Congo

En Afrika-ekspedition gør et stort diamantfund, og bliver derefter overfaldet og udslettet af en mystisk, ukendt dyreart. En ny ekspedition sendes afsted for at finde den første, under dække af at skulle sætte en forsøgsabe fri. Aben har lært at tale med et avanceret computertegnsprogssystem. Ekspeditionen kommer ud for mange farer i det vilde Afrika, før den endelig bliver konfronteret med den ubehagelige abe-art. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Action, Adventure
Instruktør Frank Marshall
Medvirkende Dylan Walsh, Laura Linney, Ernie Hudson, Tim Curry
Spilletid 108 min.
Biopremiere 29.09.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Åh, Abe

"Congo" er et underholdende jungleeventyr lavet efter alle de velkendte formler.

Der er dage, hvor man går i biografen for at få den store, forkromede kunstoplevelse. Hvor man ser en film, der ændrer en syn på verden, og dermed ens liv. Og så er der dage, hvor man bare gerne vil slappe af med lidt totalt uforpligtende og hurtigt glemt Hollywood-ramasjang, der leverer hvad man har betalt for, og underholder i to timer.

Hvis man er til det sidste, så er en af mulighederne "Congo", der, trods sit ud fra amerikanske standarder beskedne budget (dvs. halvkendte tv-skuespillere i stedet for rigtige stjerner), var en af sommerens største tilskuersucceser i USA.

Der var engang en abe...
Filmen handler om aber i forskellige afskygninger. Der er nogle grimme aber, som raserer en diamantekspedition i Kongo, udsendt af et multinationalt firma. Og der er en sød abe, som en universitetsstuderende har fået til at 'tale' via et computeroversat tegnsprogssystem. Da den søde abe får hjemvé, bliver turen tilbage til Afrika brugt som skalkeskjul for firmaets ekspedition nr. 2, der skal finde ud af, hvad de grimme aber egentlig gjorde ved ekspedition nr. 1. Dermed er den 'Kong Salomons miner'agtige historie sat på skinner, komplet med en gal, rumænsk videnskabsfantast, der leder efter en mytisk diamantmine (og som selvfølgelig viser sig at have ret til sidst), og en ung, smuk kvindelig ekspeditionsleder, som skal tilbage og lede efter sin kæreste, der var med den forrige ekspedition.

...den boede i en skov
Skildring af personernes psykologi er ren candyfloss, og handlingen lider under et kraftigt skabelon-præg - men det er jo nærmest en del af genren. På samme måde som den lettere racistiske afbildning af de vilde indfødte er det. Mere mærkeligt er det, at filmen ikke får mere ud af den talende abe, og at den mangler en egentlig romance blandt ekspeditionsdeltagerne. Men alt dette er til at leve med, for "Congo" fungerer på et helt fundamentalt plan: Den er spændende.

Især den lange rejse mod det ukendte mål midt i junglen, hvor tilskueren flig for flig får en stadig stærkere fornemmelse af, at noget meget uhyggeligt er på spil, er underholdende. Undervejs får vi både dramatiske nødlandinger, højteknologiske våbensystemer, nedrige diktatorer og vilde indfødte, alt sammen garneret med en lille slat humor. Der er simpelthen, som det skal være; lige efter bogen.

Som sædvanlig taber de frygtelige dræber-aber lidt af effekten, når vi til sidst endelige ser dem i klart dagslys. Alligevel kan "Congo" anbefales som et par timers hjernedød, men vellavet, popcorns-underholdning, der giver en tiltrængt, eksotisk pause fra det kedelige, danske efterårsvejr.

Brugere

30/12-07Farlig abe, ufarlig film
Frank Marshalls Congo er et forsøg på at lave en klassisk eventyrfilm, men hvor næsten alt er pinligt ringe udført. Enkelte actionscener fungerer, og jeg kedede mig egentlig ikke for alvor, men filmen har så mange elementer, hvor man bare tænker nej nej nej...

En gruppe eventyrere drager dybt ind i regnskoven i Congo. En for at finde forsvundne kollegaer og venner, en for at finde de savnomspundne Kong Salomons miner, to for at sætte en talende!!! abe fri og så et par stykker mere, hvis dagsorden ikke er vildt gennemskuelig. Samtlige planer og hemmelige dagsordnerne bliver dog forpurret af en ny meget kløgtig og aggressiv gorillaart, som ikke har til sinds at lade vores "venner" slippe fra Congo i live.

Congo fungerer på det plan, at den er tempofyld og aldrig står stille. Ind imel...

11/06-05Bunden er nået
Anonym
En helt igennem elendig film.

Med tragikomiske optrin i junglen, og ditto angrebslystne gorillaer (tydeligvis menneske i abedragt!).

Klichéernes højborg.

22/09-02Synd For Bjerggorillaen
Anonym
Ujævn, gammeldags spændingsfilm der desværre udviser en lettere uheldig holdning til truede dyrearter, og den næsten udryddede bjerggorilla i særdeleshed.

Enkelte gode effekter og et par seværdige actionscener er der da at finde, men resten er stift, ugennemtænkt og klodset.

Skuespillerne er heller ikke for gode i deres roller. Curry ses i sin snart evige skurkerolle.

Instruktøren Marshall lavede ellers den ganske underholdende "Arachnophobia", men her har han skudt langt ved siden af. Efter en bog af Michael Crichton.


Fakta

Medvirkende
Dr. Peter Elliot Dylan Walsh
Dr. Karen Ross Laura Linney
Monroe Kelly Ernie Hudson
Herkermer Homolka Tim Curry
Richard Grant Heslov
R.B. Travis Joe Don Baker
Kahega Adewale Akinnuoye-Agbaje
Amy Lorene Noh
Amy Misty Rosas
Moira Mary Ellen Trainor
Bag kameraet
Instruktion Frank Marshall
Produktion Kathleen Kennedy
Manuskript John Patrick Shanley
Fotografi Allen Daviau
Klip Anne V. Coates
Scenografi J. Michael Riva
Musik Jerry Goldsmith
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure
Premieredatoer
Biograf 29.09.1995
Dvd 09.08.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 108 min.
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 53.385
Selskab Paramount Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...