Snowden

Amerikaneren Edward Snowden ønsker at tjene sit land. Han er uegnet til militærtjeneste, men finder sin rette hylde som analytiker for CIA og siden sikkerhedsbureauet NSA. I 2013 opdager han, at USA's regering ulovligt overvåger hele verdens befolkning via mobiltelefoner og computere. Det sætter Snowden i et etisk dilemma: Vælger han at røbe dette overgreb på menneskerettighederne, bliver han selv landsforræder. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama, Thriller
Instruktør Oliver Stone
Medvirkende Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto
Spilletid 135 min.
Biopremiere 29.09.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...er en ret god film, hvis man ser den som et stordrama, der har til formål at gøre os lidt mere klar over, hvad verdens mægtigste lands overvågningsprogrammer har af betydning for os i det små og for globalpolitisk uretfærdighed."

Berlingske
" I en traditionelt fortalt historie bobler de små glæder med birolleskuespillerne ind og ud mellem en rimelig portion spænding, selv om de fleste af os kender historien."

Ekstra Bladet
"Stone forfalder heldigvis ikke til fristelsen for at overdramatisere begivenhederne (der jo grundlæggende ikke er synderligt filmiske), men satser i stedet på både de menneskelige og ikke mindst politiske og etiske aspekter ved forløbet. Det gør ikke bare ' Snowden' til en god film, men tilmed en yderst vigtig af slagsen. Og instruktørens bedste i mange år."

B.T.
"...selvom alle efterhånden kender historien, og selvom filmen er mindst en halv time for lang, så kommer Stone godt omkring emnet, og uanset om man er for eller imod Edward Snowden, så føler man sig godt og intelligent underholdt."

Cinemazone
"Edward Snowden gjorde sit for at gøre en forskel og lever i dag i eksil i Rusland som konsekvens – filmen får midt i sin forblændede loyalitet overfor handlingen desværre aldrig portrætteret personen på en særlig mindeværdig eller interessant facon."

Ekko
"'Snowden' er vigtig, ikke for filmkunsten, men for den demokratiske verden."

Brugere

01/02-17Helt eller forrædder?
Oliver Stone skal afgjort have points for at have lavet en afballanceret film.

Han fremstiller ikke Snowden som den store amerikanske helt, som har gjort det hele af patriotiske grunde. Ifølge Stone er Snowden en helt almindelig amerikaner, med særlige evner - som viste sig ved et tilfælde.

Faktisk er Snowden så dygtig, at det er ham som er arkitekten bag mange af de overvågningsprogrammer som han selv ender med at tage afstand fra.

Langsomt begynder Snowden at få en samvittighed - Stone giver ikke ham selv æren for den. Indflydelsen kommer fra hans kæreste,
Shailene Woodley - som er langt mere venstreorienteret og samfundskritisk, end Snowden. Faktisk opstår det endelige brud på tilliden mellem CIA og Snowden først, da han opdager at han og kæresten overvåges.

Derfor er de...

23/10-16Manden, der blæste i fløjten
Oliver Stone vender tilbage til det politiske og biografiske drama med denne film om Edward Snowden, som både skildrer de afgørende døgn i 2013, hvor Snowden mødte to journalister og en dokumentarfilminstruktør på et hotel i Hong Kong, og tegner et portræt af vor tids mest berømte whistleblower.

Edward Snowden kræver formentlig ikke nogen nærmere introduktion - hans afsløringer af, hvordan USA's efterretningstjenester misbruger moderne teknologi til basalt set at kunne overvåge hele verden, har været én af de største nyhedshistorier i de senere år. Inklusive at dokumentarfilminstruktøren fra Hong Kong-møderne, Laura Poitras, vandt en Oscar for "Citizenfour", der var baseret på optagelserne fra hotellet.

Stone dramatiserer naturligvis scenerne fra Hong Kong med fokus på nervøsiteten...

Fakta

Medvirkende
Edward Snowden Joseph Gordon-Levitt
Lindsay Mills Shailene Woodley
Laura Poitras Melissa Leo
Glenn Greenwald Zachary Quinto
Ewen MacAskill Tom Wilkinson
Corbin O'Brian Rhys Ifans
Hank Forrester Nicolas Cage
Trevor James Scott Eastwood
Agent Geneva Timothy Olyphant
Gabriel Sol Ben Schnetzer
Janine Gibson Joely Richardson
Dronepilot Logan Marshall-Green
Sig selv Edward Snowden
Bag kameraet
Instruktion Oliver Stone
Produktion Moritz Borman, Eric Kopeloff, Philip Schulz-Deyle, Fernando Sulichin
Manuskript Kieran Fitzgerald, Oliver Stone
Forlæg Anatoly Kucherena, Luke Harding
Fotografi Anthony Dod Mantle
Klip Alex Marquez, Lee Percy
Scenografi Mark Tildesley
Musik Adam Peters, Craig Armstrong
Genrer og relationer
Genre Drama, Thriller
Undergenre Biografifilm
Nøgleord Baseret på en virkelig historie, Whistleblower
Premieredatoer
Biograf 29.09.2016
Dvd 02.02.2017
Øvrige oplysninger
Land Tyskland, USA
Produktionsår 2015
Spilletid 135 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Endgame Entertainment, Onda Entertainment, KrautPack Entertainment, Sacha, Vendian Entertainment
Biodistributør Scanbox
Dvd-distributør Scanbox

Se også...