Will Smith

Will Smith
Den charmerende drengede Smith etablerede sig i 1990'erne som en af sit lands mest succesfulde sorte entertainere, først som rapper og siden som tv-stjerne og filmskuespiller. Skuespiller Smith debuterede i sitcom'en 'Rap fyr i L.A.' (1990-96). Serien blev en stor succes, så det var naturligt for Smith at forsøge sig som filmskuespiller.

Med hovedrollen som hustleren Paul i dramaet 'En ukendt ven' (1993) påkaldte Smith sig for første gang seriøse kritikeres opmærksomhed. Efterfølgende har Smith dog næsten udelukkende gjort sig gældende i film, der er rige på action, adventure og humor. Den første af disse er action-komedien 'Bad Boys' (1995), der efterfulgtes af blockbuster-braget 'Independene Day' (1996).

Sammen med Tommy Lee Jones bekæmpede han slimede bæster fra fjerne planeter i sci-fi-komedien 'Men in Black' (1997). Filmen blev en af årets store hits, så det kan næppe overraske, at filmen fik en fortsættelse - omend først fem år senere.

Konspirationsthrilleren 'Enemy of the State' (1998) var ganske ulidelig omend en kommerciel succes. Mens adventure-filmen 'Wild Wild West' (1999) blev Smiths første alvorlige flop, kunne han glæde sig over, at hans tema-sang til filmen blev et stort hit.

Portrættet af ikonet Muhammed Ali var Smith mest ambitiøse rolle til dato. Han var selv i høj grad med til at udvikle projektet og håndplukkede Michael Mann til rollen som instruktør. Rollen indbragte ham en Oscar-nominering, men fik en blandet modtagelse hos både publikum og anmeldere. Filmen fik ikke dansk biografpremiere.

Som rapper slog Smith igennem sammen med kompagnonen Jeff Townes som DJ Jazzy Jeff og the Fresh Prince i slutningen af 1980'erne. Med hits som 'Parents Just Don't Understand' var de eksponenter for en radiovenlig feel-good hip hop og gjorde ikke noget for at skjule, at deres rødder var i middelklassen og ikke ghettoen. Smith har siden haft succes som solokunstner med albums som 'Big Willie Style' (1997) og 'Willenium' (1999).
Født
25/09-1968 Philadelphia, USA
< 1 >