Bag fjendens linjer ('71)

I 1971 bliver den unge, engelske rekrut Gary sendt til Nordirland med sin deling. Situationen i Belfast er sprængfarlig, for IRA har optrappet sine terroraktioner, og de protestantiske loyalister er i åben krig mod de katolske nationalister. En patrulje i det katolske kvarter løber løbsk, og Gary kommer væk fra sin gruppe. Alene, ubevæbnet og på fjendtligt område må han kæmpe for at holde sig i live. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Action, Krigsfilm, Thriller
Instruktør Yann Demange
Medvirkende Jack O'Connell, Richard Dormer, Charlie Murphy, David Wilmot
Spilletid 99 min.
Biopremiere 18.12.2014
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"En komprimeret spændingsfilm indrammet af et stærkt tidsbillede fokuserer på Garys desperate flugt. På hans kvalmende frygt og kamp for at finde overlevelsesinstinktet."

Berlingske
"At gå i biografen og se »Bag fjendens linjer« er som at blive håndteret temmelig kontant i biografsædet. Man er så mandsopdækket og snapper så meget efter vejret, at det til tider bliver klaustrofobisk. Heldigvis har man lige de sidste procent menneskeligt overskud til at beundre den formfuldendte gennemførte og aldrig slappe krigsthriller, der lover godt for Yann Demanges fremtid"

Jyllands-Posten
"Filmen lykkes på grund af Jack O'Connells overbevisende spil i hovedrollen."

Information
"Og så formår Yann Demange og manuskriptforfatter Gregory Burkes - ikke mindst gennem knivskarpe dialoger - at give konfliktens kompleksiteter en del nuancer. Noget af en bedrift, når man samtidig som tilskuer snapper efter vejret under den hæsblæsende action."

Ekstra Bladet
"Både spændende som en thriller og tankevækkende som en beskrivelse af, hvad (borger) krig gør ved folk, skruet eminent sammen af debutanten Yann Demange, velspillet på alle pladser og filmet med nærmest dokumentarisk nøjagtighed."

B.T.
"...historien er hamrende spændende, og tidsbilledet løfter intensiteten. Det er brutalt og blodigt, og selv om den historiske relevans i det lange løb ofres på spændingens alter, er man aldrig mindre end effektivt underholdt."

Ekko
"Vi er i en forfølgelses-thriller, hvor alle jagter den fortabte dreng. Både instruktør og manuskriptforfatter har et godt greb om genrerne, og de maler karakterer og konflikter med en humanisme, så man mærker tragedien, når en ung mand er blevet beordret til at slå en anden ung mand ihjel."

Brugere

02/03-16Autentisk action.
Kameraføring får det til at virke som om man er med, da det sker. Uden den store dialog oplever man en del skæbner - og må selv gætte sig til en del, som bliver sagt mellem linjerne.

27/12-14Den nordirske konflikt i medrivende frøperspektiv
Belfast, 1971: Et engelsk regiment bliver sat ind for at hjælpe med at holde volden mellem nordirske separatister og loyalister nede. På den første dag i felten bliver de sendt ud for at hjælpe politiet med ransagninger i den katolske bydel, men en ung rekrut bliver adskilt fra resten og flygter med militante IRA-folk i hælene. Og på turen gennem det borgerkrigslignende Belfast ser han ting, som betyder, at de engelske specialstyrker også gerne vil have fingrene i ham.

"'71" er en skarpt instrueret debutfilm af fransk-britiske Yann Demange, der stort set fra første minut dropper publikum ned i gadehøjde i Belfast som tilskuere til en intens jagt, hvor den desorienterede hovedperson aldrig ved, hvad der venter om næste gadehjørne. Formelt er han og de andre soldater der for at holde or...

Fakta

Medvirkende
Gary Hook Jack O'Connell
Eamon Richard Dormer
Brigid Charlie Murphy
Boyle David Wilmot
Kaptajn Sandy Browning Sean Harris
Quinn Killian Scott
Løjtnant Armitage Sam Reid
Sergent Leslie Lewis Paul Anderson
Sean Barry Keoghan
Paul Haggerty Martin McCann
Bag kameraet
Instruktion Yann Demange
Produktion Robin Gutch, Angus Lamont
Manuskript Gregory Burke
Fotografi Tat Radcliffe
Klip Chris Wyatt
Scenografi Chris Oddy
Musik David Holmes
Genrer og relationer
Genre Action, Krigsfilm, Thriller
Nøgleord 1970'erne, IRA, Menneskejagt, Nordirland, Soldat
Premieredatoer
Biograf 18.12.2014
Dvd 30.04.2015
Øvrige oplysninger
Land Storbritannien
Sprog Engelsk
Produktionsår 2014
Spilletid 99 min.
Trailer Eksternt site
Selskab Warp Films, Crab Apple Films
Biodistributør Miracle Film
Dvd-distributør Another World Entertainment

Se også...