Buried

Amerikaneren Paul Conroy arbejder som lastbilchauffør for en humanitær organisation i Irak, da hans konvoj falder i et baghold. Næste gang Paul slår øjnene op, ser han kun indersiden af et kistelåg. Han er blevet begravet levende, taget som gidsel af irakiske oprørere, og han har ikke andet end en Zippo-lighter og en mobiltelefon ved sin side. Det er en på alle måder nederen situation for Paul. © Scope

Produktionsår 2010
Genre Thriller
Instruktør Rodrigo Cortés
Medvirkende Ryan Reynolds, Robert Paterson, José Luis García Pérez, Stephen Tobolowsky
Spilletid 95 min.
Biopremiere 07.10.2010
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...hele vejen igennem mere imponeret end interesseret. ' Buried ' er spænding for filmrekordnørder mere end den nyfortolkning af klassisk suspense, som den giver sig ud for at være."

Berlingske
"...en nervepirrende sanseoplevelse og en intelligent politisk thriller, der stiller skarpt på flere nuancer af Irak-krigen..."

Jyllands-Posten
"Der er dog ikke tale om nogen genistreg - blandt andet synes refleksioner over Irak-krigen uvedkommende..."

Information
"...en effektiv udførelse af en solid dramatisk idé..."

Ekstra Bladet
"...lykkes langt hen ad vejen med sit modige og konsekvente setup, men kan ikke sige sig helt fri for et par billige tricks undervejs samt en noget antiklimatisk slutning."

Cinemazone
"Cortés får med Buried både skabt en drønsikker og ualmindelig velspillet "nail-biter" af en spændingsfilm og et potent menneskeligt drama..."

Brugere

24/08-11G-E-N-I-A-L
Helt klart en af mine top film til trods for manges store kritik. Det er dog lykkeds mig at vise den til folk og inden filmens start fik jeg dem til at give mig løftet om at se MINDST 30 min af filmen før de siger stop. Kunne mærke de første 10-15 minutter de nærmenst var ved at springe i luften for at komme væk, men 20-25 minutter sad de lige som jeg gjorde hele filmen i gennerm første gang jeg så den. Har i mange år ikke haft sp meget spænding på så lidt plads om man så må sige. Filmen er genial for dem som gider at give den en chance og se den FÆRDIG. Den er meget billigt lavet, men hvem i al verden siger også der skal bruges miloner for at skabe noget godt? Buried kan varmt anbefales, giv det en chance, dog ikke hvis du har claustruforbi ;)

01/03-11Herlig klaustrofobisk filmoplevelse
Tænk at blive begravet levende, at vågne op i en kiste uden at vide hvordan eller hvorfor. Det er virkeligheden for Paul, der vågner op i en kasse under jorden. Ryan Reynolds har den altdominerende hovedrolle – og han er vitterligt altdominerende, for vi forlader ikke kistens trange rum på noget tidspunkt i filmen.
Det kunne lyde som et dødfødt projekt at lave en spændingsfilm, der udelukkende udspiller sig i en kiste. Buried er dog langt fra en død sild, men dødspændende hele vejen. Der er ganske vist et par plotmæssige krumspring i det ellers effektive manuskript, som fx når filmen bliver lidt for udtalt politisk kommenterende.
- Læs evt. resten på min filmblog: http://blog.mtv.dk/movies/2011/...-filmoplevelse

26/12-10Filmen Buried
Filmen er alt for langtrukket, man bliver kastet frem og tilbage i en rundkreds via hans mobil, man for ikke andet indblik i film udover den kasse han ligger i, forstil jer ca 125 film der kun forgår i en kasse.

Denne film har fanme været billige at lave.

Sparet på alt.

01/11-10Klaustrofobisk koncept
Klaustrofobisk thriller bygget op over én stor gimmick. En amerikansk chauffør, som arbejder i Irak, vågner op, efter at hans konvoj blev angrebet. Han befinder sig nu i en nedgravet kiste sammen med en mobiltelefon, som hans kidnappere bruger til at ringe og sige, at han skal bruge telefonen til at skaffe fem millioner dollars, hvis han vil ud igen.

