Roland Emmerich

Tyske Roland Emmerich har tordnet sit navn fast en lille håndfuld effekttunge science fiction- og katastrofefilm fra den absolut dyreste del af Hollywoods skala. De dyre produktioner til trods så har Emmerich opnået et ry som en meget økonmisk ansvarlig instruktør, der formår at skabe sine spektulære popcorn-film noget billigere end hans kolleger ville have kunnet.

Efter en håndfuld film i sit hjemland debuterede tyske Roland Emmerich på amerikansk grund med 'Universal Soldier' (1992), en ubegavet, men bestemt ikke ineffektiv actionfilm med Jean-Claude Van Damme i hovedrollen.

Efter 'Independence Day' (1996) kunne Emmerich med god ret skrive Mr. Blockbuster på sit visitkort. Emmerichs nyfortolkning af historien om 'Godzilla' (1998) - oprindelig en japansk film fra 1954 - var i sandhed en katastrofefilm ifølge snart sagt alle anmeldere, men den formåede i desto mindre at sælge et ikke ubetydeligt andtal billetter.

Herefter vendte Emmerich blikket mod fortiden og instruerede Mel Gibson i det episke drama 'The Patriot' (2000), der er henlagt til den amerikanske borgerkrig.

Dennis Quaid og Jake Gyllenhaal har hovedrollerne i 'The Day After Tomorrow'. I denne film bruger Emmerich en lille milliard kroner på at fortælle, hvad der sker, når drivhuseffekten viser sit sande ansigt.

Emmerichs studenterprojekt fra filmskolen i München, 'Das Arche Noah Prinzip', er sansynligvis historiens dyreste afgangsfilm nogensinde. Filmens budget lød på næsten fire milllioner kroner. I 1984 åbnede den Berlin Filmfestival og blev siden solgt til 20 lande.

Kort efter grundlagde han sammen med Dean Devlin produktionsselskabet Centropolis Films, der siden har produceret alle Emmerichs film.
Født
10/11-1955 Stuttgart, Tyskland
< 1 >