Orson Welles

I en alder af blot 26 debuterede George Orson Welles i 1941 med en film, der stadigvæk jævnligt fremhæves af filmkritikere som verdens bedste – ’Den store mand’. Welles spiller ikke bare hovedrollen, men er desuden producent, instruktør og medforfatter til filmen om bladkongen Charles Foster Kanes storhed og fald.

Filmen blev en skandale-succes. Kritikere beundrede filmen, men den blev samtidig et kommercielt flop, fordi den magtfulde William Randolph Hearst boykottede filmen i alle sine aviser, og alle USA's vigtigste biografer fulgte hans eksempel. ’Den store mand’ gør brug af raffinerede og innovative fortælleteknikker. Fotograf Greg Tolands billeder er præget af avanceret dybdefokus og anvender ofte en meget lavt placeret kamera. Filmen rummer en række temaer som Welles’ ville udforske i resten af sin produktion: magtfulde mænd, idealisme og korruption, bedrag, og virkelighed overfor iscenesættelse.

Welles’ anden film, Familien Amberson (1942), var et ambitiøst historisk familiedrama. På grund af negative reaktioner fra et testpublikum blev filmen, til Welles’ store fortrydelse, beskåret med en tredjedel. Filmen havde overskredet sit budget og floppede kommercielt. Welles nåede aldrig igen at få et uproblematisk forhold til den etablerede filmbranche og har selv udtalt: ’I started at the top and worked down.’

Resten af sin karriere måtte Welles kæmpe hårdt, og ofte forgæves, for at finansiere sine projekter og de nåede i de færreste tilfælde publikum i den udgave som Welles oprindeligt havde tænkt sig. Yderligere højdepunkter omfatter noir-filmen ’Kvinden fra Shanghai’ (1949), hvor Welles spiller overfor sin eks-kone Rita Hayworth, ’Othello’ (1952), der fik guldpalmerne i Cannes og ’Politiest blinde øje’, der rummer en af filmhistoriens mest berømte åbningsscener. Siden 19xx lavede Welles de fleste af sine film i Europa.

For at tjene penge til at finansiere sine projekter med har Welles medvirket i en lang række film af andre instruktører, heriblandt ’Den tredje mand’ (1949), ’Catch-22’ (1970) og ’Muppet går til filmen’ (1979).

Til Welles ufuldendte og sagnomspundne film hører blandt andre ’The Deep’ (1970), ’The Other Side of The Wind’ (1972) og ’Don Quixote’.

Welles fik sammen med Herman Mankiewicz en Oscar for sit manuskript til ’Den store mand’. I 1970 fik han en Oscar for sit samlede virke.
Født
06/05-1915 Kenosha, Wisconsin, USA
Død
10/10-1985 Hollywood, Califonien, USA
< 1 >