Steven Spielberg

Med sine mangeartede projekter og produktioner er Steven Allan Spielberg det tætteste man kommer på en konge af Hollywood. Den på en gang visionære og traditionelle instruktør har en finger med i utallige spillefilm.

Allerede som 22-årig underskrev Spielberg en 7-årig kontrakt med Universal, hvor han startede som instruktør af TV-film i starten af 70'erne. Gennem årene har Steven Spielberg formået at gøre sit navn til et varemærke. Begrebet en 'Spielberg-film' dækker over en særegen blanding af spektakulær mainstream og eksistentiel alvor, der har henrykket biografpublikum verden over siden hans store gennembrud med haj-filmen 'Dødens Gab' (1975).

Film som 'E.T.' (1982), 'Indiana Jones' (1984), 'Jurassic Park' (1993) og 'Saving Private Ryan' (1998) er vidt forskellige, men alle har de mesterinstruktørens umiskendelige fingeraftryk. Og alle er de blandt de største i filmhistorien. Her finder man Spielberg opskrift på succes: banebrydende teknik, godt håndværk og en sentimental, spændende historie iblandet basale betragtninger om livet i almindelighed.

Den fortløbende strøm af kassesucceser har gjort Spielberg til en af Hollywood rigeste, med en personlig formue på over to milliarder dollars. Gennem sit firma Amblin Entertainment har Spielberg også stået som producer og det mere svævende begreb Executive Producer på en lang række spillefilm. 'Tilbage til fremtiden' (1985), 'Men in Black' (1997) og 'Zorro - Den maskerede hævner' (1998) for blot at nævne tre.

Sammen med Jeffrey Katzenberg og David Geffen grundlagde Spielberg i 1995 produktionsselskabet Dream Works SKG, der som eneste reelle konkurrent til Disney har stået bag film som 'Prinsen af Egypten' (1998) og Shrek (2001). Da Stanley Kubrick døde i 1999 overtog Steven Spielberg, Kubricks sidste filmprojekt 'A.I.' (2001).

Spielberg er far til seks, og børn er også et tilbagevendende element i hans film. Men selvom Spielberg åbenlyst interesserer sig for elskov i sit eget soveværelse, udmærker hans film sig ved et totalt fravær af sex.
Født
18/12-1947 Cincinnati, Ohio, USA
< 1 2 >