Desperado

En ung forhenværende omrejsende musiker, nu vred revolvermand, vender tilbage for at skyde den grumme bandit, der dræbte hans eneste elskede. Snart udvikler begivenhederne sig temmeligt blodigt, og samtidig får revolvermanden sig en ny kæreste, en ung, kvindelig bibliotekar, og lærer en mexikanerdreng at spille guitar. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Action
Instruktør Robert Rodriguez
Medvirkende Antonio Banderas, Salma Hayek, Joaquim de Almeida, Steve Buscemi
Spilletid 105 min.
Biopremiere 03.11.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Antonio Banderas

Den spanske hjerteknuser José Antonio Dominguez Banderas ville oprindelig have været fodboldspiller, men heldigvis brækkede han foden som 14-årig. Han havde som ung en fornem karriere inden for spansk tv og film med roller i en række Almodovar-film. Nogle husker ham måske fra dokumentarfilmen 'In Bed with Madonna', hvor sangerinden bliver tem...

Anmeldere

Scope
Skønne kræfter

Robert Rodriguez er en af USAs mest talentfulde, unge instruktører - men det ses desværre ikke af hans nye film, "Desperado"

Egentlig burde man som filmanmelder altid holde sig til at anmelde den film, som man og publikum får at se. Men bag "Desperado" ligger en historie, som er værd at tage med, fordi den har påvirket den måde, som filmen ser ud på.

"Desperado" er instrueret af den texanske instruktør Roberto Rodriguez. Han brød igennem for tre år siden med filmen "El Mariachi", som er lidt af et mirakel. Filmen er en virtuos tour de force, med et afsindigt bevægeligt kamera og en absurd ironisk tilbagelænethed. Historien om en mexicansk spillemand, der bliver forvekslet med en grum gangster, blev til film for den latterligt lave sum af 7000 dollars, som instruktøren havde tjent som forsøgskanin i et amerikansk medicinforsøg.

Filmen blev en succes, og straks slog Hollywood kløerne i den unge instruktør. Rodriguez skulle lave en amerikansk 'remake' (originalen var på spansk), og tegnede en millionkontrakt med Columbia Pictures. Desværre købte Columbia også rettighederne til "El Mariachi", og for ikke at forstyrre den kommende 'remake', blev den mange steder, blandt andet i Danmark, trukket tilbage før biografpremieren. I Danmark har der ligefrem kørt trailere for den, men op kom den altså aldrig.

Mislykket cocktail
Nu kommer så "Desperado", som netop er en underlig blanding af en fortsættelse og et 'remake' af "El Mariachi". Filmen fortsætter sådan cirka, hvor den forrige slap, men nu på engelsk. Den unge forhenværende spillemand, er blevet til en ensom hævner, der er på jagt efter gangsterbossen, som dræbte hans elskede. Hævneren spilles af Antonio Banderas (hvem ellers?), og han får hurtigt rodet sig ud i en masse action-skydescener og en ny romance med en ung, smuk og mørklødet bibliotekar. Mere handling er der stort set ikke, de skyder, snakker lidt, og skyder så videre igen.

Filmen er, for at sige det lige ud, et flop. Den svinger mellem ironisk distance i skydescenerne, hvor Banderas modstandere viser sig som verdens dårligste skytter (lige meget hvor mange og hvor tæt på de er, kan de af princip ikke ramme ham), og et totalt mislykket forsøg på at psykologisere tegneseriefigurerne fra forgængeren. Handlingen kæmper sig tungt og ensformigt fremad: En figur introduceres, han skydes, en ny figur introduceres, han skydes også o.s.v. Quentin Tarantino optræder (igen!) i en lille mislykket birolle, som en fyr, der fyrer dårlige jokes af - og bliver skudt. Rodriguez fænomenale, medrivende filmstil fra "El Mariachi" gemskabes kun i korte glimt, ellers er filmen jævnt sløvt fortalt, de overdrevne og spektakulære actionscener undtaget. Og værst af alt: Filmen er som støvsuget for charme. Det er en ganske ordinær Hollywood-B-film.

Om filmen opleves anderledes af andre, som ikke har set "El Mariachi" først, skal jeg ikke kunne sige, men jeg tillader mig at tvivle. Faktisk kunne man ønske sig, at Rodriguez havde taget skridtet helt ud og lavet en decideret 'remake', i stedet for denne rodede film. Men allerhelst skulle han selvfølgelig droppe Hollywoods B-films-maskineri, der før har nærmest sterilliseret originale instruktører (man tænker med rædsel på f.eks. John Woos første Hollywoodfilm; "Hard Target"). Han skulle i stedet gå sine egne veje, få nogle nye, originale ideer, og pleje sit uomtvistelige enorme filmiske talent. Så kunne vi måske have fået "El Mariachi" op i biografen i stedet, og ville i hvert fald være blevet sparet for denne tynde film.

Brugere

04/09-15Skudhuller i hukommelsen 2
Jeg frygtede lidt, at "Desperado" ikke ville holde vand i dag. Det er trods alt længe siden, at jeg sammen med et par stykker fra B-klassen steg i Skolebio-graderne, da vi sneg os ind til en visning af "Desperado" for de ældste klasser og blev blæst omkuld. Det var filmen, der lærte mig, hvad et skudhul var. Og hvor store de kunne være.

