Jagten

Efter en svær skilsmisse tegner livet igen lyst for børnehavepædagogen Lucas. Han har fået en ny kæreste og et godt forhold til sin teenagesøn, Marcus. Men da en af Lucas' elever, Klara, i et presset øjeblik påstår, at Lucas har blottet sig for hende, begynder rygtet at spredes i det lille landsbysamfund. Og selv om Lucas er ganske uskyldig i anklagen, lægger både naboer og venner afstand til ham. © Scope

Produktionsår 2012
Genre Drama
Instruktør Thomas Vinterberg
Medvirkende Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Susse Wold
Spilletid 110 min.
Biopremiere 10.01.2013
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Thomas Vinterberg

(INSTRUKTØR)
Som en af den unge danske generations mest beundrede instruktører har Thomas Vinterberg høstet anerkendelse verden over allerede fra den spæde begyndelse af sin karriere. Vinterberg blev en i alder af bare 19 år som den yngste nogensinde optaget på Den Danske Filmskole. Fire år senere afsluttede han sin uddannelse med kortfilmen 'Sidste omgan...

Anmeldere

Politiken
"Med et klart blik på den danske virkelighed og dens problematiske sider uden at ende i hverken endimensional realisme eller melodrama har Vinterberg skabt et drama af en ægte støbning."

Berlingske
"...er en film, der tåler både gensyn og sammenligning med Vinterbergs »Festen«, ikke mindst fordi vægten nu ligger på det modne indblik i karakterernes psykologi."

Jyllands-Posten
"Thomas Vinterberg er først og fremmest en eminent håndværker. Han har et mesterligt greb om sine skuespillere, og selv om "Jagten" virkelig løftes af Mads Mikkelsens enestående præstation, er de andre medvirkende også djævelsk dygtige."

Information
"...som fortælling er filmen suverænt klassisk komponeret med en koncis eksposition og en epilog, der på alle måder virker som en logisk udgang på den stærkeste danske filmoplevelse i mange år."

Ekstra Bladet
"...den er først og fremmest en formfuldendt og gribende film med suverænt manuskriptarbejde af Vinterberg i samarbejde med Tobias Lindholm, der sidste år også stod bag ' En kongelig affære' og ' Kapringen'."

B.T.
"Vinterberg instruerer med en kærlig hånd og en sikkerhed, der for mig at se gør ' Jagten' til hans bedste film overhovedet."

Cinemazone
"Jagten lander, på trods af til tider rigtigt godt håndværk, et sted mellem melodrama og thriller, hvor den hverken rigtig vil indrømme sin uhæmmede trang til at spille på publikums følelser eller give os en god gang spænding."

Ekko
"Jagten er ingen genistreg som Festen. Den er en stærk og regulær historie lige ud ad landevejen. Men alligevel et brag af et comeback for Thomas Vinterberg."

Brugere

20/12 09:39Bedste dramafilm 2010-2019
2010

Var et heftigt år. Black Swan, The Social Network, The Fighter, Kongens Store Tale, Hævnen, Biutifull. Min største oplevelse kom med Black Swan.

2011

Warrior, Niceville, Drive, The Artist, Shame, Extremely Loud & Incredibly Close, Take Shelter og mange flere.. The Artist er mit valg.

2012

Life of Pi, Lincoln, Argo, Flight, Hushpuppy, The Master, Les Miserables, Moonrise Kingdom, Smagen af Rust og Ben, Jagten, Silver Linings Playbook - Her lander jeg på Jagten, som var så uhyggelig virkelig.

2013

Dallas Byers Club, 12 Years a slave, Rush, Gravity, Blue Jasmine, The Wolf of Wall Street, American Hustle, Ida, Before Midnight, The Lunch Box, Only Lovers Left Alive - der er nok at vælge mellem. Som drama vælger jeg Dallas Byers Club.

2014

Whiplash, Gone Girl, T...

