Lawless

Virginia, 1931. I forbudstidens USA er sprut ikke blevet mindre populært, efter at staten har bandlyst det. De mest succesrige hjemmebrændere i Franklin amt er de tre Bondurant-brødre, som omgærdes af en næsten mytisk respekt. Specialagent Rakes fra Chicago lader sig dog ikke kyse af trioens påståede udødelighed. Brødrene oplever også indre magtkampe, idet den yngste, Jack, gerne vil bevise sit værd. © Scope

Produktionsår 2012
Genre Drama, Krimi
Instruktør John Hillcoat
Medvirkende Shia LaBeouf, Tom Hardy, Jason Clarke, Guy Pearce
Spilletid 115 min.
Biopremiere 11.10.2012
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Den er for kulørt til at blive en gangsterklassiker, men er en uortodoks og svært underholdende gangsterfilm i en epoke, hvor genren ikke giver mange gode spjæt fra sig."

Berlingske
"...er en rå og fascinerende film om sammenhold, mod og overlevelse."

Jyllands-Posten
"...en film, hvor alt ganske enkelt passer sammen, og Hillcoat udviser fermt filmhåndværk i absolut topklasse i en film, hvor de gode gamle dage ikke føles spor forjættende."

Information
"...filmen har masser af tekstur, så hvis det ikke har været hensigten at lave et medrivende psykologisk drama, er Lawless relativt vellykket."

Ekstra Bladet
"En bloddryppende, episk morderballade med et perfekt blandingsforhold mellem kynisme og sentimentalitet."

B.T.
"...selvom de ikke kommer helt op i ’Godfather’-højder, er ’Lawless’ en fin film."

Cinemazone
"Instruktør John Hillcoat er heldigvis en ferm håndværker, når det kommer til beskidt atmosfære og brutale bøller, og Lawless flyder i blod, snavs og rigeligt sprut. Det er super lækkert og ganske lovende."

Brugere

30/10-12Amerikansk grundmytologi, båret af forrygende Tom Hardy
Spritsmugler-historie fra Depressionens og Forbudstidens USA, hvor Franklin County i Virginia fik tilnavnet "the wettest county in the world" på grund af områdets mange hjemmebrænderier. Filmens hovedpersoner er de tre Bondurant-brødre, der som de eneste sætter sig til modværge, da Franklin får en ny statsadvokat, som henter et dumt svin af en regeringsagent ind for at få kontrol over spritsmugleriet og selv snuppe en god bid af kagen.

"Lawless" er baseret på en roman af Matt Bondurant, der er barnebarn af den yngste af filmens tre brødre. Umiddelbart giver det jo fortællingen en vis historisk troværdighed, men filmen er samtidig lavet i en stil, som nærmere signalerer historisk mytedannelse end realisme. Det bliver derfor en forholdsvis klassisk fortælling om dristige moonshine-brygg...

19/10-12Langtrukken
'Goodfellas' gjorde et stort indtryk på mig i 1990. Den brutale vold og Joe Pescis intimiderende portræt af den skruppelløs gangster Tommy DeVito fik adrenalinen til at pumpe i min krop og har sidenhen fungeret som referencepunkt for andre gangsterfilm. Dermed også 'Lawless'.

Det er ikke fordi jeg som sådan sammenligner 'Lawless' med 'Goodfellas', men gangsterfilm er som regel skåret over samme læst, så hvis ikke den brutale gangstervold får hjertet til at slå hurtigere i kombination med en interessant fortælling, er filmen nødt til at fungere på andre planer. Netop derfor er karakteropbygningen essentiel i en gangsterfilm, hvor hovedpersonerne sjældent er guds bedste børn.

Læs hele anmeldelsen her:
http://www.filmkorn.dk/anmeldelser/lawless/310

11/10-12Uadskillelige brødre i brutal og beskidt gangsterfilm
Det er en rå, beskidt og brutal skildring af livet som gangster, man får serveret i John Hillcoats stemningstunge 'Lawless'. Filmen følger Bondurant-brødrene og deres ulovlige foretagende som hjemmebrændere i forbudstidens USA.

På samme måde som John Hillcoat gav sit personlige bud på en westernfilm med den fremragende 'The Proposition', så er 'Lawless' heller ikke en gængs gangsterfilm efter Hollywoods drejebog. Det er en uglamourøs og underspillet sag, der tør give fortællingen tid til at rodfæste sig. Ja, måske en smule ujævn, men det er ikke noget, der spænder ben for den tunge atmosfære eller de fine karaktertegninger.

- in the making: http://www.filmskribenten.dk

Fakta

Medvirkende
Jack Bondurant Shia LaBeouf
Forrest Bondurant Tom Hardy
Howard Bondurant Jason Clarke
Special Agent Charlie Rakes Guy Pearce
Maggie Jessica Chastain
Bertha Minnix Mia Wasikowska
Cricket Pate Dane DeHaan
Danny Chris McGarry
Floyd Banner Gary Oldman
Mason Wardell Tim Tolin
Gummy Walsh Noah Taylor
Bag kameraet
Instruktion John Hillcoat
Produktion Michael Benaroya, Megan Ellison, Lucy Fisher, Douglas Wick
Manuskript Nick Cave
Forlæg Matt Bondurant
Fotografi Benoît Delhomme
Klip Dylan Tichenor
Scenografi Chris Kennedy
Genrer og relationer
Genre Drama, Krimi
Undergenre Gangsterfilm
Nøgleord 1930'erne, Baseret på roman, Hjemmebrænderi
Premieredatoer
Biograf 11.10.2012
Dvd 26.02.2013
Øvrige oplysninger
Alternativ titel Wettest Country
Land USA
Produktionsår 2012
Spilletid 115 min.
Trailer Eksternt site
Selskab Red Wagon Productions, Pie Films, Annapurna Pictures, Blum Hanson Allen Films
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...