The Usual Suspects

Da myndighederne i New York arresterer fem velkendte forbrydere for at deltage i en kapring, sætter de en række voldelige begivenheder i gang, der ender i en mystisk eksplosion i det sydlige Californien. Detektiven David Kujan har brugt flere år på at rejse en sag mod en smart forhenværende politimand, og han er overbevist om, at denne mand har forbindelse til hændelsen. Kujans eneste informationskilde er Kint, en forkrøblet bondefanger, der overlevede eksplosionen. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Thriller
Instruktør Bryan Singer
Medvirkende Kevin Spacey, Gabriel Byrne, Benicio Del Toro, Kevin Pollak
Spilletid 105 min.
Biopremiere 25.12.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #3
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Benicio Del Toro

Den puertoricanskfødte Benicio Del Toro flyttede som 13-årig til Pennsylvania, USA. Hans første optræden var i en studenterproduktion på UCLA, og det var herigennem, han kom til at optræde på en dramafestival på Lafayette Theatre i New York. Del Toro studerede skuespil på The Square Acting School, hvor han vandt et legat til Stella Adler Cons...

Anmeldere

Politiken
"Man rystes ikke i sit indre af The Usual Suspects. Men man er heldigvis godt og grundigt på krogen fra start til slut."

Berlingske
"En skarp, stilfuld og sofistikeret kriminalfilm, som selv den mest kritiske vil nyde at se igen. Ja, måske endda vil have brug for at se igen, for at finde ud af, hvem Keyser Soze egentlig er?"

Ekstra Bladet
"...i denne film er det egentlig ikke fremragende spil og instruktion, der er det væsentlige. Det er den levende, dristige og ubarmhjertige intelligens, hvormed den unge Bryan Singer kaster publikum rundt i en blodplettet livs-labyrint, hvor man aldrig er ved udgangen, når man tror det."

B.T.
"Filmen er på alle leder og kanter original, anderledes og fuld af mystik. En krimi i bedste hårdkogte 30'er-stil, skabt med sikkert stilistisk håndelag. Og den fanger, fænger og fascinerer lige fra begyndelsen..."

Scope
Det var ikke butleren...

I de seneste års mest spidsfindige og vellykkede kriminaldrama forbliver superforbryderens identitet og hensigt skjult til det sidste. Stol hverken på det du ser eller hører undervejs.

I Californien bordes et skib af en flok forbrydere og dagen efter kan 27 forkullede lig fiskes op af havnen. Det kunne være en beskrivelse af de sidste volds-orgastiske minutter af "Die Hard 17", men det er indledningen på "The Usual Suspect", en spændingsfilm af en helt anden kaliber.

I New York City seks uger tidligere afbrydes fem små og større svindlere i deres respektive gøremål og eskorteres af myndighederne til den samme 'line-up'. En lastbil fyldt med våben er forsvundet, og den ansvarlige skal findes. Allerede her bør tilskueren være på vagt. Fem forbrydere i samme line-up er urealistisk - der stikker noget under. Hvem har arrangeret line-up'en og med hvilken hensigt?

De fem løber lige i fælden og den klapper tungt bag dem. Da de alligevel skal slå en smule ventetid ihjel sammen, kan selskabet ikke dy sig for at arrangere en lille kriminel juleleg til afstraffelse af en korrupt fraktion af NYPD. Snart ruller lavinen, og de fem påtager sig som gruppe flere potentielt indbringende opgaver. Modvilligt kommer de i en vis hr. Keyser Sözes tjeneste og skal på skibet i Californien forpurre en narkotikahandel til 91 mio. dollars. Det bliver gruppens sidste og skæbnesvangre opgave.

Forbryderisk charme
Det er fem, på hver deres aparte måde, yderst charmerende forbrydere vi har med at gøre her. Der er 'den naturlige ledertype med overblik' Dean Keaton (Gabriel Byrne), tidligere politimand med en nu frygtelig snavset straffeattest. Den lapsede Fenster (Benecio del Toro) og den vanvittige og yderst 'trigger-happy' McManus (Stephen Baldwin). Krøblingen med talegaver til overflod 'Verbal' Kint (Kevin Spacey) og den lille, tætte våbenspecialist Hockney (Kevin Pollak). Instruktør Bryan Singer har skabt en yderst dynamisk og sammentømret kvintet, hvor hver karakter levnes plads til udfoldelse. De er modbydelige, men elskelige - og vigtigst af alt, man ved aldrig, hvor man har dem. Er Keaton den hengivne elsker og gentleman, han giver sig ud for at være, eller er han en led satan, som bruger sine medmennesker i et infamt spil?

