Christopher Lee

Den myreflittige Christopher Frank Carandani Lee tilbragte en årrække som en slags stik-i-rend-dreng i små roller, før filmindustrien fik øje på hans talenter. Med sine aristokratiske træk, sin dybe stemme, høje figur og bydende væsen blev han nærmest et ikon for det legendariske engelske selskab Hammer Films.

Lees cv tæller roller indenfor så mange forskellige genrer (både på spillefilm og i tv-produktioner), at han har opnået en plads i Guinness Book of World Records. I dag huskes han dog primært for en lang række af skurkeroller i britiske og siden amerikanske gyserfilm.

Lee fik sit gennembrud i 1957 som monstret i ’The Curse of Frankenstein’ og cementerede sin position året efter med hovedrollen i en indspilning af historien om ’Dracula’. Samme år spillede han Sherlock Holmes i ’Baskervilles hund’. I alle tre film spillede Lee sammen med landsmanden Peter Cushing, og makkerparret kan opleves i en række film fra perioden.

Lee gentog siden rollen som Dracula og Sherlock Holmes i flere film, ligesom han har optrådt som Fu Manchu i fem film.

Blandt de mere kendte af Lees film hører rollen som Rochefort i Richard Lesters ’De tre Musketerer’ (1974) og ’De fire musketerer’ (1975), Bond-filmen ’Manden med den gyldne pistol’ (1974), hvor han har skurkerollen som Scaramanga og Spielberg-komedien ’1941’ (1979), hvor han giver den som nazi-officer.

Op gennem 1980’erne og 1990’erne optrådte Lee primært i en lang række tv-film og tv-serier.

Hvis Lee plads i filmhistorien ikke allerede skulle være sikret efter 50 års tjeneste, så satte han trumf på i sin karrieres efterår med roller i to af filmhistoriens mest succesfulde serier overhovedet. Rollerne som henholdsvis Saruman i Peter Jacksons tredelte historie om ’Ringenes Herre´ og som Grev Dooku i George Lucas’ ’Star Wars: Episode II – Attack of the Clones’ (2002) gjorde Lee synlig for et helt nyt og langt større publikum end nogensinde tidligere i sin lange karriere.

Lee udgav i 1977 selvbiografien ’Tall, Dark and Gruesomme’. Han taler glimrende fransk og flydende tysk. Under anden verdenskrig gjorde han tjeneste i den britiske flyvevåben og efterretningstjeneste.

I 2001 fik Lee CBE ordenen af den engelske dronning Elizabeth II. Lee selv har dog også royalt blod i årene fra sin mor, der er af italiensk afstamning.

Christopher Lees officelle hjemmeside.
Født
27/05-1922 Belgravia, London, Storbritannien
Død
07/06-2015 Chelsea, London, Storbritannien
< 1 2 >