23/10-19Elendig
Frygt for frygtens skyld. Vinterberg søger nok at skabe en stor fortælling om mennesket, men udstiller i stedet sin egen pessimisme og tro på det værste i mennesket der befinder sig i usikre situationer. Skuddet i slutningen gør det ikke bedre.

Man kan let forblændes af det stjernespækkede skuespillerhold og tro der er tale om en fin historie - men nej, desværre.

For en anden film af samme emner med mere kompetente kræfter kan nævnes 'The Woodsman'. Selv 'Kunsten at græde i kor' er et bedre bud.

17/12-13Man undres
At denne film er så meget som i betragtning til en Oscar er rystende.

Okay som TV-film lørdag aften, men så heller ikke mere. For magen til endimensionel udførelse skal man lede længe efter. Jo, den rører da en, og lidelserne som hovedpersonen gennemgår er ikke for børn (!), men det bliver for meget af det gode længe inden filmen er ovre. Der er alt for mange steder, hvor en enkelt voksen kommentar kunne have stoppet galskaben.

Vi er aldrig i tvivl om hovedpersonens uskyld, og forarges derfor af omgivelsernes reaktion, som vi tager afstand fra. Den skulle være lavet meget mere elegant. Tvivlen skulle have været en vigtig faktor, så vi måske også selv kunne føle had til hovedpersonen og ikke bare uretfærdighed.

Man undres.

03/06-13Kontrakten?
Medmindre at slutningen udgør en subtil, sarkastisk kommentar til vor overfladiske utilitarisme og lemmingeadfærd, så spolerer den en i forvejen flere steder tyndbenet og triviel affære fuldstændigt. I modsat fald løfter den arrangementet, så jeg tager chancen og forkæler med tre stjerner.

20/05-13Kan nogen forklare mig slutningen? 1
Jeg sidder den første halvanden time klinet til skærmen, i lige dele spænding, og frustration over pøblens primitive og ondskabsfulde adfærd. En adfærd, der næppe er langt fra virkeligheden. Filmen ligner i dén grad et mesterværk!

[SPOILERS]
MEN, så kommer de sidste 10 minutter af filmen, og så knækker forståelsen for mig. Er der nogen, der kan forklare, hvad der sker i de sidste 10 minutter? Lige pludselig er Lucas tilgivet af hele byen, efter et lille års tid, og vi får INGEN forklaring! Og det bliver ikke bedre efter Lucas' lille fantasi, hvor han forestiller sig, at han bliver skudt.
Filmen lovede så godt, men den usammenhængige og meningsløse slutning gør, at filmen ryger fra 6 til én stjerne!

21/03-13Elendig og overvurderet 1
Temaets alvorlighed taget i betragtning er denne film virkelig elendig udført.

Menneskesynet mod Mikkelsen er så ensporet, stereotypt og naivt analyserende. Ikke den mindste tvivl bliver vendt i karakterernes hoveder, men derimod urealistisk dømmer ud fra et tyndt grundlag. Sølle TO korte sætninger fra en lille pige (som i forvejen har en meget livlig fantasi).

Dialogen og skuespiller præstationerne er tåkrummende dårlige. Mads Mikkelsen er total fejlcastet, hvis rolle burde have været spillet af Jesper Asholt, der ville have været perfekt i rollen.

Det er rystende så lidt at Vinterberg får ud af denne papirtynde historie. Ingen dybde. Ingen lag. Ingen realisme overhovedet. Overfladisk hele vejen i gennem.

