Eye for an Eye

Karen (Sally Field) er over mobiltelefonen vidne til, at en voldtægtsforbryder slår hendes datter ihjel. Forbryderen anholdes, men klarer ved en teknisk juridisk twist frisag. Karen og hendes mand er ladt i stikken af et ineffektivt retssystem. Karen beslutter sig at tage sagen i egen hånd, og snart er der ikke langt fra sorg til selvtægt: Et øje for et øje. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Thriller
Instruktør John Schlesinger
Medvirkende Sally Field, Ed Harris, Olivia Burnette, Alexandra Kyle
Spilletid 101 min.
Biopremiere 19.07.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

John Schlesinger

(INSTRUKTØR)
Veteranen John Richard Schlesinger indledte sin karriere som tryllekunstner og forsøgte sig som skuespiller på universitetet i Oxford efter Anden Verdenskrig. Som spillefilmsinstruktør debuterede han i 1962 med "En slags kærlighed" og fik sit store gennembrud med "Darling" (1965), der havde Julie Christie i hovedrollen. Med den manifesterede han ...

Anmeldere

Scope
Død mand går fri

Sympatisk men firkantet film om, hvordan sorg let kan vendes til hævngærrighed

Et barn råber midt om natten om hjælp. Et stort insekt har forvildet sig ind på børneværelset. Moderen kommer til undsætning. "Dræb det, dræb det" kommer det hjertensskærende og hævngærrigt fra det bange lille barn. Men moderen har tingene under kontrol og lukker insektet ud i natten. Filmen "Eye for an Eye" indleder fint med denne lille allegori. Hvad der sker, når kontrollen tabes, og insekter forvandles til dræbere i menneskestørrelse, skal senere vise sig i denne film om forbrydelse og straf.

"Eye for an Eye" har et godt greb om suspence-dramaets principper. Familien McCann gør klar til at fejre den mindste datters fødselsdag. Karen, moderen, er på vej hjem fra arbejde og havner i en trafikprop. Hun ringer fra mobiltelefonen til den ældste datter, der er igang med oppyntningen. Det ringer på døren, og datteren åbner intetanende for sin morder. For åben telefon bliver Karen vidne til sin ældste datters dødskamp. En ubehagelig men fantastisk dramatisk og medrivende scene.

Politiet finder hurtigt en gerningsmand, der fældes ved en DNA-analyse. Det der skulle have været en rutinemæssig retssag med en skudsikker anklage, viser sig imidlertid at ende i en juridisk blindgyde. Forbryderen Doob opnår tiltalefrafald, selvom alt taler for hans skyld, og familien McCann efterlades nu med indestængte frustrationer over et ineffektivt juridisk system oveni sorgen.

Hvem der er skurken sås der absolut ingen tvivl om. Kiefer Sutherland portrætterer voldtægtsforbryderen Doob med uomtvistelig ondskabsfuldhed. Doob er så éendimmensionel ond, at det næsten bliver pinligt. Han hælder glohed kaffe over herreløse hunde, nedværdiger de hjemløse med en sådan lyst, at figuren træder over i tegneseriens rækker. "Eye for an Eye" er ikke en "who-did-it" film. Den tematiske vægt lægges over på retfærdighedens fyldest.

Sally Field, i rollen som Karen McCann, er, som så ofte før, inkarnationen af en helt almindelig pæn husmor, der umiddelbart ikke kan gøre en kat fortræd. Sammen med ægtemanden, spillet af Ed Harris, prøver hun at bearbejde sorgen i en selvhjælpsgruppe for voldsramte familier. Karen for ved disse møder nys om, at der er andre måder at bearbejdes sorg end blot at tale om tingene. Hun vil have hævn.
Filmen prøver sympatisk, men temmelig firkantet, at vise os, hvad der sker, når sorg og magtesløshed pludselig vendes til hævngerrighed. Til tider så symatisk at det forekommer helt rimeligt at gribe til selvtægt, hvis retfærdighed ikke kan opnås indenfor lovens rammer. Det betyder i dette tilfælde, ja - et øje for et øje.

"Eye for an Eye" bevæger sig ind på svært terræn, hvor dilemmaerne tårner sig op. John Schlesinger, instruktøren med så fremragende film som "Midnight Cowboy" og "Marathonmanden" bag sig, klarer skærene, men noget mesterværk fra hans hånd er der ikke tale om. Filmen er en håndværksmæssig gedigent stykke arbejde, både hvad skuespilspræstationer og dramatisk punch angår.

Tidligere på året kom Tim Robbins med sit bud på emnet forbrydelse og straf i filmen "Dead Man Walking". Selvom mange nok var ved at kvæles i dens afbalancerede politiske korrekthed, anser jeg filmen for at være en af de mest nuancerede og gribende indenfor sit felt. "Eye for an Eye" mestrer ikke på samme overbevisende måde at blotlægge dilemmaer og paradokser, men den er da forsøget værd.

Brugere

23/01-07Flyvende Sutherland i en tynd film! 2
Samlebånds thriller, med alle de forudsigelige og obligatoriske elementer, som kendetegner en thriller. Handlingen er indrømmet underholdende, og den har da fine øjeblikke med spænding (der er desværre alt for få af dem), takket være Sutherland, som virkelig giver den hele armen og ses måske i sin livs præstation. Harris er en smule skuffende, men han har egentlig ikke den afgørende rolle, og får ikke lov til at komme meget på banen. Sally Fields rolle mangler troværdighed. Desværre er Sutherlands præstation alene ikke nok til at redde denne film. Filmen har simpelthen uendelig lidt at byde på, og drukner desværre i alt for mange klicheer, og man kunne også savne lidt mere troværdighed hen mod slutningen. Men altså en thriller, der på intet tidspunkt gør indtryk, dertil er den altså alt ...

30/01-04Åbningen er fed.
Anonym
Åbningsscenen er ihvertfald en klassisk nu-skal-i-eddermame-allesammen-se-hvor-ukomfortabelt-det-kan-være Schlesinger scene.

Jeg har nogen gange funderet over om han monstro var sadist?

Okay film, er dog ikke sikker på at et vigilante budskab passer sammen med en mere nede på jorden realistisk verden (i forhold til Batman for eksempel), det giver mig af en eller anden grund en dårlig smag i munden... måske er det bare fordi jeg er vattet skandinav som ikke kan vædsætte når folk ser rødt?

30/01-04WOW, WOW, WOW!!!!!!!!!!!!!!
Anonym
"s..s..s..sorry!", er en replik man ikke bare lige glemmer! Kiefer Sutherland er fantastisk i denne film! Filmen fortjener al den ros den kan få!!!!

Fakta

Medvirkende
Karen McCann Sally Field
Mack McCann Ed Harris
Julie McCann Olivia Burnette
Megan McCann Alexandra Kyle
Robert Doob Kiefer Sutherland
Denillo Joe Mantegna
Dolly Green Beverly D'Angelo
Peter Green Darrell Larson
Angel Kosinsky Charlayne Woodard
Sidney Hughes Philip Baker Hall
Bag kameraet
Instruktion John Schlesinger
Produktion Michael I. Levy
Manuskript Rick Jaffa, Amanda Silver
Fotografi Amir M. Mokri
Klip Peter Honess
Scenografi Stephen Hendrickson
Musik James Newton Howard
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 19.07.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 101 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 33.489
Selskab Paramount Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...