De hurtige og de døde (The Quick and the Dead)

En mystisk ung kvinde ridder ind i den lille by Redemption med revolverbæltet på hoftet. Hendes sind er fyldt med skyggesider, der hæmmer hendes liv, og der er kun en udvej: at konfrontere skyggernes dæmoner og hævne sig på manden, der brutalt og grisk styrer byen fra sin post som borgmester. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Action, Adventure, Western
Instruktør Sam Raimi
Medvirkende Sharon Stone, Gene Hackman, Russell Crowe, Leonardo DiCaprio
Spilletid 108 min.
Biopremiere 30.06.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Sam Raimi

(INSTRUKTØR)
Samuel M. Raimi er mest kendt for den legesyge, over-the-top fortællestil, han lagde for dagen i sin rundtossede splattertrilogi 'Evil Dead' (1982, 1987, 1992). Med 'Darkman' (1990) trådte han ind i de større budgetters land uden at miste sit dynamiske fingeraftryk. I 1995 instruerede han Russell Crowe og Sharon Stone i westernfilmen 'De hurt...

Anmeldere

Politiken
"Raimi tager med sikker og beslutsom hånd fat i en stor bunke klichéer og hvirvler dem med artistisk adræthed op i luften, hvor de blinker flot og effektivt..."

Scope
Løst krudt

En western med Sharon Stone som helt, Gene Hackman som skurk og Sam Raimi som instruktør. Det måtte blive enten en tegneserieagtig genialitet eller en larmende debilitet ... desværre blev det det sidste.

Historien er et sammenkog af genreklicheer, der drejer om en Ond Mand (Gene Hackman), der styrer en by ved at skyde alle, der ikke gør som han siger. Hvert år holder han en duel-konkurrence, som han selv deltager i, for at kunne se sine fjender i øjnene, når han skyder dem. Banditterne kommer så rejsende fra nær og fjern (den dumme indianer, den blærede texaner, drengen "The Kid", og så videre), og melder sig til konkurrencen for at vinde premien. Sharon Stone melder sig også, men hun har et hævnmotiv, for den Onde Mand har en gang slået hendes far ihjel.

Filmen er et forsøg på at parodiere Sergio Leones operaagtige westernfilm (Den Gode, Den Onde og Den Grusomme, m.fl.), men da Leones westerns allerede balancerer på parodiens kant, skal Raimi temmelig langt ud for at overgå dem. Nu kommer Raimi fra splattergenren, hvor han har begået blodige slapstick-film som "Evil Dead", og intet er for langt ude for ham. Dette beviser han ved at ophobe alle westerngenrens mest fortærskede klicheer, og så forsøge at give dem kunstigt åndedræt med sit hypermobile kamera.

Raimi er ikke en mand, der bruger sine virkemidler med omhu. Den første duel fyres af med lige så heftige effekter og musik som den sidste. Dette gør forestillingen temmelig trættende, da der er 10-20 dueller at komme igennem. De visuelle tricks er ellers Raimis specialitet. Hans splatterfilm har altid virket som var de udtænkt af en flok 15-årige Dungeons & Dragons spillere, og han har en præpubertær opfattelse af hvad der er spændende ved film. For ham er filmkunst en konkurrence om at bevæge kameraet på den mest interessante måde.

En af hovedaktiverne i "Evil Dead" var en meget rystet og meget hurtig kameratur igennem en skov (et fremstormende uhyressynsvinkel). "Evil Dead" blev lavet for småpenge, men denne gang skulle der efter sigende være brugt 30 millioner dollars. Nu skulle Raimi så slå sig løs, men det er så som så med opfindsomheden, og kameraeffekterne gentages i det uendelige. Da der ikke er andet at kigge på kan man snart høre publikum gabe rundt omkring i salen.

Skuespil er der ihvertfald ikke meget af. Creditlisten virker hæderlig nok, men skuespillerne er så elendigt instrueret, at min ledsager bemærkede, at krydsklippene virkede som om de kom fra forskellige film. Sharon Stone er værre end hun nogensinde har været. Hun spiller som om hun er fanget i en reklamefilm, lavet af gymnasieelever. Hendes udtryk pendler imellem Rædsel og Frygtløshed, uden mellemstationer (hun forsøger sig også med Begær, men når kun til at snappe efter vejret og blotte sit ene bryst). Gene Hackman slipper afsted med et par bagateller. Han er næsten skræmmende kold, når han siger, at han ikke frygter noget. Og når han midt i en samtale skyder en mand og afslutter sin sætning uden at blinke, aner man hvad en bare rimelig instruktør kunne have fået ud af de penge og den besætning. Her bliver resultatet dog, at rammerne sprænges og det bliver pinagtigt tydeligt, hvor rystende dumt det hele er.

Sharon Stone er 'executive producer' på filmen og skulle personligt have valgt sin instruktør. Hun er en talentløs bimbo og Raimi er en fjollet nørd - de fortjener hinanden.

Brugere

27/11-09Komedie er det ikke..
..men så en karikatur da? Måske!

Nu ér Westons ikke mit foretrukne, men en god én kan da være underholdende.

Hér løber det hele bare ud i hvem der den bedste 'gunslinger'.
- Øv!

Da'r sgu heller ikke meget overraskelse i plottet.

Men som skevet andetsteds, er det meste filmet rigtig flot.
- èn af stjernerne er for foto.

27/07-03Skyder lige igennem!
Anonym
Normalt er western film ikke lige mig, men denne her film måtte jeg bare se!
Filmen er totalt god og kan ses igen og igen!
Der er spænding hele vejen igennem, og man kan ikke lade være med at trække på smilebåndet når Sharon Stone gang på gang sætter de hårde drenge på plads!
You Go Girl!!

13/11-02Holder nok ikke.....
Anonym
Ganske forudsigelig handling, hvor man ved fra start til slut hvad der sker. En tynd historie med dog fede effekter en gang mellem. Det latterligste i filmen er, da ham manden skyder et kæmpe hul i en anden mand. Hold da ferie, hvor ser det dumt ud.

06/06-02Stiløvelse
Anonym
En simpel man kan måske endda sige spinkel handling, en masse karikerede personligheder, hvoraf mange dybt usympatiske, henleder mere tankerne til en tegneserie end en westernfilm. Blæret og overlegent fotograferet og med nogle ganske gode actionscener, men filmen er mere form end indhold, man kunne næsten fristes til at kalde den en stilistisk øvelse. Men filmen fænger, underholder og tiden går hurtigt trods alt, så er man til en omgang overlegen leg med kameraet og sort galgenhumor så er dette filmen, ellers ikke. Jeg morede mig ganske godt.

Fakta

Medvirkende
Ellen Sharon Stone
Herod Gene Hackman
Cort Russell Crowe
Kid Leonardo DiCaprio
Dog Kelly Tobin Bell
Doc Wallace Roberts Blossom
Eugene Dred Kevin Conway
Sgt Cantrell Keith David
Ace Hanlon Lance Henriksen
Horace Pat Hingle
Marshall Gary Sinise
Bag kameraet
Instruktion Sam Raimi
Produktion Joshua Donen, Patrick Markey, Allen Shapiro
Manuskript Simon Moore
Fotografi Dante Spinotti
Klip Pietro Scalia
Scenografi Patrizia von Brandenstein
Musik Alan Silvestri
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure, Western
Premieredatoer
Biograf 30.06.1995
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 108 min.
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 27.858
Selskab TriStar Pictures
Biodistributør Nordisk Film

Se også...