Helle Ryslinge

Udover en række roller som skuespiller i smallere film er Ryslinge primært kendt som en kompromisløs instruktør, der arbejder i samme tradition som Erik Clausen med at lave moderne folkekomedier med satiriske kommentarer til det danske samfund. Ryslinge har selv skrevet manuskript til alle sine spille film.

Efter to årtier med teaterarbejde fik Helle Ryslinge et stort folkeligt gennembrud med 'Flamberede hjerter' (1986). I filmen skildrer Kirsten Lehfeldt den søgende sygeplejerske og single-pige Henry, der udsætter sig selv for umulige og uduelige mænd af alle afskygninger. Den modtog flere Bodil- og Robert-priser og lokkede en halv million i biografen.

Herefter fulgte 'Sirup' (1990) om ætsende jalousi mellem et ungt kunstnerpar, og den noget mindre succesfulde alderdoms-romance 'Carlo & Esther' (1994). Bortset fra den satiriske skildring af en velkendt danske mandetype i novellefilmen 'Ølaben' (1996) skulle der gå otte år før Ryslinges næste film så dagens lys.

I 'Halalabad blues' (2002) skildres et skæbnesvangert møde mellem en stærke danske single-pige og en tyrkisk mand.
Ryslinge har hovedroller i tre film af instruktøren og filmmanden Christian Braad Thomsen, heriblandt 'Koks i kulissen' (1983) om en revy-duo på turné, og værtshus-dramaet 'Den Blå Munk' (1998).

I begyndelsen af 1980’erne skabte hun sammen med Anne Marie Helger revyen ’Dameattraktioner’, der satte kønsroller på dagsordenen. Ryslinge er uddannet folkeskolelærer.
Født
10/01-1944 Danmark
< 1 >