Kids

I løbet af et døgn følger vi teenagerne Telly og Casper, der bor i New York City. Tiden fordrives bl.a. med druk, stoffer, slagsmål, tyveri, fester og hor. Vi møder også Jennie, der bliver konstateret HIV-positiv, selvom hun kun har været i seng med én fyr hele sit liv - nemlig: Telly! © Scope

Produktionsår 1995
Genre Drama
Instruktør Larry Clark
Medvirkende Chloë Sevigny, Michele Lockwood, Rosario Dawson, Leo Fitzpatrick
Spilletid 92 min.
Biopremiere 07.06.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Chloë Sevigny

Siden sin debut har Chloë Sevigny udvist en bemærkelsesværdig evne til at få roller i kontroversielle film. Vi nævner i flæng Kids (1995), 'Boys Don't Cry' (1999), 'American Psycho' (2000) og 'The Brown Bunny' (2003). Hun blev opdaget af bratpackforfatteren Jay McInerney. Han skrev skrev en syv siders artikel om pigen med den mærkelige tøjsmag...

Anmeldere

Scope
Mine glade 90'ere

"Kids" er en af de mest skræmmende ungdomsskildringer, der længe er set i de danske biografer

I USA raser der for tiden en heftig debat om udgangsforbud for teenagere. Argumentet er, at ungdomskriminaliteten falder, hvis man holder teenagerne indendøre om natten. Når man har set Larry Clarks film "Kids", forstår man godt de amerikanske politikeres bekymring. Men man må samtidig erkende, at de unge (ligesom alle andre mennesker) styres af nogle grundlæggende og til tider meget skræmmende drifter og ideer, der ikke bare lader sig stoppe af et udgangsforbud.

"Kids" foregår over 24 timer. Her følger vi de to teenagere Telly (Leo Fitzpatrick) og Casper (Justin Pierce), der lever i New York City. Tiden går med at drikke, tage stoffer, hænge rundt på gader og stræder, feste, slås og bolle! Telly har tilnavnet 'The Virgin Surgeon' ('jomfru-kirurgen), fordi han elsker at bolle små 13-årige jomfruer! Han lokker dem i kanen med den værste omgang sødsuppe-romantiske ugebladsfloskler, og bagefter praler han højlydt om sine seksuelle eventyr. Mens Telly fjoller rundt med sine venner og forsøger at forføre endnu en lille tøs, er pigen Jennie (Chloe Sevigny) blevet konstateret HIV-positiv. Hun er blevet smittet af Telly. Han er nemlig den eneste fyr, hun nogensinde har været i seng med. Jennie beslutter sig for at finde Telly, og fortælle ham den forfærdelige nyhed.

Råt for usødet
Tonen i "Kids" er ekstremt rå. Både drengene og pigerne taler om f.eks. sex med en sådan ekspertise og ligefremhed, at det til tider næsten bliver for meget. Emner som anal- og oralsex, smagen af sæd, rå dyrisk sex og lugten af fisse(!) er bare nogle af de ting, der berøres. Skuespillerne er selv teenagere, og mange af dem er amatører. Det forstærker sammen med den troværdige miljøbeskrivelse og filmens intensive brug af håndholdt, kornet kamera, den dokumentariske og naturalistiske stil.

Denne autencitet bliver endnu større af, at manuskriptet er skrevet af debutanten Harmony Korine, da han var bare nitten år gammel, og at det bygger delvist på hans egne livserfaringer. Filmen bærer dog også præg af, at grundlaget er et 'første gangs manuskript'. Handlingen er tynd og bliver efterhånden en smule ensformig, flere af scenerne virker unødvendigt konstruerede eller ligefrem overdrevne, og personernes motivation er ikke altid helt ligetil at forstå. Det er imidlertid ikke så vigtigt, for det er den generelle tone, den underliggende tematik, miljøbeskrivelsen og de mange eftertanker publikum får, man bør bedømme "Kids" på.

Ingen moral, intet håb
"Kids" glimter ved sit næsten totale fravær af klassiske autoriteter. Her er intet politi, ingen skole og ingen forældre - pånær Tellys mor, der fremstilles som en fed, udkørt, grim og karakterløs kvinde hvis liv tilbringes foran fjernsynet. Hun indgyder langt fra respekt, men bliver derimod endnu en genstand for drengenes umættelige sexfantasier, idet Casper betror Telly, at moderen har 'nogle gode nødder'!

