Legend

I 1960'ernes Swinging London sidder de berygtede gangstere Ronnie og Reggie Kray tungt på byens underverden. Tvillingebrødrene samarbejder med den amerikanske mafia og nyder det søde luksusliv. Da Reggie falder for pigen Frances, får han ambitioner om at blive lovlig natklubejer. Det driver en kile ind mellem ham og Ronnie. Samtidig jagtes brødrene af den ihærdige politiinspektør 'Nipper' Read. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Thriller
Instruktør Brian Helgeland
Medvirkende Tom Hardy, Taron Egerton, Emily Browning, Paul Bettany
Spilletid 131 min.
Biopremiere 12.11.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"...høj underholdningsværdi gennem det meste af de to stive klokketimer, men omkostningen er et samfundsbillede, der bliver ved overfladen, en kærlighedshistorie, der aldrig for alvor griber os - og derfor en noget slukøret afslutning i stedet for det forventede slutklimaks."

Berlingske
"I perioder er der ramasjang nok til, at man ikke keder sig, men når grundmaterialet er så kraftfuldt, virker afleveringen unødig overfladisk og gjort med tungen så langt ude i kinden, at interessen fordufter undervejs. Havde det så bare været helt overstyret a la Guy Ritchie."

Jyllands-Posten
"De mere end to timers spilletid gør, at der koges suppe på hver eneste lille hændelse i en grad, så de helt mister både spænding og intensitet.
Det er noget så ærgerligt, for "Legend" har alle ingredienserne til et solidt drama. Og Helgeland og ikke mindst komponisten Carter Burwell slipper rigtig godt fra portrættet af det svingende London i 1960' erne. Det er dog ikke nok til at gøre "Legend" som helhed andet end middelmådig."

Weekendavisen
"'Legend' har masser af visuel stil, og det er unægtelig underholdende at følge Tom Hardy. Som filmen skrider frem, bliver det også monotont."

Ekstra Bladet
" Vi er med andre ord betydelig tættere på Guy Ritchie end på Martin Scorsese her, hvilket ærlig talt er synd, da materialet i den grad lægger op til en mere grundig og sober behandling. Men Tom Hardy er en fornøjelse at se på, selv om der i bund og grund er mere show off end substans i hans præstation."

B.T.
"Den er et spændende portræt af en tid, som ofte hvidvaskes i hukommelsen. Der er et fokus på menneskelige relationer, loyalitet og psykiatriske sygdomme, der ikke behandles. Men primært er det lidt over to timers brutal underholdning, der vil hirvle dig langt væk fra virkeligheden."

Cinemazone
"Legend er helt klart værd at se, både for fans af genren, men også for at se Hardy's sublime dobbeltspil som Kray-tvillingerne."

Ekko
"...dramaet fungerer ikke i det karikerede univers fyldt med skæve typer. Det er sjældent sjovt, når Tom Hardys Ronnie vader igennem handlingen med kulsorte replikker. Forsøget på at blande det seriøse og det sjove er hverken fugl eller fisk – og minder dybest set om et dårligt sketch-show på 130 minutter."

Brugere

01/12-15Dinsdale?
Når man taler om britiske gangstere, er der formentlig ikke noget navn, der er mere berømt og berygtet end Kray. Som i tvillingerne Ronnie og Reggie Kray, der i 60'erne ledede én af Londons dominerende bander, og som var frygtede for deres usædvanlige brutalitet.

Kray-brødrenes historie er tidligere blevet fortalt på film, og denne gang er det med Brian Helgeland som forfatter-instruktør. Helgeland er primært kendt som en rutineret manuskriptforfatter og har en hel del hårdkogte krimier og thrillere på CV'et, men her giver han fortællingen et sorthumoristisk twist, der giver "Legend" en tone a la Guy Ritchies gamle britmob-film.

Helgeland bygger overraskende nok handlingen op, så den følger historien om Reggies ægteskab med en pige fra brødrenes gamle kvarter i East End. På den måd...

Fakta

Medvirkende
Ronald Kray / Reginald Kray Tom Hardy
Teddy Smith Taron Egerton
Frances Shea Emily Browning
Charlie Richardson Paul Bettany
Nipper Read Christopher Eccleston
Frankie Colin Morgan
Leslie Payne David Thewlis
Albert Donoghue Paul Anderson
David Bailey Aneurin Barnard
Angelo Bruno Chazz Palminteri
Bag kameraet
Instruktion Brian Helgeland
Produktion Tim Bevan, Chris Clark, Quentin Curtis, Eric Fellner, Brian Oliver
Manuskript Brian Helgeland
Fotografi Dick Pope
Klip Peter McNulty
Scenografi Tom Conroy
Musik Carter Burwell
Genrer og relationer
Genre Thriller
Undergenre Biografifilm, Gangsterfilm, Periodefilm
Nøgleord 1950'erne, 1960'erne, Baseret på en virkelig historie, Gangster, London, Natklub, Tvillinger
Premieredatoer
Biograf 12.11.2015
Dvd 31.03.2016
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Storbritannien
Produktionsår 2015
Spilletid 131 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab Working Title Films, Cross Creek Pictures, StudioCanal
Biodistributør SF Film/Filmcompagniet
Dvd-distributør SF Film/Filmcompagniet

Se også...