelse/melancholia/219

21/05-11

20/04-11hæhæhæ
Den trailer tyder bare på guld. Klassisk Trier.

20/04-10Dunst 2

Fakta

Medvirkende
Justine Kirsten Dunst
Claire Charlotte Gainsbourg
John Kiefer Sutherland
Gaby Charlotte Rampling
Dexter John Hurt
Michael Alexander Skarsgård
Jack Stellan Skarsgård
Tim Brady Corbet
Bryllupskoordinator Udo Kier
Lillefar Jesper Christensen
Leo Cameron Spurr
Bag kameraet
Instruktion Lars von Trier
Produktion Meta Louise Foldager, Louise Vesth
Manuskript Lars von Trier
Fotografi Manuel Alberto Claro
Klip Molly Marlene Stensgaard
Musik Richard Wagner
Genrer og relationer
Genre Drama, Science Fiction
Nøgleord Bryllup, Depression, Verdens ende
Premieredatoer
Biograf 26.05.2011
Dvd 15.11.2011
Øvrige oplysninger
Land Danmark, Sverige, Frankrig, Tyskland, Italien
Sprog Engelsk
Produktionsår 2011
Spilletid 130 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 56.687
Selskab Zentropa Entertainments, Memfis Film
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film
Priser Cannes 2011, Bedste kvindelige hovedrolle

Se også...