American Beauty

Det bliver et helt usædvanligt år for den 42-årige Lester Burnham. Han siger sit job op, lægger an på teenagedatterens veninde, køber sin drømmebil, begynder at pumpe jern og sætter sin strigle af en hustru på plads efter flere års undertrykkelse. Men det kan have sin pris, når man som Lester forsøger at finde ind til skønheden i sit trivielle forstadsliv. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Drama
Instruktør Sam Mendes
Medvirkende Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley
Spilletid 120 min.
Biopremiere 18.02.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #94
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Annette Bening

Annette Bening var Oscar-nomineret i 1991 for sin indsats som femme fatale i 'Ærlige svindlere', og blev det igen for 'American Beauty' (1999). Hun fik yderligere afløb for sin tilbagevendende trang til overspil i 'Mars Attacks!' (1996), hvor hun var Jack Nicholsons førstedame. Benings egen beauty hedder Beatty, med fornavnet Warren. De spille...

Anmeldere

Scope
Intens, gribende og morsom debutfilm

"American Beauty" giver et realistisk og morsomt indblik i forstadslivet i USA, som instruktøren Sam Mendes omspinder i et gådefuldt slør af spænding og intensitet.

Lester Burnham (Kevin Spacey) går rundt i en tranceagtig tilstand af utilfredshed. Han fik ikke den karriere, han drømte om, teenagedatteren hader ham, og sex er kun noget, han får ved selvbetjening under morgenbadet. Hans kone Carolyn (Annette Bening) er blevet til en overfladisk perfektionist, der kontrollerer hjemmet med jernhånd og kun går op i have og job.

Den glemte passion

Det hele er temmelig trist og søvndyssende, men så dukker Angela imidlertid op. Hun er datterens veninde, og med sine store øjne og flirtende facon vækker hun passionen i Lester. Dødtræt af fornægtelse og inspireret af Angela, beslutter Lester sig for at blive en ny mand. Han begynder at dyrke sin krop, han siger sit job op og ryger lidt græs engang imellem. Han vågner op af, hvad han selv betegner som en 20 år lang komatøs tilstand, genvinder kontrollen over sit liv og får det bedre og bedre. Lester opdager langt om længe den amerikanske skønhed.

Spacey er Oscar-materiale

I rollen som Lester er Kevin Spacey intet mindre end fantastisk. Han formår at fremstå i starten som en helt almindelig og underkuet mand og ender med at blive sexet og selvstændig. Hans nye livsstil falder dog ikke i konens smag, og deres sammenstød giver anledning til nogle af filmens sjoveste scener.

Men "American Beauty" er altså mere end en komedie. Under overfladen - bagved skønheden - bygges krisen langsomt op, og hverdagslivet viser sig fra sin grimmeste side. Der er ikke megen skønhed i naboens militærhjem, hvor den pensionerede oberst (Chris Cooper) stadig lever og ånder for disciplin. Her siger billederne mere end ord - vi bevidner undertrykkelse og ulykkelige skæbner og fornemmer, at kulminationen er nært forestående med et tragisk udfald.

En unik film
"American Beauty" er en enestående film. Den er dejlig fri af én genres besnærende og klichéfyldte rammer, men springer frem og tilbage og skaber sin helt egen stil. Instruktør Sam Mendes kommer fra teatret, og det meste af filmen består også af strengt komponerede billeder. Kameraet er meget stillestående, og det giver mulighed for rigtig at nyde filmen og fokusere på dialog og stemning.

Filmen præsenterer et udsnit af "your average American family" med så mange nuancer og en ægte og morsom dialog. Den fortæller, at du skal huske at leve dit liv ... men også, at det nogle gange er for sent at forfølge tabte drømme.

Det er ikke for ingenting, at "American Beauty" allerede har vundet adskillige priser og netop nu er blevet nomineret til 8 Oscarstatuetter. Den er ganske enkelt perfekt.

Brugere

22/12-07skønhed 1
american beauty er efter min mening det bedste amerikanske middelklasse-drama nogensinde lavet

men filmen er så meget mere. den er mere smuk en sørgelig og dens intention er at give håb og vise at der er en mening bag alting der sker

fantastisk historie. symbolikken i replikkerne er en fryd, men man behøver ikke engang at kigge efter symbolsproget, og det er endnu en af filmens styrker. godt filmet og klippet og lydsporet fuldender helhedsintrykket af en film, hvor alt går op i en højere enhed.

der er så meget skønhed i livet!

"look closer"

31/08-07Tidsløst og modigt, mesterværk!
Denne film er en af mine aller-aller yndlings: skuespillerne er fremragende, især Spacey og Bening, der er et godt og stærkt budskab, manusset indeholder ikke et gram fedt og fortjener virkelig den Grammy Award det vandt. Den indeholder bestemt nogle paralleler med Solondz "Happiness", men har alligevel sin egen stil og en mindre sort livsanskuelse. Filmen er godt instrueret af Sam Mendez og man kan næsten mærke, at skuespillerne havde det herligt under optagelserne. Se den eller gense den!

07/09-06Something Is Rotten In Surburbia
Den britiske teaterinstruktør Sam Mendes har sammen med manuskriptforfatteren Alan Ball skabt en overdådig film fyldt med flot skuespil og visuel pragt.

