Gravity

To amerikanske astronauter, den erfarne Matt og hans uprøvede, kvindelige kollega Ryan, reparerer Hubble-teleskopet oppe i atmosfæren. En sværm af rumvraggods vender op og ned på deres mission. Deres fartøj bliver ødelagt, og uden radiokontakt til Jorden efterlades Ryan og Matt frit svævende i rummet. Deres eneste håb er at nå over til ISS' redningskapsel, men iltreserverne svinder hurtigt ind ... © Scope

Produktionsår 2013
Genre Drama, Thriller
Instruktør Alfonso Cuarón
Medvirkende Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris
Spilletid 91 min.
Biopremiere 07.11.2013
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

George Clooney

George Clooney var for 1990'erne, hvad Tom Selleck var for 1980'erne. Han sled sig igennem et utal af tv-serier og fik langsomt gang i filmkarrieren. I 'From Dusk to Dawn' (1996) var han den ene af de to slyngler, mens han trak i superhelte kustumet i den ellers ikke særlig heldige 'Batman og Robin' (1997). Steven Soderberghs stilige romanti...

Anmeldere

Politiken
"Med sin uanstrengte 3D-virtuositet, som nødvendiggør biografens lyd-og lærredformat, og med en uforklarlig balance mellem ro og panik - en svæven uden titlens tyngdekraft, men med angstens sved over hele kroppen - har den 52-årige mexicanske instruktør Alfonso Cuarón genopfundet ' den basale rumfilm'."

Berlingske
"Filmen handler, når alt kommer til alt, bare om, at vi mennesker er små og skrøbelige. Mere historie behøver jeg ikke for at blive rørt og samtidig måbe over den måde, illusionen af en tur ud i rummet er perfekt tryllet frem på."

Jyllands-Posten
"Er du vimmer, hvor bliver man rumtosset af denne vanvittigt veldrejede tur til stjernerne."

Weekendavisen
"3D-formatet gør hverken fra eller til. Det gør derimod brugen af stilhed og økonomien i følelsesstoffet."

Information
"...er noget af det mest spektakulære, jeg har set i årevis og et bundsolidt bud på årets bedste film. Et mesterværk, der i bogstavlig forstand er langt ude, men ikke desto mindre havner helt inde under huden."

Ekstra Bladet
"...er ud over at være et visuelt pragtværk helt elementært spændende fra start til slut. Bogstaveligt talt. Man opdager pludselig efter filmen, at man har siddet og spændt i kroppen i samtlige 90 minutter."

B.T.
"...formår i den grad at tænke nye visioner til en kendt historie. Det er en film, der vil blive talt om. En film, der vil blive stående. Og en film, der efterlader dig vægtløs af begejstring."

Cinemazone
"...Cuarón viser os hvordan en sand billedkunstner skaber stor filmkunst, for denne lille ukomplicerede handling er i hans hænder et episk kalejdoskop af følelser og sanseindtryk."

Ekko
"Få film – måske kun Rumrejsen år 2001 og dokumentarfilmen For All Mankind – har som Gravity formidlet rummets dobbeltansigt af fare og vidunder så imponerende."

Brugere

24/02-14Banalitet uden tyngde
Teknisk og visuelt er filmen relativt dragende, mens skuespillet og dialogen (instruktionen) er rystende ligegyldig. Man sidder igennem en hel spillefilm, for at skulle sluge diverse banaliteter, der er så fjollede og Hollywood-agtige, at man nærmest græder når filmen er slut. Græder af glæde.

En film må da gerne være simpel, og røre folk følelsesmæssigt på det allermest sentimentale plan, men så kan man jo ligeså godt se et eller andet "Mor mister sit barn" / "Fattig familie får genopbygget deres nedslidte hus for åben skærm" følelsesporno på Kanal 4, eller evt. Dr. Phil. Hvorfor ophøje det til at være kunst, der tilmed nomineres til årets Oscar?

25/12-13Årsliste
Så er tiden kommet til årets bedste film.

5) Captain Phillips

4) Mud

3) Adèles liv - kapitel 1 & 2

2) Nymfomaniac

1) Prisoners

Boblere:
The Conjuring, The Worlds End, Gravity

09/12-13Robinson Crusoe in space - men dødkedelig.
Lever så absolut ikke og på ingen måde op til forventningerne eller mediernes overhypede og lalleglade anmeldelser.

Gravity er som en under middel og en følelsesforladt udgave af Robinson Crusoe in outer space. Som en dårlig udgave af den fantastiske film Cast Away med Tom Hanks. Gravity handler om et skibsforlis i rummet, der aldrig på noget tidspunkt bliver spændende. Og de superflotte CGI effekter kan ikke få fortællingen til bare, at blive det mindste vedkommende for beskueren.

Nej, så hellere gense den sublime Cast Away med Tom Hanks på en øde ø.

01/12-13I rummet kan ingen høre dig sørge 4
Det ydre rum har aldrig været mere levende på film, end det er i "Gravity". Som er en på alle måder imponerende stramt komponeret film fra forfatter-instruktør Alfonso Cuarón, der har haft sin søn, Jonás, som medforfatter.

