Bidske Bæster (Fierce Creatures)

En lille hyggelig zoologisk have i England købes af en grum multinational kapitalist, der indsætter et skræmmende triumvirat som ledere af haven: hans torskedumme søn, en brutal ex-strømer og en benhård (men sexet) karrierekvinde. De små nuttede og ufarlige dyr i haven skal vie pladsen for blodtørstige dræbere af hensyn til publikumstallet og profitten, men i betragtning af at triumviratet spilles af Kevin Kline, John Cleese og Jamie Lee Curtis, er det vel ikke så overraskende at det hele ikke går helt som planlagt. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Komedie
Instruktør Fred Schepisi, Robert Young
Medvirkende John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin
Spilletid 93 min.
Biopremiere 27.03.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Kevin Kline

Kevin Delaney Kline blev i 1972 medlem af John Housemans Acting Company i New York og turnerede efterfølgende rundt i USA. Han fik stor ros for sine præstationer som Hamlet og Romeo. På film har den alsidige Kevin Kline vist, at han magter både det seriøse og det komiske rollefag - førstnævnte i blandt andet 'Sophies valg' (1982) og 'The Ice ...

Anmeldere

Scope
Gensyn med vennerne

Halvt en fortsættelse til "A Fish Called Wanda" - halvt en helt ny film

Hovedkræfterne fra den geniale "A Fish Called Wanda" er samlet igen - John Cleese og Michael Palin fra Monthy Pythons Flying Circus og deres amerikanske venner Jamie Lee Curtis og Kevin Kline - ikke for at lave en "Wanda 2", men derimod en helt selvstændig film med andre figurer og handlingstråde. Motivet er ifølge de involverede simpelthen, at de havde det så sjovt med at lave "Wanda", at de fik lyst til at fortsætte samarbejdet - at det har taget otte år at samle holdet igen, skyldes hovedsagligt problemer med at synkronisere kalendere (vi kender vist alle problemet?).

Giv publikum hvad de vil have
"Bidske Bæster" (Fierce Creatures) er den klassiske historie om de sympatiske underdogs umulige kamp mod den grumme overmagt - henholdsvis en lille hyggelig engelsk zoologisk have med søde og nuttede dyr, samt rare og lettere excentriske ansatte, og så den mest gennemførte magtgale mediebaron siden Citizen Kane.

Marwood Zoo er blevet købt af den menneskelige bulldozer Rod McCain (en tyk parodi på den alt for virkelige mediemogul Rupert Murdoch (spillet af Kevin Kline) og McCain kræver, at hans seneste investering skal tjene penge. Så der bliver indsat en ny leder af Marwood Zoo: Rollo Lee (John Cleese), oprindeligt politimand fra Hong Kong, sidenhen leder af en af McCain's TV-stationer - en hård men brutal mand, der agter at give publikum det som hans erfaring fra TV siger ham de vil have: VOLD! Alle de nuttede dyr skal ud, og haven skal kun huse "bidske bæster".

Ikke overraskende er havens personale overhovedet ikke begejstrede for at skulle skilles fra deres små nuttede og totalt ufarlige venner, så de forsøger på alle mulige mere - og især mindre vellykkede måder at overbevise deres nye chef om de nuttede væseners farlighed. Rollo Lee minder mest af alt om en mere intelligent udgave af Basil Fawlty fra "Fawlty Towers" (en mindre intelligent udgave af Basil er en dybt skræmmende tanke), så magtkampen mellem personalet og Rollo Lee er uhyrligt morsom.

Hele situationen kompliceres yderligere da Willa Weston (Jamie Lee Curtis) og Vince McCain (også Kevin Kline) ankommer til haven - de er henholdsvis en ambitiøs og velformet karrierekvinde i lidet diskrete antræk, og Rod McCains dybt uintelligente, usympatiske og uærlige søn (end ikke hans far kan lide ham). Vince er så dum at han til trods for utallige afvisninger tror Willa er interesseret i ham, mens hun til gengæld (på fuldstændigt fejlagtigt grundlag) tror at Rollo Lee er en veritabel sexatlet og derfor er meget interesseret i ham. Både Rollo og Willa bliver til nye og meget mere sympatiske personer undervejs: Rollo udvikler sig fra en Basil-type til en Archibald Leach (hans figur i "A Fish Called Wanda").