Lester Burnham (Spacey, der endnu en gang formår at nå nye højder hvad angår skuespil) er en helt almindelig fyr i den gennemsnitlige amerikanske forstad, har en kone, en snotforvirret teenagedatter og et stort hus. Man skulle da tro at alt var normalt ikke? Forkert. Lester er nået til et punkt i sit liv hvor han indser at han er helt død invendig. Fast og kedelig jobrutine for et reklamefirma, et sexliv på standby og en obligatorisk spiller under bruseren er blevet en del af hans dagligdag, og nu begynder han at forandre sig, han laver et slags "teenageoprør" mod sit eget alt for perfekte, men også alt for tomme liv og det fører mang...

03/02-06En af de få film der faktisk fortjener oscar for bedste
American Beauty er en af de få film der rent faktisk fortjente sin oscar for bedste film. Det er en meget vovet film og modig film der dengang turde vise noget omkring et samfund som ikke mange turde vise. Se bare åbningsscene hvor Kevin Spacey står og onanerer i bruseren eller hvor datteren står og viser naboen bare bryster i vinduet.

22/12-05det er en film der får seks******
Anonym
den er vildt go har mindst set den 15 gange! den er såh go har skrevet en report om den! pointen er at ku se det smukke i hver en lille ting!! meget rørene og meget udspikuleret,, første gang jeg så den havde jeg ingen anelse om hvordan den ville ende.. få dig en overaskelse såh sku de se Amarican beauty

23/05-05.

22/05-05Lever op til titlen!
Udover at den er fantastisk underholdende, lun og morsom, er den også formidabel intilligent, smuk, psykologisk og meningsfuld, samt den indholer tonsvis af stærke budskaber.

18/01-05Lidt for letfordøjelig
Mit eget sammenligningsgrundlag vil snarere være Todd Solondz' - ganske vist lidt langtrukne og ikke ubetinget vellykket flerstrengede - "Happiness", som efter min mening lige præcis indeholdt dén højere grad af satire, humor og originalitet, som nærværende film savner.

Dertil kommer selvsagt, at "Happiness" byder på langt bedre skuespilpræstationer.

"American Beauty" er velfortalt, men i forhold til dét, man (jeg) skulle tro, var en form for budskab i filmen, springer Mendes ganske enkelt for let hen over. De virkelige (sandsynlige) konflikter udebliver til tvivlsom fordel for Spaceys figurs ekstremt urealistiske - om end underholdende - selvrealisering.

Resultatet kan være en umiddelbar fornemmelse af at have fået fortalt en vedkommende (lommefilosofisk) beretning om livets op...

08/04-04Skønheden?
Anonym
- Spoilers -

Nu genså jeg den lige i går, og må erkende at jeg stadig er meget positivt stemt overfor denne film!

Den primære årsag til min begejstring er faktisk, det sandmand fremhæver som et kritikpunkt, nemlig at filmen gaber over så meget.
Efter min mening har Mendes et solidt overblik, og formår derved at styre den tematiske mangfoldighed med den nødvendige kompetence. For der er MANGE aspekter i denne film, men især ét finder jeg personligt særligt interessant – nemlig selve begrebet skønhed, som Mendes jo kredser om ved flere lejligheder.
Eksempelvis er der datteren Jane og kæresten Ricky, der begge er outsidere og derfor finder tryghed samt skønhed via hinandens specielle, ja unikke væsen om man vil. Især Ricky er interessant i kraft af hans fascination af døden samt pos...

05/04-04Enig
Anonym
Jeg sad netop og tænkte på Happiness og Solondz' mere kompromisløse stil, som jeg klart foretrækker. Og så har Happiness en befriende ikke-sort-hvid-agtig holdning til tingene. Jeg tænker på den pædofile far, der på falderebet hjælper til at forløse sønnens knudrede seksualitet ved at gå til bekendelse.

Men hvis man vil vinde Oscars skal man jo passe på ikke at støde for mange sarte sjæle .... og dem er der nok af.Fakta

Medvirkende
Lester Burnham Kevin Spacey
Carolyn Burnham Annette Bening
Jane Burnham Thora Birch
Ricky Fitts Wes Bentley
Angela Hayes Mena Suvari
Buddy Kane Peter Gallagher
Barbara Fitts Allison Janney
Frank Fitts Chris Cooper
Jim Olmeyer Scott Bakula
Jim "JB" Berkley Sam Robards
Bag kameraet
Instruktion Sam Mendes
Produktion Bruce Cohen, Dan Jinks
Manuskript Alan Ball
Fotografi Conrad L. Hall
Klip Tariq Anwar, Christopher Greenbury
Scenografi Naomi Shohan
Musik Thomas Newman, Pete Townshend
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Familiedrama, Sort komedie
Nøgleord Forstadsliv, Midtlivskrise
Premieredatoer
Biograf 18.02.2000
Dvd 28.11.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 120 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 343.080 (#227)
Selskab DreamWorks
Biodistributør United International Pictures
Priser Oscar 2000, Bedste film
Oscar 2000, Bedste instruktør
Oscar 2000, Bedste mandlige hovedrolle
Oscar 2000, Bedste original manuskript
Golden Globes 2000, Bedste drama
Golden Globes 2000, Bedste instruktør
Golden Globes 2000, Bedste manuskript
Bodil 2001, Bedste amerikanske film
Robert 2001, Årets udenlandske film (amerikanske)

Se også...