Laurence Fishburne

Efter talrige småroller som småforbryder og tough guy begyndte den afroamerikanske Larry Fishburne at få roller med mere substans ved indgangen til 1990’erne.

Med en intens og intelligent udstråling har Fishburne siden taklet en række vidt forskellige roller. Det store gennembrud kom med rollen som Morpheus i Matrix-trilogien. Sideløbende med sin filmkarriere har Fishburne også opnået stor anerkendelse som teaterskuepiller.

Som Clean var han med til at sejle Martin Sheen op af floden og ind i mørkets hjerte i Francis Ford Coppolas legendariske 'Dommedag Nu' (1979). Den unge Fishburne løj om sin alder for at få rollen, og oplevelserne under de meget lange og kaotiske indspilninger fik stor betydning for den grønne skuepiller.

Efterfølgende havde han små roller i Coppolas 'Motorcykeldrengen' (1983) og 'The Cotton Club' (1984).

Fisburne gav en elektrisk præstation som lejemorder i gangster-dramaet 'King of New York' (1990) og var den strenge faderfigur i John Singletons pædagogiske ghettodrama 'Boys in the Hood' (1991).
Rollen som Tina Turners mindre gode halvdel i biografi-filmen 'What’s Love Got To Do With It?' (1993) indbragte ham en Oscar-nominering.

Selvom titelrollen i Oliver Parkers 'Othello' (1995) hverken fik anmelderne eller publikum til at gå i ekstase, så vidnede rollen om at Fishburnes karriere var inde i en positiv udvikling.

I 2000 debuterede Fishburne som instruktør med dramaet 'Once In The Life', baseret på hans eget teaterstykke Riff-Raff. Han havde endvidere selv hovedrollen i filmen.

Fishburne er født i Georgia, men vokset op med sin mor i Brooklyn i New York efter sine forældres skilsmisse. I slutningen af 1980’erne optrådte Fishburne som Cowboy Curtis i 'Pee Wee’s Playhouse', en tv-serie for børn.

I 2002 blev Fishburne gift med skuespillerinden Gina Torres, der har en mindre rolle i 'The Matrix Reloaded' (2003).
Født
30/07-1961 Augusta, Georgia, USA
< 1 >