Djævleøen (Cutthroat Island)

Piraten Morgan Adams er på jagt efter en skat, der er skjult på Cutthroat Island. Undervejs får hun hjælp af den charmerende bandit William Shaw. Uheldigvis er der flere, som er ude efter skatten. Bl.a. den berygtede pirat Dawg Brown. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Action, Adventure
Instruktør Renny Harlin
Medvirkende Geena Davis, Matthew Modine, Frank Langella, Maury Chaykin
Spilletid 124 min.
Biopremiere 17.05.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Renny Harlin

(INSTRUKTØR)
Den tårnhøje finske instruktør er kendetegnet ved spektakulære aktionsekvenser i imponerende special effects i dyre tju-bang film. Som 12-årig begyndte Harlin at fjolle rundt med et hejmmevideokamera, og så var hans fremtid ligesom på plads. Da han var i begyndelsen af 20erne lavede han sideløbende med sine universitetsstudier sit eget produkt...

Anmeldere

Scope
Kæmpe piratbrag

"Djævleøen" er en film for folk med legeblod i årene, hvor myterne lever og skatten er begravet på øde øer

Denne gang ligger skatten fra et sunket spansk skib begravet på Cutthroat Island. Tre blodrøde piratbrødre gemte skatten der, for at der fem hundrede år senere kunne laves en film om det. I tidernes morgen delte de øens kort i tre, så ingen af dem kunne få skatten alene, men nu er tiden gået, den ene af dem er død, og hans uregerlige datter Morgan Adams (Geena Davis) vil hævne farmand ved at finde skatten.

Morgan er en kønne udgave af Pippi Langstrømpe, der er blevet voksen. Sådan en pige som kan svinge en prober næve og fægte en hæderlig duel - selv iklædt skørter. Men for at Morgan ikke skal blive alt for maskulin, er der mere end én slags skat på Cutthroat Island.

Skattekortet har påskrevet latinske gloser, og livet på søen lærer ikke søulkene latin. Heldigvis for Morgan solgte man fangerne dengang i 1456, så til at hjælpe sig køber hun fangen William Shaw (Matthew Modine), der er blevet fængslet for tyveri og bedrag. Shaw er en kløgtig og køn lurendrejer, som Morgan lærer at dræbe, når han fægter. Det bliver man jo nødt til, når man er ægte pirat.

Lånte sko
har der været adskillige Sørøverfilm har Igennem tiderne stået for god underholdning og gang i den. "Kaptajn Blod", "Den blodrøde Pirat" og hvad de ellers hedder, er film som "Djævleøen" skylder og hylder ved at medtage alt der hører sig til sørøverfilmen. Skattejagt, karetture i smalle gader, fægtedueller, nævekampe, snyd og bedrag, mytteri, skibsboringer, eksplosioner - altsammen med til at give sørøverhistorien den romantik, som kræves, for at vi rigtigt kan nyde det. I denne udgave er hovedpersonen en kvinde, som det hører sig til i disse ligestillingstider. Morgan Adams er imidlertid den slags heltinde, som lige så godt kunne være en helt. Men siden Hollywood véd, at kvinder vil have romantik på lærredet, er der sørget for at helt og heltinde får hinanden til sidst, som det hører rigtige eventyr til, og "Djævleøen" er et bombastisk ét af slagsen.
Geena Davis spiller den kvindelige kaptajn på sørøverskibet Morning Star. Hendes brede kæbe gør, at hun får et stædigt og indædt udtryk til trods for trutmund og mandeløjne. Overfor Davis, som spilopmageren William Shaw, har Matthew Modine kastet sig ud i tove og fægtekampe - en langt mere fysisk rolle end vi plejer at se ham i.

Sidste år havde vi en kavalkade af film om mænd i kilt, som blev uretfærdigt behandlet af fimsede englændere. I år var der planlagt en række af eventyrlige piratfilm, men desværre bliver det kun til "Djævleøen". Den er tilgengæld også et fint bud på en nutidig skattejagt til søs, men den mangler nogle flere kvinder med til at sætte Davis' drengetøs i perspektiv. Nu får karakteren kun modspil af mænd, og det er irriterende at se på, at Morgan hele tiden skal bevise, at hun er en bedre mand end dem alle sammen, når hun rent faktisk er en kvinde.

Filmen er instrueret af Renny Harlin, der tidligere har lavet actionhittene "Die Hard 2" og "Cliffhanger". I "Djævleøen" får vi alt det de havde og så lidt mere af det hele. I denne omgang er det blevet på bekostning af historien. Selvom det er i orden at se film, som man ved, hvordan det ender - genkendelsens glæde også har sin berettigelse, så kræver vi i dag mere end eksplosioner og stunts på række. Det skal hænge sammen, og jo jagten på den glitrende skat berettiger end stor del af den action, så ender det med at være for uintegreret og kunstigt. Det bliver simpelthen ved længe efter, at man er mættet med bulder og brag.