Politidetektiven David Kujan (Chazz Palminteri) er ikke i tvivl om sin tidligere kollegas motiver og forsøger, i noget der ligner et personligt korstog, at samle materiale nok til at få Keaton buret inde. Med sit habitklædte følge afhenter han Keaton under dennes middag med veninden, topadvokaten Edie Finneran (Suzi Amis), og to franske forretningsforbindelser. (Den ene er en Monsieur Renault - navnebror til "Casablanca's" Renault, hvis yndlingskommando er 'Round up the usual suspects'). Efter episoden på skibet seks uger senere er det Kujan, som afhører krøblingen 'Verbal', den eneste af de fem, som tilsyneladende har overlevet. Kujan vil have beviser på, at Keaton virkelig er død. Filmens dybt komplicerede handling udspiller sig som flashbacks fra de to mænds ypperlige pingpong af replikskift. En oplagt Kevin Spacey med runde, uskyldige øjne, handicap og galopperende mundtøj, er en yderst værdig modpart til Chazz Palminteris pågående overlegenhed.

Hvem er Keyser Söze?
Een anden mand har imidlertid overlevet eksplosionen. En svært forbrændt ungarnsk sømand, som i kampens hede mener at have stået ansigt til ansigt med djævelen selv - alias den mytiske forbryderfigur Keyser Söze. Mens politiets tegner forsøger at konstruere et billede på baggrund af den døende ungarers beskrivelser, afhører Kujan sig frem til sit bud på Keyser Sözes identitet.

Men hvem er han så, Keyser Söze? Kun biografens mørke ligger inde med svaret - og dog. Efter sigende skal instruktør Bryan Singer og manuskriptforfatter Christopher McQuarrie stadig være uenige om svaret - men mon ikke det blot er et led i markedsføringens i øvrigt berettigede mystificering. Er du selv i tvivl om, hvad du hørte og så, kan et gensyn med filmen så absolut anbefales. "The Usual Suspects" er en af de få gangsterdramaer, som kan ses igen og igen, med mere eller nyt udbytte hver gang. Har du ikke allerede set den, så gør det straks.

Brugere

15/03-12CLASSIC!
Der er vist ikke ret mange der ikke vil give mig ret i at dette er noget af en film klassiker, og en såkaldt MUST SEE film. The Usual Suspects har alt det der kendetegner en stor film og som vil holde en seer fanget til skærmen lige indtil rulleteksterne.

Dette er, for mig, en af de film der bliver set hver gang den bliver vist i dansk tv. Det er simpelthen for svært at lade være.

30/03-11Middelmådig 3
Men nok heller ikke lige min yndlingsgenre.

26/11-10Verdens bedste single-film
Hvis man ser bort fra ting som Ringenes herre, Star Wars, og andre episke filmserier, er formentlig verdens bedste film. Hvis ikke, er det klart en af de bedste. Filmen overrasker hele vejen igennem, har et fantastisk tempo med fantastisk humor og handling, det er spændende og originalt hvert sekund. Den her film skal ikke blot ses - den skal gemmes til en aften man har overskud, fri, god mad og godt selvskab. Det nok en god ide at spise maden inden filmen begynder, for så snart den er i gang vil dine øjne være fastlåst på skærmen og maden først blive spist når den sidste rulletekst er falmet. Forrygende film. Fantastisk. Vidunderlig. Intet mindre end en top-top-top film!

03/08-10Té Usual Sospechoso
"The Usual Suspects" er måske overvurderet og er muligvis ikke den 8 bedste film i verden, men filmens 2nd halvdel er så fremragende at den i hvert fald fortjener en plads inde for top 25 af verdens bedste film.

Når man så også medregner de overbevisende skuespiller præstationer af Kevin Spacey (Verbal Kint), Gabriel Byrne (Dean Keaton), Chazz Palminteri (Dave Kujan) og Stephen Baldwin (Michael McManus) er jeg ingen tvivl om at den fortjener en plads i Top 20.

Filmens problem er at den er svær at forstå og problemet ligger især i opbygningen af filmen, man når ikke rigtigt at kende personerne i filmen og historien udvikler sig enten for langsomt eller for hurtigt mange gange.

Filmen er klart er værd at se, men er på ingen måde en af verdens bedste film. Jeg havde givet filmen...