I fraværet af autoriteter dianogstiserer "Kids" mere eller mindre ubevidst roden til teenagernes amoralske handlinger. De unge hovedpersoner i filmen er produktet af et samfund, der forlængst har opgivet eller ladet stå til; et samfund, der på alle områder er blevet forkvaklet og dvask. De unge søger ind i gruppefællesskabet med de jævnaldrende, der giver dem mulighed for, at de kan udfolde sig uhindret, men det medfører også en grænseløshed og normfrihed, der er blottet for moral og i sidste ende håb.

Det er netop manglen på moral og håb, der gør "Kids" til en af de mest skræmmende film, jeg længe har set. Selv de værste teenageskildringer rummer som regel en form for moral eller i det mindste en smule håb. I "Kids" derimod er moral et ikke-eksisterende begreb, og det spæde håb, der bygges op i forbindelse med den spinkle handling, smadres fuldstændigt til slut. Det skræmmende ligger i den naturlighed, ja, man kunne ligefrem sige: Ligegyldighed, hvormed "Kids" formidler sin historie. Filmen kommer ikke med nogle løftede pegefingre, tværtimod - den overtager fra starten de unges synspunkt og videregiver det samtidig til publikum. Herigennem tvinges vi til, selv at tage stilling, til at konfrontere vores egen moral og til at dykke ned i de sorte sider af sjælen, der indeholder de samme amoralske tanker, som filmen videregiver.

Hvis "Kids" var en film om og med voksne mennesker, ville den måske ikke være så tankevækkende. Som voksen kan man tillade sig mere - også på film. Men her konfronteres vi med 'små uskyldige børn', der opfører sig, så selv forhærdede voksne må korse sig. Man kan indvende at "Kids" overdriver for bevidst at provokere. Det er umiddelbart en meget rimelig antagelse, men jo mere jeg tænker over det, desto mindre føler jeg, at overdrivelsen er. For mig at se, har "Kids" ramt en realistisk beskrivelse af mange - ikke bare amerikanske - teenageres hverdag og tankeverden. Hvor skræmmende og provokerende det end måtte synes.

Larry Clark, der debuterer som instruktør med "Kids", har altid ønsket at lave en teenage-film, hvis lige ikke er set før. Det er lykkedes med "Kids", der på mange fronter markerer et brud med nagelfaste holdninger og opfattelser, og hvis billeder og personer har svært ved at forlade tilskuerens (eller i hvert tilfælde undertegnedes) tanker. "Kids" vil for eftertiden stå som et skræmmende dokument fra 'mine glade 90ere'

Brugere

24/06-07Børn?
Liderlige, rastløse, voldelige, ubeherskede og total åndsforladte teenagere er sjældent set mere foruroligende afbilledet end i ungdomsfilmen ”Kids”. Efter først at have lagt øjne til instruktøren Larry Clarks håndholdte nærbilleder af børn der drikker og knepper sig gennem tilværelsen, er de så godt som umulige at banke ud af hovedet. Og det er ikke mindst i erindringen at denne film vokser sig stor og stærk.

Det er meget, meget småt med oversigts- og afstandsbilleder af det smukke Manhattan som vores hovedpersoner færdes i, eller blot af vores hovedpersoner i ”Kids”. Teenagerne vi følger, deriblandt den småskøre Casper, den AIDS-ramte Jennie og den jomfrubegærende skørtejæger, Telly, indfanges på uhyre tæt hold af et lettere tilfældigt kamera, der ofte befærder sig rundt som to flak...

07/01-07mesterværk 1
kids er intet mindre mesterlig i alt sit forfald. skuespillet er så realistisk at man hele tiden tvivler på om det mon skulle være virkelighed. filmen både forarger og fryder og er et monument på en fortabt ungdom der vel ikke kunne være mere aktuel i dag.
i samme genre skal anbefales thirteen og fucking åmål.