Til sidst ankommer Rod McCain også til haven, og så kan tæppet gå for the big showdown - der både har den udgang vi som publikum forventer, men samtidigt overrasker...

Wanda eller Willa?
Der er som sagt ikke tale om en fortsættelse til "A Fish Called Wanda", men både publikum og skuespillere ved jo godt, at "Fierce Creatures" og "A Fish Called Wanda" er beslægtigede: flere af personerne i "Bidske Bæster" er enten nære "slægtninge" af de figurer skuespillerne spillede i "Wanda" (f.eks. Kevin Kline's Vince McCain og den torskedumme Otto West fra "Wanda" eller Willa/Wanda) eller ironiske modsætninger (Michael Palin, der i "Wanda" spillede den stammende forbryder Ken, er her den non-stop snakkende Bugsy Malone). Der leges endda så meget med slægtskabet mellem de to film, at Rollo en enkelt gang "kommer til" at kalde Willa for Wanda.

Med et så nært slægtskab er det selvfølgelig uundgåeligt at man sammenligner de to film - og den sammenligning falder kort og godt ud til fordel for "A Fish Called Wanda". Det skyldes ikke at "Bidske Bæster" er en dårlig film - den er faktisk temmelig god, men simpelthen at "Wanda" er en helt usædvanlig god film - efter min mening en af de mest vellykkede komedier i de sidste ti år. De områder hvor "Wanda" for alvor overgår "Bidske Bæster" er i historien, timingen og bipersonerne - på alle tre områder er "Wanda" mere tight og sammenhængende. Men "Bidske Bæster" er absolut en film jeg har tænkt mig at se igen (jeg har overhovedet ikke tal på hvor mange gange jeg efterhånden har set "A Fish Called Wanda").

Brugere

02/11-02Fisken Der Druknede
Anonym
Holdet bag "A Fish Called Wanda" er atter samlet og har lavet endnu en komedie, som dog ikke er en efterfølger til deres store succes.

Desværre må man sige at den skuffer. Sjove indfald er der nok af, selv om det kammer lidt over til sidst, men den tynde historie hænger ikke ordentligt sammen, og filmen virker desuden dårligt klippet. Kline der ellers normalt er god, viser noget af det værste skuespil jeg længe har set, i begge roller (han har dobbeltrolle).

Langt fra så god som "A Fish Called Wanda".

Jeg kan dog godt lide Cleeses metafilmbemærkning til sidst.

Fakta

Medvirkende
Rollo Lee John Cleese
Willa Weston Jamie Lee Curtis
Vince McCain Kevin Kline
Adrian "Bugsy" Malone Michael Palin
Reggie Sea Lions Ronnie Corbett
Cub Felines Carey Lowell
Sydney Lotterby Robert Lindsay
Neville Bille Brown
Garry Ungulates Derek Griffiths
Pip Small Mammals Cynthia Cleese
Bag kameraet
Instruktion Fred Schepisi, Robert Young
Produktion John Cleese, Michael Shamberg
Manuskript John Cleese, Iain Johnstone
Fotografi Ian Baker, Adrian Biddle
Klip Robert Gibson
Scenografi Roger Murray-Leach
Musik Jerry Goldsmith
Genrer og relationer
Genre Komedie
Undergenre Farce
Nøgleord Dyr, Zoo
Premieredatoer
Biograf 27.03.1997
Øvrige oplysninger
Land England, USA
Produktionsår 1997
Spilletid 93 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 76.981
Selskab Universal Pictures, Jersey Films
Biodistributør United International Pictures

Se også...