Martin Scorsese

Martin Scorsese tilhørte den første generation af amerikanske instruktører, der havde en akademisk indfaldsvinkel til faget og er nærmest indbegrebet af en amerikansk auteur (om end han sjældent skriver sine manuskripter selv).

Siden studiedebuten med 'Togrøverne fra Arkansas' (1972) har den speedsnakkende italiensk-amerikaner lavet film inden for en række vidt forskellige genrer. 'Taxi Driver' (1976) med instruktørens kæledægge Robert De Niro i hovedrollen blev hans store gennembrud, og deres samarbejde bar atter frugt i den legendariske boksefilm 'Raging Bull' (1980) samt den underkendte 'King of Comedy' (1983). Hans bedste værk i halvfemserne var den forrygende mafiaskildring 'Goodfellas' (1990).

Scorseses film er gerne visuelt virtuose og omhandler ofte mænd, der er plaget af samvittighedskvaler, indre dæmoner eller på anden vis er trængt op i en krog. Instruktøren er besat af en flammende kærlighed til mediet og har ry for at være et omvandrende filmleksikon.

Han spillede Van Gogh i 'Akira Kurosawas Drømme' (1990) og har i egne film brugt sine forældre som skuespillere flere gange. Scorsese var en overgang gift med Isabella Rossellini.
Født
17/11-1942 Queens, New York, USA
< 1 >