"Djævleøen" er i sandhed en film, der gør sig i biografen. Der nyder man i fulde drag eventyrlighederne, men bagefter begynder man hurtigt at kunne smage den kedelige tomhed i historien.

Brugere

30/11-05- Underholdning for de søstærke -
Finske Renny Harlins samlede værker kan grovsorteres og inddeles i to kategorier: Nogle usædvanligt dårlige film - og nogle ret gode. Dette actioneventyr hører bestemt til sidstnævnte kategori.

Mange lader Gore Verbinski og den nyere “Pirates Of The Caribbean” tage æren for at have genoplivet sørøverfilmen for alvor, og selvom dette ganske vist også er på sin plads, så er det lige før, at Harlin lige så godt kunne have løbet med denne ære, da han otte år tidligere lavede denne her. Desværre fik filmen ikke det publikum, den fortjente (filmen blev en af filmhistoriens største økonomiske fiaskoer), og den fik derfor en gravplads på filmkirkegården sammen med sin sponsor, produktionsselskabet Carolco, der gik konkurs her efter at have sat alt på ét bræt i håb om at rette op på underskudd...

05/01-05Sørøvere for fuld sejl
Denne film afspejler Carolco pictures sidste krampetræk i et forsøg på at overleve. De havde derfor skrabet kistebunden og fået Renny Harlin til at instruere denne gode gammeldags Sørøver film, da Carolco (mærkeligt nok) ikke havde opnået den succes, som de havde forventet med Harlin´s forrige film på dette tidspunkt, nemlig "Cliffhanger".

Resten er historie.....Filmen blev et kæmpe flop og Carolco måtte pakke tingene sammen og eksisterer ikke mere, som det firma der fra midten af 80érne og frem til midten af 90érne leverede en masse gode film. Især underholdningsmæssigt.

Om det var fordi, at en Sørøver film ikke passede til den tid, set i forhold til succesen med "Pirates of the Carribean" sidste år ved jeg ikke, men jeg synes nu ikke, at denne film fortjener at have floppet, som ...

10/04-04elsker eventyrsfilm, men...
Anonym
Djævleøen blev et flop af dimensioner dengang den havde premiere i biograferne. Dette synes uretfærdig, da elendige film som The Musketeer og Johnny English blev succeser, men faktum er, at denne film ikke føles helt vellykket. Den er ganske vist flot produceret og er stedvis visuel imponerende, men der mangler noget. En fængende historie, lidt ekstra charme og det kække glimt i øjet, måske? Geena Davis er ellers god som stereotyp kvindehelt og Matthew Modine er sjov som ufrivillig actionman, men mange scener drukner i kedelig og uhæmmet brug af slowmotion. Instruktøren Renny Harlin er ellers en mesterlig underholder, Die Hard 2, The Long Kiss Goodnight og Deep Blue Sea er uforglemmelige actionfilm og Harlin besidder altid et godt overblik. Dette kan dog ikke redde filmen fra at virke li...

11/01-03Piraten Med De 9 Liv
Anonym
Kvindelig pirat (Davis) jagter en hemmelig skat, som hendes far har begravet på en ukendt ø. Men flere og knap så venlige pirater er på sporet.

Stort anlagt piratfilm, fyldt med mange flotte actionscener. Desværre er alting ikke lige gennemtænkt eller hænger ordentligt sammen og filmens sidste time bliver lidt tam, uden dog nogensinde at gå i stå.

Men alligevel en herligt fjollet sørøverfilm, som jeg har savnet dem, og som byder på mængder af god action, sjov og ballade, særligt i den første halvdel af filmen, og så er den rigtig godt lavet!

Som skurk ses Langella, der gør det udemærket, men man kunne ønske sig at instruktør Harlin havde valgt en anden end Modine til den mandlige hovedrolle, han virker ikke!

Jeg vil kun anbefale denne her, hvis man er fan af sådanne film,...

Fakta

Medvirkende
Morgan Adams Geena Davis
William Shaw Matthew Modine
Dawg Brown Frank Langella
John Reed Maury Chaykin
Ainslee Patrick Malahide
Glasspoole Stan Shaw
Mr. Blair Rex Linn
Snelgrave Paul Dillon
Bowen Christopher Masterson
Bag kameraet
Instruktion Renny Harlin
Produktion James Gorman, Renny Harlin, Laurence Mark, Joel B. Michaels
Manuskript Marc Norman, Robert King
Fotografi Peter Levy
Klip Frank J. Urioste, Derek Brechin, Florent Retz, Ralph E. Winters
Scenografi Norman Garwood
Musik John Debney
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure
Undergenre Kappe og kårde-film, Sørøverfilm
Nøgleord Pirat
Premieredatoer
Biograf 17.05.1996
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Tyskland, USA, Italien
Produktionsår 1995
Spilletid 124 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 18.293
Selskab MGM (Metro-Goldwyn-Mayer), Le Studio Canal+, Beckner/Gorman Productions
Biodistributør Nordisk Film

Se også...