Foxcatcher

Den mutte bryder Mark Schultz har vundet OL-guld, men føler sig stadig overskygget af sin storebror og kollega, Dave. Mark øjner sit livs chance, da den excentriske rigmand John du Pont inviterer ham til at bo på sit landsted, hvor du Pont vil træne Mark op til OL i 1988. Mark ser en faderfigur i sin nye velgører, men da Dave også melder sin ankomst, åbenbarer du Ponts sande, kontrollerende væsen sig. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Drama, Thriller
Instruktør Bennett Miller
Medvirkende Channing Tatum, Steve Carell, Mark Ruffalo, Sienna Miller
Spilletid 130 min.
Biopremiere 15.01.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Dramaets slutning bliver et elegant slag i maven, eksekveret med hårdtslående overraskelseseffekt. Men selv når 'Foxcatcher' eskalerer, forbliver stemningen vinterkølig og mildt truende. Den kølighed ligger også i du Ponts pauseringer, i den kolde luft mellem ord og sætninger."

Berlingske
"Millers instruktion er beundringsværdig ved sin neutralt observerende tilbageholdenhed, der levner stor plads til skuespillernes magtfulde tilstedeværelse i filmen."

Jyllands-Posten
"... for lang bliver "Foxcatcher" desværre, og Miller kommer til at fortabe sig i gentagelser og unødig trækken handlingen ud. Historien og det fremragende skuespil havde stået langt stærkere i en kortere version. For den og det er vanvittigt seværdigt."

Weekendavisen
"Man lærer, at kærlighed ikke kan købes, og at ingen bliver lykkelig af at være rig. Det kommer næppe bag på nogen, men Tatum, Ruffalo og Carell gør de evige sandheder meget konkrete. Man går hovedrystende ud og er glad for ikke at være født med en guldske i munden."

Information
"Det tjener til Bennett Millers ære at de samfundspolitiske implikationer og angrebene på USA's ene procent - eller promille - aldrig bliver propagandistiske eller voldsomt eksplicitte, at Foxcatcher mere end noget andet er et psykologisk raffineret kammerspil."

Ekstra Bladet
"Ud over at være en spændende og velfortalt historie (instruktøren vandt De Gyldne Palmer i Cannes), som på eminent facon formår at dosere sine virkemidler, så lever 'Foxcatcher' ikke mindst i kraft af sine fremragende skuespilpræstationer."

Cinemazone
"... et velspillet, mørkt portræt af karakterer, du ikke har lyst til at møde i virkeligheden."

Ekko
"Den langsomme, tålmodige klipning opbygger en urovækkende, næsten kvalm klump af suspense, som lader publikum vide – uanset hvor meget man kender til baggrundshistorien – at noget går ravruskende galt i tredje akt. Gennemtænkt scenografi, lyddesign og fotografering bidrager med indtil flere prikker over i’et i dette foruroligende og utroligt vellykkede filmværk."

Brugere

17/04-18Stille indadvendt brydekamp
Jeg må ærligt indrømme, at jeg blev noget skuffet da jeg forleden dag så "Foxcatcher" for første gang. Det har ikke skortet på meget positive anmeldelser, så jeg havde ret høje forventinger til filmen. Desværre kunne jeg ikke tilslutte mig begejstringen herinde.

Noget som slog mig ved "Foxcatcher" var, at den er så forbandet stille. Nu ved jeg ikke, om jeg ikke havde skruet højt nok op på mit tv, men i lange perioder oplevede jeg, at lyden var nærmest helt fraværende, hvilket blev brudt af, når skuespillerne talte. Jeg siger ikke, at jeg hellere ville have vamle strygere til at køre henover lydsporet, men det er sgu tæt på, når filmens lydtæppe er så kedeligt og nærved ikke eksisterende. En films lydsport behøver ikke være fyldt med musik eller replikker. Men man må sgu gerne opbygge ...

17/02-15Tre meget atypiske hovedroller bærer en film om tragiske ambitioner
Brydning er omdrejningspunktet for den virkelige historie, der ligger bag "Foxcatcher". Helt præcist brydning i fristil, som i 1984 var den disciplin, som brødrene Dave og Mark Schultz begge vandt olympisk guld i. Efter OL bliver Mark Schultz kontaktet af mangemillionæren John du Pont, som vil opbygge sit helt eget team og derigennem skabe det bedste amerikanske brydelandshold nogensinde. Med hjælp fra Mark lykkes det også at få storebror Dave til at frigøre sig og komme med på holdet som træner frem mod OL i 1988. Men deres nye mæcen begynder også at opføre sig mere og mere besynderligt.

"Foxcatcher" skildrer nemlig først og fremmest den lettere mystiske John du Pont, der sælger sin idé om at skabe Team Foxcatcher - opkaldt efter familiens landsted i Pennsylvania - som sit personlige...

18/01-15Vindende tabere og tabende vindere
Oscar-akademiet har i mine øjne begået en eklatant brøler denne gang. Ingen Oscar-uddeling mangler diskussion - sådan er det i sagens natur, når nogen går tomhændet hjem, men jeg vil gerne starte diskussionen allerede i nomineringsfasen. Det forekommer mig nemlig uforståeligt, at der ikke var plads til "Foxcatcher" i den helt store kategori (som oven i købet har været udvidet siden 2009). Det er faktisk ikke i orden. Når instruktøren så samtidig har fået en nominering for sin instruktion i en mere snæver kategori.....så smelter min hjerne. Det giver sgu da for helvede ingen mening???

Uanset hvad så bør du unde dig selv en tur i biografen og se "Foxcatcher", inden de gyldne statuetter uddeles. Bennett Miller har lavet en fremragende film. Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle forvente,...

15/01-15Steve Carell er mega god til at have en stor næse på og være mega creepy.
Jeg skal nok forsøge at holde igen med dumsmarte bemærkninger om Oscar bait og den der store næse, som Steve Carell har fået sat på til rollen som den excentriske og stenrige John du Pont.

Foxcatcher er nemlig – Oscar-næse eller ej – en nådesløs, tragisk og fremragende ond oplevelse. På den bedst mulige måde, forstås.

Læs evt. videre: http://filmskribenten.dk/?p=19748

Fakta

Medvirkende
Mark Schultz Channing Tatum
John du Pont Steve Carell
David Schultz Mark Ruffalo
Nancy Schultz Sienna Miller
Jean du Pont Vanessa Redgrave
Jack Anthony Michael Hall
Henry Beck Guy Boyd
Fred Cole Brett Rice
Danielle Schultz Samara Lee
Alexander Schultz Jackson Frazer
Bag kameraet
Instruktion Bennett Miller
Produktion Anthony Bregman, Megan Ellison, Jon Kilik, Bennett Miller
Manuskript E. Max Frye, Dan Futterman
Fotografi Greig Fraser
Klip Jay Cassidy, Stuart Levy, Conor O'Neill
Scenografi Jess Gonchor
Musik Rob Simonsen
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Biografifilm
Nøgleord Baseret på en virkelig historie, Brødre, Mord, Morder, OL
Premieredatoer
Biograf 15.01.2015
Dvd 05.06.2015
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2014
Spilletid 130 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Media Rights Capital, Likely Story, Annapurna Pictures
Biodistributør United International Pictures
Dvd-distributør Universal/Sony Pictures

Se også...