Hele filmen foregår nede i kisten, næsten konstant i nærbilleder af Ryan Reynolds, der sveder, går i panik og desperat ringer rundt for finge nogle, der kan hjælpe ham. Det er et så begrænset filmisk setup, som det overhovedet kan lade sig gøre at udtænke, og det virker forbløffende effektivt. Fordi instruktør Rodrigo Cortés holder filmen tight med fine overraskende indslag i de mange telefonsamtaler. Fordi Reynolds gør det flot i en svæ...

14/10-10
Buried vinder på sin simplicitet og fortætning af denne mands skæbne. På meget kort tid får vi på en næsten minimalistisk facon skildret de følelsesmæssige bånd og den medfølgende sorg/frustration, myndighedernes vankelmodighed og den private arbejdsgivers kynisme. Oveni hatten kommer så den fortærskede kliché om terroristers nådesløshed.

Og selvom kvaliteten af ovenstående skildringer unægteligt kan diskuteres, så indrammer de udmærket dramaet i kisten.

08/10-10Ni fod under
Hvis du stadig ikke er død af klaus efter at have set "Buried", får du her en håndfuld tips til andre film, hvor uheldige stakler bliver begravet levende (selv om enkelte af dem absolut har fortjent deres grumme skæbne!)

http://brianiskov.blogspot.com/...-begravet.html

07/10-10Filmnørden anmelder: Buried
I mangel af bedre må Buried kaldes en koncept-film. Den er så unik og enkel, at selve grund-idéen er nok til at skabe omtale, selv inden en eneste person har set den. Filmen skaber helt af sig selv en hype som den skal leve op til og det gør ikke dens opgave lettere. Så spørgsmålet er lige så simpelt som filmens kerne: Er det spændende at se en mand prøve at komme ud af en kasse i halvanden time?

Paul Conroy vågner i en kiste begravet under jorden, men han ved ikke hvor. Han kan ikke huske hvordan han er kommet ind i den og han aner ikke hvordan han skal komme ud af den. Han ved at han er en lastbilschauffør i Irak og at den konvoj han kørte i, blev angrebet af ukendte gerningsmænd, men husker ellers intet om hvad der er sket. Han er påklædt og finder sin mobiltelefon med halvdødt bat...

05/10-10Klaustrofobisk thriller
Igennem filmhistorien har vi som publikum altid sat stor pris på at blive konfronteret med vores fobier såsom edderkopper i eksempelvis 'Arachnofobia', højdeskræk i Hitchcocks 'Vertigo' eller hajer i, ja, du gættede det, 'Dødens Gab'. Det kan også være druknedøden eller flyskræk. Uanset hvad, så er det konfrontationen med vores værste frygt, der interesserer os og som filmisk redskab underholder, skræmmer og påvirker os.

I 'Buried', der kort og godt foregår i en lukket kiste, hvor Ryan Reynolds er blevet lagt af ukendte terrorister, er det især klaustrofobien, der spilles på. Og det virker godt - det meste af tiden!

Læs mere her http://navlefnuller.dk/anmeldelse/buried/150

Fakta

Medvirkende
Paul Conroy Ryan Reynolds
Dan Brenner Robert Paterson
Jabir José Luis García Pérez
Alan Davenport Stephen Tobolowsky
Linda Conroy Samantha Mathis
Donna Mitchell / Maryanne Conroy Warner Loughlin
Pamela Lutti Ivana Miño
Agent Harris Erik Palladino
Soldat Joe Guarneri
Soldat Heath Centazzo
Bag kameraet
Instruktion Rodrigo Cortés
Produktion Adrián Guerra, Peter Safran
Manuskript Chris Sparling
Fotografi Eduard Grau
Klip Rodrigo Cortés
Musik Víctor Reyes
Genrer og relationer
Genre Thriller
Nøgleord Levende begravet, Nødhjælpsarbejder
Premieredatoer
Biograf 07.10.2010
Dvd 15.02.2011
Øvrige oplysninger
Land Spanien
Sprog Engelsk
Produktionsår 2010
Spilletid 95 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 16.217
Selskab Versus Entertainment
Biodistributør Scanbox

Se også...