Og nej, hverken mund eller polypper er åbne længere, må jeg sande. Filmen er dramaturgisk sjusket og flere steder kører den decideret i tomgang. Men i forhold til sidste gang han lavede en film om en skydegal spillemand havde Robert Rodriguez nu tusind gange flere penge (bogstavelig talt) mellem hænderne, og han besluttede sig for at have det sjovt med sine millioner. Det elsker jeg ham for, fordi man tydeligt mærker denne frihed blæse igennem hele fil...

04/04-10desperado
jeg elsker denne her film den er så sej klart en a robert rodriguez beste film så jeg giver denne her film 5 stjerner

09/07-07HAHA, Rigtig Traditionel Mexico, shoot them up film! 6
weehuuu, så er den på gaden! den mexikanske pulp fiction, glæd dig! en eksplosiv Cocktail af vold, Guitarere og Bomber!!! "El Mariachi" (Antonio Bandereas) er en desperado som lever fot at få hævn på hans drabte elskerinde!

Quentin Tarantino
Antonio Banderas
Salma Hayek
Rollebesætningen til årets Action movie!

Klart værd at se den, hvis du er til Guitar musik og unødvendigt vold, afsavet Havlgeværer og bomber! så se...

DESPERADO!

21/06-07B-Film Med Stort B 1
Uden saft og kraft og synd at Johnny Depp skal være med i sådan en B-film med stort B.

27/04-04Tarantino
Anonym
Denne her film synes jeg er en super combi af Rodriguez og Tarantino excentricitet. Der er masser af action og historien er endnu mere interessant hvis man har gjort sig den ulejlighed at se etteren El Mariachi, ligeledes instrueret af Rodriguez (der også har skrevet den og er forøvrigt en af hans allerførste film).
Bestemt værd af se.

05/04-04fordi den er skod!!!!
Anonym
fordi jeg så den igen i weekenden og må indrømme at den aboslut ikke er 3 stjerner værd! Den er dybt latterlig!!!! Nogen syntes måske den er kult, cool og sej, men nej... det er den ikke! den er lam i ordets bedste forstand!!!

05/04-04To gange
Anonym
Først giver du filmen 3 stjerner og nu 1? Hvor selvmodsigende er det ikke?

05/04-04elendig ramasjang!!
Anonym
Magen til hjernedød tjubang skal man lede længe efter! Filmen er på intet tidspunkt hverken spændende, cool eller det der ligner sammenhængende! Det at den er så utrolig kedelig og uinteressant gør at man ikke gider tage stilling til nogen af de medvirkende eller deres situation så man sidder bare og håber at alle skyder hinanden, gerne hurtigst muligt!!

Actiondelen, der burde være det store plus, er heller ikke noget at råbe hurra for og er for det meste temmelig klicheefyldt! Det er også til tider utrolig plat og man krummer altså tæerne mere end en gang! (hvor mange penge har ham gutten med bazooka-kufferten mon fået for at være med??)

Eneste lille lyspunkt er Antonio Banderas, der ganske vist er helt anstændig som toptunet lejemorder og så er Tarentinos cameo også meget kærkomm...

01/02-04Two thumb up
Anonym
Det er voldeligt, det er blodigt men det er førsteklasses underholdning. Spille manden er tilbage i et nyt actionbrag, der er et af de allerbedste. Også elsker jeg gode gamle Quintin tarantino i sin lille rolle. Han er bare for cool.

16/01-04tegneserievold
Anonym
Amoralsk og herlig absurd voldsfilm, hvor det uundgåelige Tarantino-indtryk understøttes af en sjov cameo af manden himself. Det er vennen Robert Rodriquez der har skrevet, produceret, klippet og instrueret denne film, som er en genindspilning af hans egen ekstrem billige mexikanske kultklassiker Dræberen. Desperado fik virkelig filmcensuren op at køre, men jeg kan ikke forstå hvorfor. Det er tydeligt tegneserievold vi ser i filmen, selvom det brutale voldsorgie i baren er noget af det vildeste (og sjoveste) jeg har set. Det hele bliver udført med ironi, og derfor kan det ikke vække harme hos mig. Ligesom Kill Bill.

Antonio Banderas er perfekt i rollen som den ensomme dræber, der ikke ender med at være så ensom, da han er den heldige mand, der må slæbe rundt med ustyrlig dejlige Salma...Fakta

Medvirkende
El Mariachi Antonio Banderas
Carolina Salma Hayek
Bucho Joaquim de Almeida
Buscemi Steve Buscemi
Right Hand Carlos Gómez
Pick-up Guy Quentin Tarantino
Tavo Tito Larriva
Zamiro Angel Aviles
Navajas Danny Trejo
Nino Abraham Verduzco
Bag kameraet
Instruktion Robert Rodriguez
Produktion Robert Rodriguez, Bill Borden
Manuskript Robert Rodriguez
Fotografi Guillermo Navarro
Klip Robert Rodriguez
Scenografi Cecilia Montiel
Musik Los Lobos
Genrer og relationer
Genre Action
Premieredatoer
Biograf 03.11.1995
Dvd 28.01.2004
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 105 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 65.008
Selskab Columbia Pictures, Los Hooligans Productions
Biodistributør Nordisk Film

Se også...