Historien er ganske simpel: Et hold amerikanske astronauter er oppe for at reparere Hubble-teleskopet, da de bliver ramt af vragdele fra en satellit, som russerne har sprængt i luften. Da deres eget udstyr bliver alvorligt beskadiget, må de nu forsøge at nå frem til andre landes rumstationer for at kunne komme ned på Jorden igen. Hele tiden med en meget tilstedeværende trussel om at blive fortabt i rummet for evigt.

"Gravity" er først og fremmest en teknisk triumf. Størstedelen af handlingen foregår i vægtløs tilstand, og Cuarón får en utroligt medrivende spændin...

17/11-13Mission : Possible 3
Spoilers,

At flytte kønsrollerne ud i rummet: Kvinden arbejder, mens mandens roamer og hører musik indtil hun beder ham slukke. Han går og kommer efter forgodtbefindende, tager livet af sig selv og vender tilbage som spørgelse. At kvinden har en iboende tyngdekraft, alvor, graviditet, mens manden er flyvsk.

At gøre en joke til blodig virkelighed: At kvinder ikke har forstand på teknik og koordinater, før det bliver livstruende for dem.

At gøre det umulige til det faretruende: At der opstår ildebrand i det lufttomme rum.

At bruge rummet som metafor i et konstant skifte, konkret og abstrakt, mellem at holde fast og give slip i en uendelighed.

At de små ting gør den store forskelle: Lyt efter radioen, også selvom du ikke kan bruge det til noget, og når du først har sunget med...

13/11-13glæder meget til at se filmen.
ved ikke om jeg skal se den i 3D,2D
hvad anbefaler i brugere

10/11-13Tæerkrummende 3
3D-virkningen var god, men det er stort set også det eneste positive jeg har at sige om filmen. Replikkerne var så fjogede, at jeg sad og krummede tæer. I virkelighedens verden joker og smalltalker man ikke når éns liv er i fare, når andres liv er i fare, eller når der er nogen, der lige er døde. Men det gjorde de to hovedpersoner altså. Den ene uafbrudt, den anden kun en gang imellem. Det bevirkede at jeg havde svært ved at leve mig ind i filmen. Når personerne ikke selv var bekymrede, hvorfor skulle jeg så være det som tilskuer?

Der var ikke nogen indledning, hvor man blev indført i problematikken, og lærte personerne lidt at kende. Vi blev kastet direkte ud i katastrofen. Filmen bestod af lutter højdepunkter.

Men samtidig var handlingen så banal, at jeg bagefter sad tilbage med...

07/11-13Et 3D-mesterværk!
Jeg tror aldrig, jeg har set en film som ”Gravity” før. Den er simpel i sit plot, men allerhelvedes interessant fra første frame.

Filmen handler i bund og grund om en rumekspedition, der går galt, efterladende to astronauter ”lost in space”, med såvel ilt som håb i begrænset omfang.

Filmens effekter er helt fantastiske. Portrættet af det vægtløse helvede er skabt så smukt, skræmmende og intenst, at man efterlades i åndenåd når filmens actionscener løber over lærredet. Det er uden tvivl en af de flotteste effektfilm, jeg nogensinde har set.

Man er simpelthen oppe i rummet, alene, flydende ud i det store kosmos, og hovedpersonernes følelse af håbløshed deles igennem hele filmen, der faktisk mest af alt minder om et kammerspil på teatret. Et lille lukket rum, hvor man som tilskuer ...

06/11-13I rummet kan ingen høre dig skrige
Vægtløs og med bankende hjerte sendes man med Alfonso Cuaróns Gravity ud i det lydløse verdensrum sammen med George Clooney og Sandra Bullock – henholdsvis en erfaren astronaut og en ingeniør på sin første rumvandring.

Men hvad der skulle have være en rutinemæssig mission, ender katastrofalt. Deres rumstation smadres og de to efterlades nu til dem selv og rummets larmende stilhed.

- Læs evt. videre: http://filmskribenten.dk/?p=16221

06/11-13
I rummet kan ingen høre dig skrige Vægtløs og med bankende hjerte sendes man med Alfonso Cuaróns Gravity ud i det lydløse verdensrum sammen med George Clooney og Sandra Bullock – henholdsvis en erfaren astronaut og en ingeniør på sin første rumvandring.

Men hvad der skulle have være en rutinemæssig mission, ender katastrofalt. Deres rumstation smadres og de to efterlades nu til dem selv og rummets larmende stilhed.

- Læs evt. videre: http://filmskribenten.dk/?p=16221Fakta

Medvirkende
Dr. Ryan Stone Sandra Bullock
Matt Kowalsky George Clooney
Kontrolcenter (stemme) Ed Harris
Bag kameraet
Instruktion Alfonso Cuarón
Produktion Alfonso Cuarón, David Heyman
Manuskript Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón
Fotografi Emmanuel Lubezki
Klip Alfonso Cuarón, Mark Sanger
Scenografi Andy Nicholson
Musik Steven Price
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Katastrofefilm
Nøgleord Astronaut, Det ydre rum
Premieredatoer
Biograf 07.11.2013
Dvd 04.03.2014
Øvrige oplysninger
Land USA, Storbritannien
Sprog Engelsk
Produktionsår 2013
Spilletid 91 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Selskab Heyday Films, Esperanto Filmoj
Biodistributør Warner Bros. Pictures
Dvd-distributør Warner Home Video

Se også...