26/07-05Larry Clark & børnene. 1
Anonym
Alle Larry Clarks film har utallige intime pornografiske scener med børn, og alle hans film er drevet af en sygelig facination af børn udstillet seksuelt. Det er dybt forkert og burde ikke være velanset. Larry Clarks seneste film indeholder explicit oralsex af et barn. Det er simpelthen utroligt hvad der tillades og hyldes i kunstens navn i den "frie" vestlige verden.

26/07-05..Frihedens pris?..
Både Rosario Dawson og Chloë Sevigny debuterede i denne film, og især sidstnævnte leverer en rigtig flot præstation som den ulykkelige Jennie. Størstedelen af filmens andre skuespillere blev hentet direkte fra gaden (skater-miljøet) og få af dem har bibeholdt en relation til filmens verden.
Det er velsagtens også en af grundende til, at filmens miljøskildring stråler af autenticitet og benhård realisme. Manuskriptet er løst baseret på Harmony Korine’s egne erfaringer, og med Larry Clark i instruktørstolen resulterede det altså i denne effektive blanding af dokumentarisme og fiktion – ”Kids”.

Vi følger en gruppe teenagere som i bogstaveligste forstand lever i nuet, og alt hvad det indebærer af sprut, sex og stoffer. Der er intet fastlagt mål, kun drifter, rus og impuls.
Det er et po...

12/02-04En enkelt bly viol
Anonym
Jeg så lige filmen i nat på ARD med tysk synkronisering.
"Kids" er en film, som først og fremmest er seværdig i kraft af dén miljøskildring, den leverer. De kære forsumpede teen- (og tween-) agers junker, doper, tæsker, drikker og knepper sig gennem dagligdagen, hvoraf seeren får lov at overvære en enkelt.
Om skildringen er helt troværdig, kan være vanskeligt at vurdere, men mislykket virker det ikke.

Man kan måske indvende, at pigen Jennys (Sevigny) udstråling virker en kende for velbegavet til at det er troværdigt, at hun realistisk ville ha' brugt så meget tid sammen med det slæng, som resten af filmens persongalleri udgør. Hun virker som filmens "bly viol" - en ingrediens, som de fleste instruktører er lidt afhængige af.

At kalde filmen "skræmmende" er måske at gå for vidt. "...

07/01-04Ond forklædt som ung!!!
Anonym
Nogen der har set denne film??...hvis ikke,så lad vær´!!! den ville skræmme kondomerne på jer igen.....Den ligger lunt i svinget på min top 5,4,3,2....Det var så min lille reklamme spot for en film jeg hader at se, men ønsker min børn får set???

Der gik lidt ged i mine stjerner,skal sfølgelig ha fuldt hus

02/01-04Tilbage til virkligheden
Anonym
I en tid hvor orker og Sadam er det nærmeste man kommer rendyrket ondskab bør man bruge 90min. på Kids.Så Kids første gang i 96´ i en periode af mit liv hvor alt gik op hal bal og personlige grænser el. rettere sagt at bryde dem!!.Så meget op til miljøet, som beskrives i filmen,det er råt og usødet alt som man som usikker teenager dreng finder enormt bekræftende!!..Har så lige set den igen, og hjælp hvor er den ond og da jeg med alderen er trådt ud af usikkerheden og dermed har taget afstand til sådanne idealer!!..Filmen er rå og ligger ingen fingre imellem sit budskab.."Hvis noget kan gå galt...går det galt!!"....Se den, og så kan vi sammen undre os over, om det ikke er lidt tilfældigt at nogle af os stadig er her!!...P.S har en divx udgave af filmen,så skriv en mail hvis der er for l...

Fakta

Medvirkende
Jennie Chloë Sevigny
Kim Michele Lockwood
Ruby Rosario Dawson
Telly Leo Fitzpatrick
Casper Justin Pierce
Paul Sajan Bhagat
Christian Christian Bruna
Susan Julia Mendoza
Stanly Billy Valdes
Zack Billy Waldeman
Bag kameraet
Instruktion Larry Clark
Produktion Cary Woods
Manuskript Harmony Korine
Fotografi Eric Alan Edwards
Klip Christopher Tellefsen
Scenografi Kevin Thompson
Musik Lou Barlow, John Davis
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 07.06.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 92 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 10.888
Selskab Miramax Films, Independent Pictures
Biodistributør Constantin Film

Se også...