Krystalbarnet

© Scope

Produktionsår 1996
Genre Thriller
Instruktør Peter Thorsboe
Medvirkende Thomas Mørk, Signe Vium, Birgitte Simonsen, Liliana Okowity
Spilletid 100 min.
Biopremiere 25.10.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Thomas Mørk

Thomas Mørk fik sin uddannelse fra Statens Teaterskole i 1987. Han er mest kendt som revy- og satireskuespiller, blandt andet i DR-TV’s ”Ansjosen” og sammen med Niels Olsen i Cirkus Montebello. Mørks hidtil eneste hovedrolle i dansk film var thrilleren ”Krystalbarnet” (1996), som solgte katastrofalt få billetter....

Anmeldere

Scope
Spænding på dansk

Barnekidnapning i et højhus, forfulgt flygtning - der er mange velkendte elementer i Peter Thorsboes film.

"Krystalbarnet" er et dansk forsøg udi en genre, hvor konkurrencen er benhård fra amerikansk side, nemlig thrilleren. Selv en halvdårlig amerikansk thriller kan som oftest holde publikums interesse fanget spilletiden ud, mens en halvgod dansk af slagsen sjældent slipper for pletvist himmelvendte øjne og undertrykte gab i mørket.

Kampen om barnet
Set i det lys, er Peter Thorsboes film om kidnapningen af et spædbarn et ganske fermt bud på en dansk spændingsfilm. Som det sig hør og bør er kompositionen klar og effektiv: En bagmand i den russiske mafia ser sig nødsaget til at skaffe sin søn og svigerdatter af vejen. Svigerdatteren redder dog sit eget og sit ufødte barns skind. Men da barnet er født, sætter jagten ind: Den forbryderiske russer og hans kone vil have deres barnebarn - men ikke moderen.

I deres søgen efter barnet har de som base et hotel, hvor en bekendt af moderen arbejder. Han aner fra starten uråd, og da barnet er kommet i forbrydernes varetægt, tager han affære og kidnapper barnet tilbage. Nu begynder en magtkamp på hotellet, hvor Helten, med skiftende Allierede, kæmper bravt for at redde Barnet ud af De Ondes kløer.

Handlingsrummet
På den måde bliver hotellet det forholdsvis begrænsede rum, hvori handlingen hovedsageligt udspiller sig, og det er både styrken og svagheden ved filmen.
For hvor det undertiden kan være en fordel at arbejde med et begrænset spillerum, der på samme tid kan fungere som stemningsmættet kulisse og diktere personernes handlemuligheder, er der også en fare for at der bliver "for lavt til loftet" - at man for hurtigt får opbrugt stedets dramatiske muligheder. Det sidste er desværre tilfældet i "Krystalbarnet", ligesom man, med al respekt for SAS-hotellet, må sande at det er en mindre effektiv location end eksempelvis Rigshospitalet i "Riget" eller Nakatomi-bygningen i "Die Hard".

En rigtig helt
Thomas Mørk i rollen som helten er tilpas troværdig og heltmodig, til at man fuldt accepterer ham som filmens trækkraft. Gennemgående ydes der godt spil i de bærende roller - Signe Vium som en praktisk anlagt supermodel, med sans for dobbeltspil og Polske Miroslaw Baka som uhyggeligt utilregnelig dræber. Til gengæld ender det snart som 90'ernes kliché, at enhver skurk taler med østeuropæisk accent - kan man dog ikke finde en anden metafor for moralsk råddenskab?

Selvom "Krystalbarnet" ikke rigtig formår at få luft under vingerne og indfri forventningerne, skal man ikke forklejne det faktum, at man er engageret i "Krystalbarnet"s ikke videre originale historie hele vejen igennem. Man behøver ikke sidde og græmmes over falske toner, og er man blot så nogenlunde underholdt, er genrefilmens fornemste opgave for så vidt løst.

Fakta

Medvirkende
Kristoffer Thomas Mørk
Kia Signe Vium
Birgitte Simonsen
Stina Liliana Okowity
Receptionist Ellen Hillingsø
Nina Helene Egelund
Sara Grazyna Barszczewska
Miroslaw Baka
Jerzy Selnik
Bag kameraet
Instruktion Peter Thorsboe
Produktion Michael Christensen
Manuskript Peter Thorsboe
Fotografi Jørgen Johansson
Klip Camilla Skousen
Scenografi Thomas Ravn
Musik Hilmar Örn Hilmarsson
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 25.10.1996
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Produktionsår 1996
Spilletid 100 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 814
Selskab Metronome
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...