22/02-13Jagten er et mesterværk
Hvis man tror på at en film der kan få det bedste og det værste op i en er de bedste film, så er Jagten helt sikkert noget af det tætteste man kommer på fantastisk i danske film.
Jeg har personligt kun oplevet en film før der kunne få mig til at få opkastnings fornemmelser (Himlen falder). Dette lyder måske som en dårlig ting, men for mig er det en af de sværeste ting at gøre hvis man skal gøre indtryk på publikum. For en de fleste film kan få en til at græde, være vred eller grine. Men man kan ikke pege på ret mange der kan gøre alle 3 ting på en gang og samtidig få kvalme over den modbydelighed man ser og hører på.
Filmen kan varmt anbefales til en hver der ikke er bange for at få tårer på kinden og vrede i maven.
Alene det at jeg omsider fik min lille drøm opfyldt om at se Mads Mik...

11/02-13Jeg forstår ikke hypen
Jeg kan godt forstå, at det har været tillokkende at lave en historie om pædofilianklager og omverdenens reaktioner. Pædofili får vel nærmest mere omtale og er mere frygtet end nogensinde før, og det er et fint afsæt for en historie om, hvad der kan ske, når folkedomstolen gør rygter til dom. Herhjemme har vi også et godt skræmmebillede i Roum-sagen.

Men det lykkes ikke for Thomas Vinterberg at få noget godt ud af den indgangsvinkel, og det skyldes primært det manuskript, han har skrevet sammen med Tobias Lindholm. Historien i "Jagten" er simpelt hen for konstrueret, ved at alle brikker så at sige vælter i retning af at mistænkeliggøre hovedpersonen. Han reagerer ærligt talt også ved at være et fjols, der ikke forsvarer sig troværdigt, da en pige siger noget, som bliver totalt misfors...

19/01-13Suveræn film
Ikke et øje tørt. Filmen "Jagten" er virkelig gennem tænkt og hvilke fantastiske skuespillere der medvirker i denne film, de spiller deres roller helt fantastisk. Jeg synes at "Jagten" er den bedste danske film jeg har set i lang tid. Da jeg gik ud af biografen, kunne jeg stadig føle filmen i kroppen. Tusind tak Thomas Vinterberg for en fremrangende film. Det var den bedste oplevelse jeg har haft i lang tid. "Jagten" er en MUSTSEE film og kan klart anbefales.

09/01-13Stærk film
Ja, det er endnu engang lykkedes Thomas Vinterberg at lave en film, der slår knuder på mavesækken.

I modsætning til "Festen", hvor man som publikum blev ramt hårdt i solar plexus, da Ulrich Thomsen holdt sandhedstalen, bygges "Jagten" langsommere op.

Vi følger pædagogmedhjælperen Lucas, der stortrives i den børnehave han arbejder i, hvor han er vellidt af både børn og voksne. Faktisk så vellidt af en af børnene, som er datter til hans bedste ven, at pigen efter et kluntet forsøg på at kysse Lucas i legerummet bliver så fortørnet over Lucas' afslag, at hun stærkt påvirket af de voksne pædagogers ledende spørgsmål, får det til at lyde som om Lucas har blottet sig for hende. Lavinen ruller. Alle er på børnenes side og ingen vil tro på Lucas, der er uskyldig, og som langsomt stødes me...

Fakta

Medvirkende
Lucas Mads Mikkelsen
Theo Thomas Bo Larsen
Bruun Lars Ranthe
Grethe Susse Wold
Agnes Anne Louise Hassing
Agnes Alexandra Rapaport
Marcus Lasse Fogelstrøm
Klara Annika Wedderkopp
Ole Bjarne Henriksen
Bag kameraet
Instruktion Thomas Vinterberg
Produktion Morten Kaufmann, Sisse Graum Jørgensen
Manuskript Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
Fotografi Charlotte Bruus Christensen
Klip Anne Østerud, Janus Billeskov Jansen
Scenografi Torben Stig Nielsen
Musik Nikolaj Egelund
Genrer og relationer
Genre Drama
Nøgleord Falsk anklage, Landsby, Pædofili
Premieredatoer
Biograf 10.01.2013
Dvd 07.05.2013
Øvrige oplysninger
Alternativ titel The Hunt
Land Danmark
Produktionsår 2012
Spilletid 110 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Zentropa
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...