29/01-10

28/11-08Er du syg en fed film!
Mega nice thriller som virkelig tar dig ved næsen!

12/07-08Tja, folk kan åbenbart lide at blive taget ved røven..
Som Das Gott nævner, kan jeg heller ikke forstå den høje vurdering denne film har fået. Fuldstændig overvurderet, efter min egen mening.

Jeg havde også fået at vide, at denne film var en af de allerbedste. Både via denne side & IMDB, hvor filmen jo ligger i top.

Nu vil jeg ikke sidde og komme med spoilers osv. Men denne film har jo absolut INTET at gøre godt med! Plottet er kompliceret, man skal bruge tænkeren, hvilket er perfekt!

Det er godt med sådanne film, hvor alt ikke bliver madet ind. Er stor tilhænger af disse, ligesom The Prestige f.eks, men helt ærligt! Hvad får man ud af denne film? Ikke andet end et los i røven, og en tom følelse af at have spildt sin tid foran fjerneren.

Der er ingen eftertænksomme budskab, der er intet at snakke om med sine medseerere bageft...

13/12-07suverænt plot
usual suspects leverer en af filmhistoriens bedste plot

velfortalt og velspillet, men det er plottet der trækker filmen op i mesterklasse

ligesom seven og senest 6. sans bygger usual suspect flot op til den overraskende og hårdrejsende slutning, der lader tilskueren tilbage med lige dele chok og imponering

desværre det eneste virkelig gode fra singer men sikke en fuldtræffer

02/09-07Who Was Keyser Söze....?
-Spoilers-

Filmen der Fascinere, filmen der får dig til at grine din røv i laser.
Bryan Singer´s-The Usual Suspects starter ud som en umiddelbart "Komedie" hvorefter filmen bliver en mystisk og meget spændende Thriller. Who Is Keyzer Söze?? Jeg må indrømme mens man er den første time inde i dette Mesterværk af en thriller får man lyst til at rive sit hoved af, af Undring....Den blændende "psykologiske" slutningen sætter dog mening i "Mysteriet", hvor vi finder ud af at Keyzer Söze er Kryblingen og den "Totalt Dumme" Verbal Klint (Kevin Spacey), Agent Kujan´s ord: Because you are A Gimp! and because you are Stupid, Verbal! blot efter denne "talemåde" finder vi ud af "løsningen" på Mysteriet...Verbal Klint er den tyrkiske Djævel, Keyser Söze i egen høje person....og nok ikke så dum i v...

08/01-07"But then again... Who does?"
Anonym
Underholdning fås muligvis ikke bedre end dette her. ”The Usual Susepcts” er simpelthen fantastisk. Det kan godt være at sluttwistet er fantastisk og fungerer kun første gang, men når man ser den flere gange opdager man bare nye lag igen, og igen og igen! Det kan derfor virke svært for mig at udnævne film der er bedre end denne her, får det er der faktisk ikke voldsomt mange der er. ”The Usual Suspects” er simpelthen bare underholdning på den vildeste plan. Thrillerklassikere som ”Seven” når den knapt til sokkeholderne, og lad nu være med at snyde jer med at Bryan Singer er en debutant. For det føles nærmest som om, at han på det tidspunkt allerede havde lavet film i tredive år. Men han var da knap nok de tredive, så dette her er altså særtilfælde. Jeg ved næsten ikke hvordan jeg kan sæt...Fakta

Medvirkende
Verbal Kint Kevin Spacey
Dean Keaton Gabriel Byrne
Fred Fenster Benicio Del Toro
Todd Hockeney Kevin Pollak
Dave Kujan Chazz Palminteri
Michael McManus Stephen Baldwin
Kobayashi Pete Postlethwaite
Jeff Rabin Dan Hedaya
Edie Finneran Suzy Amis
Jack Baer Giancarlo Esposito
Bag kameraet
Instruktion Bryan Singer
Produktion Michael McDonnell, Bryan Singer
Manuskript Christopher McQuarrie
Fotografi Newton Thomas Sigel
Klip John Ottman
Scenografi Howard Cummings
Musik John Ottman
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 25.12.1995
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 105 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 149.158
Selskab Spelling Films, Rosco Film, PolyGram Filmed Entertainment, Blue Parrot, Bad Hat Harry
Biodistributør All Right Film
Priser Oscar 1996, Bedste mandlige birolle
Oscar 1996, Bedste original manuskript

Se også...